Nieprawidłowa historia pomiarów zużycia energii
-
scorpio
Posiadam licznik energii zbudowany w oparciu o Wemosa i PZEM-004. Działa nieprzerwanie od listopada 2022. Kilka dni temu zauważyłem, że wykres historycznych pomiarów energii wyświetlany w aplikacji jakby zniknął. Przy widoku miesięcznym czy rocznym widoczny był tylko jeden słupek. Okazuje się że jest to jakaś horrendalna wartość, która sprawia że inne słupki nie są widoczne. Mimo wszystko nie ma to wpływu na ogólną wartość pobranej energii. Po zalogowaniu do clouda wykres wygląda tak jak na załączniku. Czy jest to błąd mojego licznika, czy może raczej jakiś błąd w cloud? Czy można usunąć ten jeden pomiar aby wykresy były prezentowane właściwie?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Czy mógłbyś pobrać z cloud historię tego kanału? Ustaw "cała historia", "tak jak na liczniku", "format csv"scorpio wrote: Sun Jan 21, 2024 7:48 am Posiadam licznik energii zbudowany w oparciu o Wemosa i PZEM-004. Działa nieprzerwanie od listopada 2022.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
scorpio
W załączniku. Coś dziwnego wydarzyło się 25.10.2023 od 18:39.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Dzięki. Której wersji PZEMa używasz?scorpio wrote: Sun Jan 21, 2024 9:31 am W załączniku. Coś dziwnego wydarzyło się 25.10.2023 od 18:39.
Próbuję ustalić co tam się w sofcie wydarzyło, że takie wartości zwróciło.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
scorpio
PZEM-004T v3.0. Do Wemosa wgrany GG v4.21.3.
Wydaje mi się że problem jest chyba po stronie Clouda. Jakiś tydzień czy dwa temu sprawdzałem w aplikacji zużycie w 2023 roku i wszystko było ok.
Wydaje mi się że problem jest chyba po stronie Clouda. Jakiś tydzień czy dwa temu sprawdzałem w aplikacji zużycie w 2023 roku i wszystko było ok.
-
scorpio
Czy ktoś zarządzający serwerami może pomóc w tym temacie? Może po prostu można usunąć te kilka godzin które spowodowały błędny odczyt?
-
iM@rek
Miałem podobny problem (22.06.29), kilka astronomicznych odczytów z jednej fazy licznika, takich od czapy, wyskoczyło, że mam pobór jak fabryka.
PZygmunt usunął mi te błędy z bazy.
Niestety sytuacja powtórzyła się jeszcze kilka razy, ale już nie zawracałem głowy.
A miesiąc temu (14.01) licznik się wyzerował i liczy od nowa. Mam w rozdzielni 4 identyczne liczniki 3F i oczywiście wyzerował się główny.
Jak będę w domu, to odczytam wartość z licznika analogowego i wstawię "wartość dodaną" do licznika PZEM, żeby odczyty bieżące były prawdziwe.
A teraz co miesiąc pobieram historię zużycia. Dziwne "piki" po prostu usuwam i uśredniam wartości.
Bez dostępu do danych liczników na serwerach Supli nie możemy nic zrobić z przypadkowymi wartościami.
PZygmunt usunął mi te błędy z bazy.
Niestety sytuacja powtórzyła się jeszcze kilka razy, ale już nie zawracałem głowy.
A miesiąc temu (14.01) licznik się wyzerował i liczy od nowa. Mam w rozdzielni 4 identyczne liczniki 3F i oczywiście wyzerował się główny.
Jak będę w domu, to odczytam wartość z licznika analogowego i wstawię "wartość dodaną" do licznika PZEM, żeby odczyty bieżące były prawdziwe.
A teraz co miesiąc pobieram historię zużycia. Dziwne "piki" po prostu usuwam i uśredniam wartości.
Bez dostępu do danych liczników na serwerach Supli nie możemy nic zrobić z przypadkowymi wartościami.
-
Pico
Podbijam. Problem z odczytem wskazań. Pojawiły się kosmiczne wartości zużycia . Ponad 300 tyś kilowatów .
Co można zrobić by nie utracić historii ?
Co można zrobić by nie utracić historii ?
-
Lector
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 25 times
U mnie był problem z licznikiem z supla device na linux, też był jeden pomiar z czapy. Licznik przestał liczyć bo nie cofnął się na niższy odczyt - traktował jako nieprawidłowe nowe odczyty. Usunąłem kanał i teraz liczy OK (dwa dni).
Niespełniony automatyk. 
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
-
Pico
Po usunięciu i ponownym dodaniu historia została czy leci od nowa ?