Usunięcie części danych z cloud - czy możliwe

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

stratus84 wrote: Sun Jan 14, 2024 8:21 am Witam, mam trzy pytania:

1. Niedawno na głównym liczniku MEW-01 zresetowałem wartości energii pobranej na 0kWh, teraz widzę zaniżone wartości w zużycie w bieżącym miesiącu oraz koszcie. Zrzut ekranu poniżej.
2. Posiadam dwa liczniki MEW-01, jeden z nich obsługuje pompę ciepła. Z racji, że mam dwa bezpieczniki 1fazowy od sprężarki i 3fazowy od grzałek jeden przekładniki zastosowałem na sprężarce dwa pozostałe na 2fazach grzałek, jednej nie zliczało... Zakupiłem teraz LEW-02 który będzie obsługiwał sprężarkę a MEW-01 będzie obsługiwał pełne 3fazy grzałek. Czy jest możliwość przeniesienia wykresów historii z MEW-01 do LEW-02? Szkoda tracić historię pomiarów.
3. Czy macie w planach opcję automatycznego zerowania energii czynnej pobranej w zależności od potrzeb np każdego 1 stycznia? Oczywiście opcja dobrowolna.
Ad 1 poprawna obsługa resetowania licznika powinna być niedługo dostępna w nowej wersji aplikacji.
Ad 3 automatycznego resetowania raczej nie planowaliśmy. Natomiast jest w planach wprowadzenie okresów rozliczeniowych a także zmiana tego co jest wyświetlane na liście kanałów, np aby zamiast stanu licznika, który niewiele mówi, dać np ilość energii pobranej w ciągu miesiąca, albo okresu rozliczeniowego.
Także jeśli byś sobie ustawił okres roczny od 1 stycznia, to będziesz tam widział zużycie takie jak po resecie
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
stratus84

klew wrote: Sun Jan 14, 2024 8:43 am Ad 1 poprawna obsługa resetowania licznika powinna być niedługo dostępna w nowej wersji aplikacji.
Ad 3 automatycznego resetowania raczej nie planowaliśmy. Natomiast jest w planach wprowadzenie okresów rozliczeniowych a także zmiana tego co jest wyświetlane na liście kanałów, np aby zamiast stanu licznika, który niewiele mówi, dać np ilość energii pobranej w ciągu miesiąca, albo okresu rozliczeniowego.
Także jeśli byś sobie ustawił okres roczny od 1 stycznia, to będziesz tam widział zużycie takie jak po resecie
Takie zmiany będą na wielki "+" Skoro już został poruszony temat aplikacji SUPLA miałbym pewną propozycję odnośnie wykresów w licznikach energii, otóż fajnie by było ustawienie domyślnego widoku np ja osobiście używam minuty/ostatnie 24h. Nie wiem czemu jak patrzę dni, miesiące to później wchodząc w wykresy wyświetla albo ostatnio używane np dni choć nie zawsze tek jest... Po prostu ustawienie domyślnego wykresu byłoby fajne i przydatne przy kolejnym zerknięciu w tą opcję. Druga sprawa dodanie w wykresach coś w stylu "niestandardowa data/okres" mam na myśli użytkowników pomp ciepła choć nie tylko a chodzi mi po głowie coś jak "sezon grzewczy". Ustawiając datę np od 15 września do połowy kwietnia byłoby podsumowane zużycie energii za cały sezon ogrzewania CO.
klew

Ustawienia wykresów są zapamiętywane, tylko trzeba wyjść z kanału na listę. Jak się wyłączy wykres i wróci do danych liczbowych licznika, to wykres się resetuje do tego co było wcześniej zapamiętane.
Temat jest zgłoszony i czeka na poprawkę.

Natomiast dowolne okresy do ustawienia też są w planach - analogicznie jak to zostało niedawno wprowadzone dla wykresów temperatury
stratus84

Hej, jak u Was sytuacja po aktualizacji aplikacji do najnowszej wersji z poprawką: - Dodano wykrywanie resetu liczników impulsów i liczników energii.? U mnie niestety bez zmian... Chyba, że to ja coś źle robię w apce?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
stratus84

A tak to wygląda na wykresie wg dni.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

stratus84 wrote: Mon Jan 22, 2024 4:47 pm Hej, jak u Was sytuacja po aktualizacji aplikacji do najnowszej wersji z poprawką: - Dodano wykrywanie resetu liczników impulsów i liczników energii.? U mnie niestety bez zmian... Chyba, że to ja coś źle robię w apce?
Obecnie musisz skasować dane aplikacji, aby to zadziałało dla starych danych, lub poczekać na wersję softu, która to sama wykrywa i poprawia
stratus84

klew wrote: Mon Jan 22, 2024 4:57 pm Obecnie musisz skasować dane aplikacji, aby to zadziałało dla starych danych, lub poczekać na wersję softu, która to sama wykrywa i poprawia
Czyli skasować pamięć podręczną aplikacji SUPLA w ustawieniach telefonu?
klew

stratus84 wrote: Mon Jan 22, 2024 7:28 pm
klew wrote: Mon Jan 22, 2024 4:57 pm Obecnie musisz skasować dane aplikacji, aby to zadziałało dla starych danych, lub poczekać na wersję softu, która to sama wykrywa i poprawia
Czyli skasować pamięć podręczną aplikacji SUPLA w ustawieniach telefonu?
Tak, tylko wtedy też przepadną ustawione konta na telefonie i trzeba będzie jeszcze raz apkę zarejestrować.
stratus84

klew wrote: Mon Jan 22, 2024 7:36 pm Tak, tylko wtedy też przepadną ustawione konta na telefonie i trzeba będzie jeszcze raz apkę zarejestrować.
Dziękuję za podpowiedź, czyszczenie pamięci pomogło i wszystko działa już normalnie :)

Return to “ZAMEL MEW-01”