Kanały pomiarowe ogólnego przeznaczenia - konsultacje społeczne

djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Sorki ale Koledze @SOYER trzeba przyznać trochę racji - ja też mam wrażenie że za dużo kombinowania po stronie twórców którzy nie wiadomo jakie wodotryski chcą wypuścić od razu zamiast iść małymi krokami. Wiele rozwiązań gdyby nie pasjonaci którzy potworzyli różne prototypy np scrypty fracza, to pewnie do dziś by tego nie było (sceny, reakcje). Generalnie założenie IoT jest takie by była możliwość prostego sterowania urządzeniami np via smartfon oraz automatyzacji opartej m.in. o logikę - na dzień dzisiejszy te drugie założenie trochę kuleje, owszem da się ale nie wszystko i nie tak do końca np jak ustawić by nie można było sterować roletą gdy kanał X jest załączony? da się? Podobno w Tuya wszystko jest i działa a Supli niedawno 8 latek stuknęło, termostat miał być x lat temu, jest na ukończeniu, KPOP miał być kiedy? - ruszyły konsultacje. Apka też już trąci myszką, zresztą ten temat nieśmiało też kiedy poruszyłem że przy ilości pomału setek kanałów przewijanie całej listy to mordęga, nie prościej układ kafelkowy?
Duch__
Been thanked: 6 times

Jestem troszkę zniesmaczony powstającym kombajnem. Bałem się że będą narzucone jednostki i widzę że mój sen się spełnia. Miało być prosto, by pozbyć się znaku stopnia Celsjusza, z wpisaniem własnej jednostki, a będą niestety narzucane...

Pamiętam jak na zlocie mówiłem do @pzygmunt "Opóźniając usunięcie stopnia Celsjusza i zastąpienie go dowolną wartościa sami sobie strzelacie w kolano, bo ludzie się wkur.... jak będą musieli wiele kanałów usuwać i konfigurować na nowo, tylko po to by zniknął ten stopień C"

Nie wiem jak inni, ale ja mam jedno urządzenie które generuje mi prawie 90 kanałów. Nie będę mówił co mnie strzeliło jak musiałem wykasować wszystkie te kanały i ma nowo skonfigurować, 90 opisów, 90 reakcji, 90 powiadomień i przypisać to do wybranych użytkowników, bo zrobiłem sobie channel conflict na tym urządzeniu, a usunięcie nowo wprowadzonej opcji i tak dalej waliło channel conflict.

To samo będzie przy migracji z C do innej jednostki. Spodziewam się linczu... Po cholerę wam to? Chyba że lubicie wysłuchać głosu ludu jak to jest ble, ale jak rząd obecny, poprzedni i przyszły robicie po swojemu.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Mon Jan 22, 2024 6:25 pm Nasze uproszczone mnożniki/dzielniki pozwalają w sumie na przeliczenie o ile zależność jest liniowa).
A czy byłoby to bardzo skomplikowane, żeby zastosować coś na wzór templatów z HA? I wtedy nie musimy się ograniczać do "liniowości". Aczkolwiek chyba sobie sam odpowiem, że pod wzglądem backendu to może być niezła kobyła do ogarnięcia, żeby clouda nie wysypać.
YoMan

Duch_, dokładnie to samo napisałem kilkanaście postów wcześniej. Przecież cały kpop zaczął się od tego nieszczęsnego Celsjusza. Wszyscy prosili by dało się wpisać dowolną jednostkę. Tylko tyle. Skończyło się na obiecywaniu mitycznego kpop w którym miało to być możliwe. Tak zleciało ile miesięcy i lat? Teraz słyszymy, że nam userom diy znowu szykuje się coś co ma być kpop i klop, ale kiedy to nie wiadomo bo trzeba jeszcze sporo funkcjonalności wprowadzić. Głowa mała. Po co????
Robert napisał, że lepiej dopracowane narzędzie bo będzie uniwersalne. Właśnie nie będzie uniwersalne, szykują chyba 5 rodzaj nożyka do ryb, a my potrzebujemy zwykłego scyzoryka.
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

zzrr wrote: Mon Jan 22, 2024 6:50 pm
klew wrote: Mon Jan 22, 2024 6:43 pm Ktoś coś by jeszcze chciał, bo nie długo wydamy i wtedy będzie za późno na zmiany" ;P
...żeby pokazywało zawartość cukru w cukrze :D
Screenshot_2024-01-22-22-58-29-39_49d35e02f4d2757b1c9b20f769ffc80b.jpg
To autentyczny zrzut z ekranu apki :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

klew wrote: Mon Jan 22, 2024 10:00 pm To autentyczny zrzut z ekranu apki :)
O proszę jak szybko... da się? Da się. Dzięki :D ;)
djalex
Has thanked: 2 times

klew wrote: Mon Jan 22, 2024 10:00 pm
zzrr wrote: Mon Jan 22, 2024 6:50 pm
klew wrote: Mon Jan 22, 2024 6:43 pm Ktoś coś by jeszcze chciał, bo nie długo wydamy i wtedy będzie za późno na zmiany" ;P
...żeby pokazywało zawartość cukru w cukrze :D
Screenshot_2024-01-22-22-58-29-39_49d35e02f4d2757b1c9b20f769ffc80b.jpg

To autentyczny zrzut z ekranu apki :)
Ciekawe który to "Polmos" :P :P :P
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Duch__ wrote: Mon Jan 22, 2024 9:14 pm Bałem się że będą narzucone jednostki i widzę że mój sen się spełnia. Miało być prosto, by pozbyć się znaku stopnia Celsjusza, z wpisaniem własnej jednostki, a będą niestety narzucane...
Nowe kanały pomiarowe nie narzucają jednostki. Można sobie wpisać dowolną.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

djalex wrote: Mon Jan 22, 2024 9:13 pm Podobno w Tuya wszystko jest i dział.
Poczytaj sobie na wiki jakie zasoby stoją za Tuya.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tuya_smart
https://en.wikipedia.org/wiki/Tuya_Inc.
YoMan wrote: Mon Jan 22, 2024 9:47 pm A czy byłoby to bardzo skomplikowane, żeby zastosować coś na wzór templatów z HA?
Inny model. Nie do przeskoczenia na tą chwilę.
Duch__ wrote: Mon Jan 22, 2024 9:14 pm Miało być prosto, by pozbyć się znaku stopnia Celsjusza, z wpisaniem własnej jednostki, a będą niestety narzucane...
Nikt Ci przy tym kanale nie będzie narzucał jednostek.
Duch__ wrote: Mon Jan 22, 2024 9:14 pm Pamiętam jak na zlocie mówiłem do @pzygmunt "Opóźniając usunięcie stopnia Celsjusza i zastąpienie go dowolną wartościa sami sobie
strzelacie w kolano, bo ludzie się wkur.... jak będą musieli wiele kanałów usuwać i konfigurować na nowo, tylko po to by zniknął ten stopień C"
Nikt nie zmusza nikogo do przerzucania się z termometrów na KLOP/KPOP.
SOYER wrote: Mon Jan 22, 2024 9:48 pm Po co????
Uwzględniliśmy to co przez te lata się przewijało. Nie oznacza to, że wszyscy zostaną usatysfakcjonowani. Nie da się.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Ja już jestem :lol: a scren z apki... nic dodać....
Last edited by zzrr on Mon Jan 22, 2024 10:19 pm, edited 1 time in total.

Return to “Ogólna dyskusja”