Instalacja pod krańcówki okien - prośba o radę

tomek82

Proszę o radę w temacie instalacji

planuję podłączyć czujniki otwarcia okien. Mam możliwość puszczenia przewodów z wszystkich okien w jedno miejsce, lub myślałem jeszcze żeby do najbliższej puszki kieszeniowej i tam wemosa podłączyć na zasilaczu, lub puścić instalacje 5v tylko na te gniazdka.

Nie wiem czy będzie to działało na jakimś ESP przy tak długich przewodach (od 10 do 20 metrów).
Krańcówki chcę wykorzystać później do sterowania ogrzewaniem (np z GKW) jak i informacyjnie.

Jak byście to zrobili u siebie?

Pozdrawiam
Tomek
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Moim zdaniem lepiej ściągnąć wszystko w jedno miejsce, a co już zastosujesz to już zależy od ciebie i od ilości okien.
Zamel ma wypuścić niedługo dedykowany moduł do obsługi ,,wejść" , mogę też zaproponować moją płytkę z 16stoma wejściami na 24VDC, wystarczy podłączyć pod jakiekolwiek ESP.
viewtopic.php?p=168856#p168856
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
tomek82

robertklepacki94 wrote: Sat Jan 27, 2024 4:56 pm Moim zdaniem lepiej ściągnąć wszystko w jedno miejsce,
Długość przewodów nie ma tu znaczenia? PS czy skrętka będzie dobra czy powinien być większy przekrój?

robertklepacki94 wrote: Sat Jan 27, 2024 4:56 pm Zamel ma wypuścić niedługo dedykowany moduł do obsługi ,,wejść"
Ktoś może coś więcej napisać odnośnie tego modułu zamela?
Zibi

Moim zdaniem najlepsza opcja to rozwiązanie radiowe na baterii.
Mała puszka przy oknie z krańcówka lub kontaktronem.
Masz swobodę montażu i okablowanie odpada.
Dodatkowo nie jesteś uzależniony od wifi gdy go zabraknie.
W przypadku braku wifi powiadomienie nie przyjdzie, ale syrenę alarmowa uruchomi.
Ja tak zrobiłem u siebie.
mar11111

Przypinam się do tematu ;)
Radiowo? Czyli jakie urządzenia konkretnie trzeba???
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

A do czego chcesz to wykorzystać? Jeśli alarm, to wg mnie najlepiej przewodowo, np. przewodem YTDY 0,5 mm2.

Jeśli budujesz dom, to może warto rozważyć kontaktrony wbudowane w okucia okien? Dopłaca się do tego raczej nad wyraz, ale są one montowane w okuciu i wykrywają już obrót klamki. Więc zasygnalizują otwarcie, nawet gdy okno jest całkowicie przymknięte.

W okablowaniu alarmowym daje się też dodatkowe żyły, aby pociągnąć linię przeciwsabotażową (jedna pętla przewodów pociągnięta po wszystkich oknach/czujkach - jak ktoś przetnie gdziekolwiek przewód, to też to alarm wyłapie).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
tomek82

klew wrote: Sat Jan 27, 2024 8:43 pm A do czego chcesz to wykorzystać? Jeśli alarm, to wg mnie najlepiej przewodowo, np. przewodem YTDY 0,5 mm2.
A da się spiąć jedną standardową - dwu przewodową (NO/NC) krańcówkę jednocześnie z alarmem i suplą? Na takim właśnie przewodzie?
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

tomek82 wrote: Sat Jan 27, 2024 10:01 pm
klew wrote: Sat Jan 27, 2024 8:43 pm A do czego chcesz to wykorzystać? Jeśli alarm, to wg mnie najlepiej przewodowo, np. przewodem YTDY 0,5 mm2.
A da się spiąć jedną standardową - dwu przewodową (NO/NC) krańcówkę jednocześnie z alarmem i suplą? Na takim właśnie przewodzie?
Raczej bym podłączał do jednego urządzenia, choć pewnie da się to zrobić, aby był jeden kontaktron pod dwa wejścia podłączony. Natomiast to już jest zagadnienie elektroniczne i pewnie wszystko zależy od elektroniki centralki i elektroniki urządzenia z Suplą. Niestety z elektroniką nie pomogę.
Niektóre centralki alarmowe można zintegrować z Suplą - może to byłby lepszy sposób?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi

mar11111 wrote: Sat Jan 27, 2024 7:16 pm Przypinam się do tematu ;)
Radiowo? Czyli jakie urządzenia konkretnie trzeba???
Z gotowych raczej ciężko bardziej DIY.
Ja użyłem radia HC12 433mhz.
Można też spróbować kupić TX118s i odbiornik RX480E i po odebraniu sygnału wysterować go do wemosa i dalej jakieś powiadomienie, syrena alarmowa itp
Ja polecam jednak HC12 lub lora.
Tam możesz zrobić komunikację w dwie strony z potwierdzeniem pakietu danych. Wtedy masz pewność, że sygnał dotarł i odbiornik go potwierdził i odesłał info nadajnikowi, jeśli tak się nie stało to nadajnik wie o tym i ponownie wysyła. Taka forma komunikacji daje ci gwarancję, że w sytuacji krytycznej zawsze zadziała + jakieś info o baterii żebyś wiedział kiedy ja trzeba wymienić/ doładować.
Jak budujesz dom to sprawa jest oczywista i możesz sobie wymyślać przewody gdzie chcesz pod dzisiejszy standard, ale jak wybudowałeś dom x lat temu to już nie jesteś w stanie przewidzieć rozwoju technologii Smart domu pod rozwój współczesnych urządzeń.
Dlatego używam jak herbaty tam gdzie mogę rozwiązań radiowych zbędnych przewodów i utrudnień z tym związanych.
Duch__
Been thanked: 6 times

Ściągnij kable w jedno miejsce kablem minimum YTDY 4*0.5mm, najlepiej 8*0.5. Jak supla nie spełni twoich oczekiwań to zawsze masz instalację pod fabryczny alarm przygotowaną. Pamiętaj że baterie trzeba wymieniać. Przy zaproponowanym przeze mnie rozwiązaniu bedziesz miał już przewody np. pod DS18b20 (czujniki okien + DS-y)

Return to “Pomoc”