Witam,
czy można pobrać kod źródłowy wygenerowany przez GG i zrobić w nim kilka zmian przed kompilacją?
Czyli: w GG zaznaczam moduły, które potrzebuję i mogę pobrać źródło przed kompilacją.
Wtedy mogę wprowadzić moje małe zmiany w obrębie konkretnego modułu (chodzi mi o kierunek wiatru na kanale temperatury z czujnika AS5600), ale pozostałe moduły już mam przygotowane i dopiero wtedy kompiluję.
Można to jakoś zrobić?
Kod źródłowy z GG
-
Nie.
To tak nie działa, ale...
... możesz pobrać źródła GG, uruchomić sobie środowisko do kompilacji na komputerze, mieszać w kodzie do woli i kompilować.
To tak nie działa, ale...
... możesz pobrać źródła GG, uruchomić sobie środowisko do kompilacji na komputerze, mieszać w kodzie do woli i kompilować.
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
Tak myślałem, ale lepiej zapytać.
Co do pobrania źródeł, to znalazłem na GH @Krycha88 - to chyba to źródło?
Jest platform.io -> Czyli środowisko VSC, czy tak?
Co do pobrania źródeł, to znalazłem na GH @Krycha88 - to chyba to źródło?
Jest platform.io -> Czyli środowisko VSC, czy tak?
-
Pobrałem Gui-Generic-Master do środowiska VSC.
W gałęzi src jest wiele różnych plików. Nazwy mniej więcej oddają zawartość.
Przeglądałem kilka stron wątku GuiGeneric na forum, ale tam się chyba dyskutuje o builderze w internecie, a nie lokalnym.
Myślałem, że będę mógł w środowisku VSC na stacji lokalnej uruchomić coś w rodzaju GuiGeneric jak w sieci i będę mógł wybierać moduły do kompilacji.
A te moduły będę mógł lokalnie modyfikować w miarę potrzeb i umiejętności.
Testy, poprawki i ponowna kompilacja i tak do skutku.
Jak tego używać? Czy jest dostępny jakiś opis?
Od czego wystartować?
Nie widzę jakiegoś main.cpp itp.
Przeglądałem kilka stron wątku GuiGeneric na forum, ale tam się chyba dyskutuje o builderze w internecie, a nie lokalnym.
Myślałem, że będę mógł w środowisku VSC na stacji lokalnej uruchomić coś w rodzaju GuiGeneric jak w sieci i będę mógł wybierać moduły do kompilacji.
Od czego wystartować?
-
Zamiast main masz plik .Ino, a te wszystkie flagi co widzisz na stronie ustawia się w pliku platformio.ini, odkomentowujac co tam chcesz uzyc,nazwy czasem są tylko podchwytliwe , wtedy odkomentowuje się dany fragment kodu , tam też wybierasz sobie płytkę na którą chcesz to wgrać.iM@rek wrote: ↑Sun Jan 28, 2024 9:55 pm Pobrałem Gui-Generic-Master do środowiska VSC.
Od czego wystartować?
-
Dzięki za opis w końcu mam wyświetlanych 8 linków z temperaturą na lcd 2004
-
Ok, rozumiem.rafalekkalwak@wp.pl wrote: ↑Mon Jan 29, 2024 4:57 am Zamiast main masz plik .Ino, a te wszystkie flagi co widzisz na stronie ustawia się w pliku platformio.ini, odkomentowujac co tam chcesz uzyc,nazwy czasem są tylko podchwytliwe , wtedy odkomentowuje się dany fragment kodu , tam też wybierasz sobie płytkę na którą chcesz to wgrać.
Pobrałem aktualne Gui-Generic-Master z GH Krycha88.
Skopiowałem GUI-Generic.ino do main.cpp, żeby nie marudził.
Dodałem folder GGM do obszaru w VSC.
Na dzień dobry podkreślił pierwszą linię
#include "SuplaDeviceGUI.h"
i polecił dodanie kilku linii do "include patch". Po trzech dodaniach wygląda tak:
Code: Select all
${workspaceFolder}/**
/Users/marek/.platformio/packages/framework-arduino-avr/libraries/SPI/src
/Users/marek/.platformio/packages/toolchain-atmelavr/avr/include/avr
/Users/marek/.platformio/packages/toolchain-atmelavr/avr/include
Zaproponował zaktualizowanie elementu "includePatch"
Czyli znowu czegoś brakuje.
Miałem nadzieję, że GGM po pobraniu będzie kompletny, ale najwyraźniej czegoś mi brakuje w środowisku.
Czy ktoś może podać link do kompletnego repozytorium GGM, lub podpowiedzieć, co mam dograć do pobranego repozytorium.
Czy też mam plik po pliku (b Ła∂ po błędzie) wynajdywać brakujące biblioteki?
Póki co, nawet nie próbowałem kompilacji - chciałbym najpierw wyczyścić main.cpp, żeby VCS nie nie rzucał z błędami.
Potem zacznę mieszać w platfomio.ini.
Jasne, że nikt nie mówił, że będzie łatwo
-
A czy ktoś coś mówił o przerzucaniu do main.cpp ? Nie rób tego to będzie łatwiej.iM@rek wrote: ↑Thu Feb 01, 2024 6:55 pmOk, rozumiem.rafalekkalwak@wp.pl wrote: ↑Mon Jan 29, 2024 4:57 am Zamiast main masz plik .Ino, a te wszystkie flagi co widzisz na stronie ustawia się w pliku platformio.ini, odkomentowujac co tam chcesz uzyc,nazwy czasem są tylko podchwytliwe , wtedy odkomentowuje się dany fragment kodu , tam też wybierasz sobie płytkę na którą chcesz to wgrać.
Pobrałem aktualne Gui-Generic-Master z GH Krycha88.
Skopiowałem GUI-Generic.ino do main.cpp, żeby nie marudził.
Dodałem folder GGM do obszaru w VSC.
Na dzień dobry podkreślił pierwszą linię
#include "SuplaDeviceGUI.h"
i polecił dodanie kilku linii do "include patch". Po trzech dodaniach wygląda tak:Następnie VCS skończyły się pomysły i zgłosił brak dostępu do pliku Ticker.h: (dependency of "SuplaDeviceGUI.h"Code: Select all
${workspaceFolder}/** /Users/marek/.platformio/packages/framework-arduino-avr/libraries/SPI/src /Users/marek/.platformio/packages/toolchain-atmelavr/avr/include/avr /Users/marek/.platformio/packages/toolchain-atmelavr/avr/include
Zaproponował zaktualizowanie elementu "includePatch"
Czyli znowu czegoś brakuje.
Miałem nadzieję, że GGM po pobraniu będzie kompletny, ale najwyraźniej czegoś mi brakuje w środowisku.
Czy ktoś może podać link do kompletnego repozytorium GGM, lub podpowiedzieć, co mam dograć do pobranego repozytorium.
Czy też mam plik po pliku (b Ła∂ po błędzie) wynajdywać brakujące biblioteki?
Póki co, nawet nie próbowałem kompilacji - chciałbym najpierw wyczyścić main.cpp, żeby VCS nie nie rzucał z błędami.
Potem zacznę mieszać w platfomio.ini.
Jasne, że nikt nie mówił, że będzie łatwo
Repozytorium jest kompletne
-
rafalekkalwak@wp.pl podpowiesz co zrobić żeby platformio kompilowało na płytkę ESP32S2 mini
nie wiem co ustawić a na ESP32dev idzie bez problemu .
nie wiem co ustawić a na ESP32dev idzie bez problemu .