Kotłownia sterowanie

Szfagier

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy.

Mam kotłownię z kotłem zasypowym 5 klasy i buforem ciepła 1000L i stwierdziłem że zastosuje automatyzację, lecz nie wiem czy dobrze kombinuję .
Uzbroiłem kotłownie w czujniki
1 na kocioł
4x czujniki na buforze
1 na grzejniki (za zaworem trójdrożnym)
I jeszcze mam jeden czujnik w domu sterujący temperatura
Dodatkowo mam sterownik zwykły do pompki z kotła która działa niezależnie od internetu

Chciałbym sterować pompką obiegową instalacji przy pomocy przekaźnika a w zasadzie to 2. Pierwszy przekaźnik to jest on/off a drugi zmienia mi biegi w pompce z 1 na 3.

Założenia są takie:
1. Jeśli w domu będzie mniej niż 22.2° to włącz pompę obiegową na 1 biegu, warunkiem wykonania jest temperatura na górze bufora >42°
2. Jeśli temperatura na kotle >83° włącz pompę na dom na 3 biegu
3. Jeśli temperatura w domu >22.5° wyłącz pompę, jeśli na kotle temperatura nie przekracza 80°

Bezpośrednio w supli nie da się? Sterować przekaźnikami przy pomocy czujników z warunkami. Dlatego używam supla scripts i nie wiem czy mogę wykorzystać funkcje termostatu w moim przypadku.

Wydaje mi się że da się zrobić to na termostatach tylko nie wiem jak zastosować dodatkowo ten warunek z temperaturą na górze bufora
Screenshot_20240130-150212.png
Screenshot_20240130-150151.png
Czy może powinienem zrobić to w scenach?
Z góry dzięki za odpowiedzi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Projekty użytkowników”