Mam taki efekt:
1. restart routera do którego podłączone jest ok 30 urządzeń (własnych) supla przez wifi.
2. nie wszystkie urządzenia sie logują /wbijają - czasami niektóre z nich czekają jako offline nawet przez 1h.
3. nie ma szans aby przyśpieszyć ich logowanie np. poprzez przeniesienie ich bliżej - sprawdzałem na jednym urządzeniu - trwa długo.
Pytanie:
czy to jest ograniczenie anty DdoS po stronie supli, że więcej urządzeń na raz nie może się zupdajtować z jednego adresu IP? Ja używam svr38.
Sprawdziłem, że gdybym rozbił urządzenia na grupy - rozpisane do innych sieci z innym wyjściem np. przez LTE, to one logują się szybciej.
Inna ciekawostka:
1. skanowanie sieci wewnętrznej i portów na urządzeniu w której są urządzenia GG np. w gniazdku Gosund 111 - wylogoują się z serwera supla i ponownie próbują się zalogować (w Gosund miga na niebiesko dioda podczas próby podłączenia do sieci)
czy jest ograniczenie liczby sesji od urządzen do serwera?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Jest po stronie firewall-a dostawcy serwerów ale limity liczone są w tysiącach połączeń, a nie w dziesiątkach.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Kiedyś ten problem był poruszany na forum i z tego co pamiętam, był rozwiązany. Także pewnie aktaulizacja softu pomoże, albo odkop temat aby poznać szczegółyFryga wrote: Wed Jan 31, 2024 10:41 am Inna ciekawostka:
1. skanowanie sieci wewnętrznej i portów na urządzeniu w której są urządzenia GG np. w gniazdku Gosund 111 - wylogoują się z serwera supla i ponownie próbują się zalogować (w Gosund miga na niebiesko dioda podczas próby podłączenia do sieci)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Jeśli możesz, to na próbę podmień router. Miałem podobnie, a co ciekawe D-Link, którego problem dotyczył, reklamował swój produkt jako przeznaczony do pracy z wieloma urządzeniami na raz. Po zmianie na inny (mało jeszcze u nas znany CUDY WR3000) problem ustąpił, mimo podłączenia jeszcze kilku urządzeń (D-Link wykładał się na ponad 25). Teraz jest 36-38 i wszystko chodzi bez problemu.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036