Brak stałego ip
-
[email protected]
Witam. Do tej pory miałem internet radiowy gdzie miałem stałe ip i spokojnie dałem sobie rade z urządzeniami i suplą. Teraz mam wymieniony internet na światłowód od orange a tu jak wiadomo jest problem. Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to wszystko zrobić żeby nie było problemu z odczytem danych z zewnątrz domowej sieci?
Masz własną instancje serwera Supli?
Jeśli tak to upewnij się czy masz zmienny adres zewnętrzny?
Jeśli tak to poczytaj o DDNS, ustaw sobie jakiegoś klienta w sieci do tego celu.
Jak masz własną domenę to w strefie DNS utwórz CNAME na domenę dynamiczna. Jak nie to zostajesz przy domenie z DDNS.
Co do innych rozwiązań typu VPN z Cloudflare się nie wypowiadam, bo nie testowałem.
W Orange jest też możliwość wykupienia zewnętrznego statycznego adresu IP.
Jeśli tak to upewnij się czy masz zmienny adres zewnętrzny?
Jeśli tak to poczytaj o DDNS, ustaw sobie jakiegoś klienta w sieci do tego celu.
Jak masz własną domenę to w strefie DNS utwórz CNAME na domenę dynamiczna. Jak nie to zostajesz przy domenie z DDNS.
Co do innych rozwiązań typu VPN z Cloudflare się nie wypowiadam, bo nie testowałem.
W Orange jest też możliwość wykupienia zewnętrznego statycznego adresu IP.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
karnasw
Wcześniej używałem CloudFlare DDNS, który aktualizował IP na bieżąco. Teraz korzystam DDNS (Cloud) darmowego w routerze Mikrotika i jest ok, bo nie potrzebne oddzielne usługi. Wszystko działa jak trzeba.
-
local
Napisz co dostałeś od Orange ? Funbox 3/6 ? Terminal ONT ? Jaki masz swój sprzęt ? Ewentualnie jakiś rysunek sieci.
Zobacz konfigurację DDNS na FB: tutaj
Obejrzyj również jak przekierować porty w routerze: tutaj
Światłowód ma publiczny zmienny adres. Zmiany są co 11 dni lub po zerwaniu połączenia (np. reset routera)
Zobacz konfigurację DDNS na FB: tutaj
Obejrzyj również jak przekierować porty w routerze: tutaj
Tak ale nie na światłowodzie tylko w sieci mobilnej (usługa dodatkowo płatna).lesny8 wrote: Wed Jan 31, 2024 5:51 pm W Orange jest też możliwość wykupienia zewnętrznego statycznego adresu IP.
Światłowód ma publiczny zmienny adres. Zmiany są co 11 dni lub po zerwaniu połączenia (np. reset routera)
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
-
klimasstudio
Ja nawet nie rozpakowałem FB6 i mam Mikrotika RB5009 z własną wkładką światłowodową. Cloud DDNS z mikrotika podpięty pod domene w CloudFlare. Wszystko zautomatyzowane samo się aktualizuje więc po domenie wszystko hula. Nie martwie się że się IP zmieni. Wszystko to kwestia oskryptowania i porządnej konfiguracji.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d