Na początek spróbuj wyłączyć licznik w GUI urządzenia. Ale prawie pewny jestem, że jest problem w okolicach liczników, bo mam urządzenie z termostatem i tam jest dobrze. Co ciekawe musi być odczytywane jakieś zużycie jeżeli stan się nie zmienia to restsrtow nie zaobserwowałem.karnasw wrote: Thu Feb 01, 2024 3:01 pmZaraz wygeneruję soft bez licznika, wgram na SP111 i dam znać. Czy chodzi po prostu o wyłączenie kanału w ustawieniu urządzenia?krycha88 wrote: Thu Feb 01, 2024 2:12 pm Czy ktoś ma identyczny problem tylko bez dodanego kanału licznika energii?
Na razie wyłączę i zobaczę czy nie będzie restartów.
GOSUND sp111 awaria działania
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Gitman
Soft generowany i wgrany dosłownie 30min temu. Wolnej pamięci cały czas pokazuje nie mniej niż 21kb restarty czasami raz na 5-10min innym razem ze 3 razy pod rząd (odstępy 3-5s) a czy dało by radę zrobić tak żeby podczas tych resetów gniazdko się nie wyłączało ? Bo powiem szczerze przy tym stanie rzeczy gniazdo nie zdatne do użytku, podłączone do telewizora który po zaniku zasilania sam się nie włącza jak monitor
a chciałem go użyć ze względu na pomiar prądu i ustawić reakcje na inne peryferia do telewizora a tak dupa.....
Prośba do kogokolwiek kto ma binarkę starszego stabilnego softu aby się podzielił
Prośba do kogokolwiek kto ma binarkę starszego stabilnego softu aby się podzielił
-
karnasw
Po wyłączeniu licznika w GUI brak restartów od półtorej godziny.
-
krycha88
Na forum jest pełno binarek, poszukaj. Jak widzisz szukamy problemu.Gitman wrote: Thu Feb 01, 2024 4:24 pm Prośba do kogokolwiek kto ma binarkę starszego stabilnego softu aby się podzielił![]()
-
Gitman
Widzę i jak najbardziej doceniam. Absolutnie nie mam żadnych pretensji
-
krycha88
Postanowiłem nie brnąć w szukanie przyczyny a tylko podmieniłem w źródłach na starą bibliotekę supla-device-23.10.1
Na dzień dobry mam 5kB więcej ramu więc jest to ogromna różnica w porównaniu do aktualnej wersji- bez włączonego SSLa 20kB. Urządzenie też mi się nie zrestartowało od 20min..
Zauważyłem jeszcze jedna niepokojąca rzecz, na najnowszej bibliotece binarka waży o 33kB więcej co dla takiego gniazdka daje tylko 10kB zapasu na aktualizację. Przygodę zaczynaliśmy na 500kB teraz już mamy 633kB. Niestety ale wygląda, że wsparcie powoli się kończy dla tego typu urządzeń
Ale nie marudząc więcej przetestujcię wersję z testa. W załączniku wygenerowalem soft z
https://gui-generic-builder.supla.io/test.php
Prawdopodobnie jak zadziała to powrócę do wersji biblioteki w której jakoś działa termostat.
Na dzień dobry mam 5kB więcej ramu więc jest to ogromna różnica w porównaniu do aktualnej wersji- bez włączonego SSLa 20kB. Urządzenie też mi się nie zrestartowało od 20min..
Zauważyłem jeszcze jedna niepokojąca rzecz, na najnowszej bibliotece binarka waży o 33kB więcej co dla takiego gniazdka daje tylko 10kB zapasu na aktualizację. Przygodę zaczynaliśmy na 500kB teraz już mamy 633kB. Niestety ale wygląda, że wsparcie powoli się kończy dla tego typu urządzeń
Ale nie marudząc więcej przetestujcię wersję z testa. W załączniku wygenerowalem soft z
https://gui-generic-builder.supla.io/test.php
Prawdopodobnie jak zadziała to powrócę do wersji biblioteki w której jakoś działa termostat.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Gitman
A nie możesz zostawić dwóch wersji GG ze starymi i nowymi bibliotekami, widzę że ten termostat wymusił na tobie dostosowanie do nowych bibliotek tylko że przez jeden termostat wszystko inne zaczyna szwankować. Raczej szkoda żeby na takie urządzenia jak gosund czy sonoff nie można było wygrać softu który jest stabilny.
-
keysim86
testuję od ok 30 min jak na razie zero restartów
ram na poziomie 20,5kb to więcej niż na wersji 7.10.7 na której miałem ok 19.7 kb
ram na poziomie 20,5kb to więcej niż na wersji 7.10.7 na której miałem ok 19.7 kb
keysim.aqi.eco
-
DoktorPio
Ja mam ESP12 X4 przekaźniki. Z podłączonym licznikiem PZEM. Wcześniej miałem wsad na GG w wersji której nie mogę teraz określić ale była zapewne to wcześniejszą wersja jak 7.11.9. Po ostatnich aktualizacjach od wersji GG 7.11.9 do 7.9.13. Układ ładnie działa z czujnikami DS. DHT funkcjami termostatu warunkowania. Ale jak włączę licznik energii to zaczynają się restartu co kilka kilkanaście minut
No to wygenerowałem nowy skromny wsad tylko z DSamii i licznikiem energii. I niestety to samo restarty co kilka kilkanaście minut. W jakim kierunku to zmierza im nowsza wersja GG tym gorzej