Jaki czujnik temperatura + wilgotność

bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

ktsurma wrote: Sat Feb 03, 2024 2:38 pm A więc tak:
1. Zaktualizowałem przed chwilą oprogramowanie. Zobaczymy efekty.
2. Pamięć wolna: 15,06 kB.
3. Przy okazji zaktualizowałem wszystko co się da. I jeden sonoff mini r2 zgłupiał. Nie widzi klawisza. Do tej pory było tak że światło mogłem włączac albo suplą albo klawiszem. Teraz klawisz nie działa. Podejrzewam że poplątał się z gpio. Niestety nie wiem jakie było wcześniej. Teraz jest na gpio4-d2
Też tak miałem z Mini R2. GPIO4-d2 jest prawidłowe. Sprawdź bo u mnie pomogło:
Reakcja - Zmiana stanu bistabilny, Akcja - Automat schodowy
ktsurma

Przed chwilą sprawdziłem wolna pamięć Teraz jest 14. 52 kB. Coś zżera pamięć.

Sprawdziłem jeszcze raz po 10 minutach. Pamięć wolna wzrosła, a więc zajętości pamięci zmienia się pomimo tego że sam wemos nic nie robi.
krycha88
Been thanked: 5 times

ktsurma wrote: Sat Feb 03, 2024 3:17 pm Przed chwilą sprawdziłem wolna pamięć Teraz jest 14. 52 kB. Coś zżera pamięć.

Sprawdziłem jeszcze raz po 10 minutach. Pamięć wolna wzrosła, a więc zajętości pamięci zmienia się pomimo tego że sam wemos nic nie robi.
Jaka wersja i co masz dodane?
https://gui-generic-builder.supla.io/
ktsurma

Wersja: GG7.12.02
Dodane:
Przekaźnik- gpio 14 - d5
SHT3x - SDA - gpio 5 - d1 SCL - GPIO4 - D2
krycha88
Been thanked: 5 times

ktsurma wrote: Sat Feb 03, 2024 3:59 pm Wersja: GG7.12.02
Dodane:
Przekaźnik- gpio 14 - d5
SHT3x - SDA - gpio 5 - d1 SCL - GPIO4 - D2
Nic więcej nie masz dodanego przy generowaniu softu?
https://gui-generic-builder.supla.io/
ktsurma

Przed chwilą sprawdziłem - wemos nie odpowiada. A więc upłynęło 20 godzin.
ktsurma

Też tak miałem z Mini R2. GPIO4-d2 jest prawidłowe. Sprawdź bo u mnie pomogło:
Reakcja - Zmiana stanu bistabilny, Akcja - Automat schodowy
Przestawiłem - pomogło - dziękuję.

Co do samego głównego problemu. Działania drastyczne:

Dziś założyłem sonoff mini jako przekaźnik włączający i wyłączający wentylator. WEMOS w tej chwili tylko i wyłącznie ma mierzyć wilgotność.

W cloudzie wyłączyłem w urządzeniu jeden kanał - przekaźnikowy, a zostawiłem kanał miernikowy włączony. Zobaczymy co dalej się będzie działo. Plan B - zamiast WEMOSA z czujnikiem wilgotności uruchomię THW-01. Zakładam że to już powinno zadziałać, chyba że problem jest gdzieś w Cloudzie. Ale na to odpowiedź dostaniemy po ewentualnej realizacji planu B.
ktsurma

Dziś założyłem sonoff mini jako przekaźnik włączający i wyłączający wentylator. WEMOS w tej chwili tylko i wyłącznie ma mierzyć wilgotność.

W cloudzie wyłączyłem w urządzeniu jeden kanał - przekaźnikowy, a zostawiłem kanał miernikowy włączony. Zobaczymy co dalej się będzie działo.
Aktualizacja informacji:
1. po odłączeniu fizycznym przekaźnika od WEMOS-a, po wyłączeniu w cloudzie przekaźnika sterującego wentylatorem, po podłączeniu wentylatora do Sonoff mini i po spięciu reakcji pomiędzy miernikiem wilgotności a sonoff-em co zrobiłem w dniu 07.02.2024 o godzinie 19.00 wszystko działa. Urządzenia są zarejestrowane w cloudzie, cały czas działają, podają temperaturę i wilgotność. Tak więc problem leżał albo w sprzęcie albo w cloudzie gdzie jedno urządzenie miało dwa kanały i sobie z tym nie radziło. Po rozdzieleniu kanałów na dwa urządzenia wydaje się że działa.
2. Ponieważ THW -1 już jedzie, to jak przyjedzie to porównam jego wskazania (temperatura i wilgotność) z tym co mam w tej chwili (a więc wemos z podłączonym SHT3x) zakładam że THW-1 jest w jakiś sposób kalibrowany w fabryce.

Return to “Ogólna dyskusja”