GOSUND sp111 awaria działania

edm
Been thanked: 2 times

Mam 2 szt. GOSUND sp111 v1.1. Może poniższe informacje się przydadzą.

1 z softem v7.9.6. Free Mem: 13.98KB. Podczas poruszania się po web gui urządzenia, czasami zamuli. Podczas normalnego użytkowania, bywają momenty że trochę przytnie jak się bawię termostatem, lecz jest to rzadko. Poza tym wydaje się wszystko działać, termostat robił robotę.
- załączony termostat :roll:
- 1 link bezpośredni
- warunkowanie wyłączone
- SSL wyłączone
- GUI podczas normalnej pracy włączone

1 z softem v7.7.21. Free Mem: 17.40KB. Nic nie muli, wszystko działa płynnie.
- Pushover nie aktywowany
- warunkowanie wyłączone
- SSL wyłączone
- GUI podczas normalnej pracy włączone.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
karnasw

Mi właśnie na 7.9.6, raz na dzień się wysypywał i nagle monitory gasły lub komp przez co myślałem, że mam zaniki prądu. Więc już w tej wersji zaczęła niestety się niestabilność. W nowszych było już niestety tylko gorzej.
krycha88
Been thanked: 5 times

karnasw wrote: Sun Feb 04, 2024 10:22 pm Mi właśnie na 7.9.6, raz na dzień się wysypywał i nagle monitory gasły lub komp przez co myślałem, że mam zaniki prądu. Więc już w tej wersji zaczęła niestety się niestabilność. W nowszych było już niestety tylko gorzej.
Czyli, że na najnowszej wersji jest gorzej?
https://gui-generic-builder.supla.io/
karnasw

krycha88 wrote: Mon Feb 05, 2024 5:40 am
karnasw wrote: Sun Feb 04, 2024 10:22 pm Mi właśnie na 7.9.6, raz na dzień się wysypywał i nagle monitory gasły lub komp przez co myślałem, że mam zaniki prądu. Więc już w tej wersji zaczęła niestety się niestabilność. W nowszych było już niestety tylko gorzej.
Czyli, że na najnowszej wersji jest gorzej?
Nie, ostatniej jeszcze nie testowałem, chodziło mi o 7.11.x.
krycha88

karnasw wrote: Mon Feb 05, 2024 6:36 am Nie, ostatniej jeszcze nie testowałem, chodziło mi o 7.11.x.
To jednak zachęcam do wgrania aktualizacji, bo ta wersją co podałeś ma problem z pamięcią przez co urządzenie mogło losowo się restartować.
karnasw

Tak, wiem. Dzisiaj właśnie miałem sprawdzić, dzięki. 🙂
edm
Been thanked: 2 times

karnasw wrote: Mon Feb 05, 2024 7:29 am Tak, wiem. Dzisiaj właśnie miałem sprawdzić, dzięki. 🙂
To daj znać czy udało Ci się zrobić aktualizacje i w jaki sposób. Ostatnio robiłem 2 etapowo i po tym straciłem połączenie z esp. Lutowałem piny.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Problem dotyczy nie tylko gniazdka Gosund, więc podzielę się dalszymi spostrzeżeniami. PZEM podłączony do esp12E, dosyć sporo opcji wygenerowanych, ale załączony tylko PZEM.
Wygenerowany w "teście" soft 7.12.00 nie powodował restartów, ale po kilku/kilkunastu godzinach zauważyłem zniknięcie wartości wyświetlanych w apce. Pokazana tylko "Energia czynna pobrana". Po restarcie przez kilka/kilkanaście godzin było ok.
Wczoraj automatycznie zaktualizowałem soft do 7.12.04 poprzez "Narzędzia" na stronie urządzenia. Po kilkunastu godzinach pracy urządzenia nie zauważyłem tego problemu.
Free Mem: 8.70KB (to była najmniejsza wartość, jaką zauważyłem - średnio jest ok. 10KB).
Jeszcze jedna sprawa; soft generowałem bez zaznaczonej opcji "Szyfrowane połączenie z serwerem (SSL)", natomiast w "konfiguracji mogę tę opcję załączyć i jest znacznie gorzej - jest problem z wejściem na stronę urządzenia. Załączyłem to tylko dla próby, ale ogólnie do tej pory nie używałem.

edit;
Załączenie SSL-a powoduje jednak restarty!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by RomanG on Mon Feb 05, 2024 10:39 am, edited 1 time in total.
krycha88

RomanG wrote: Mon Feb 05, 2024 9:19 am Problem dotyczy nie tylko gniazdka Gosund, więc podzielę się dalszymi spostrzeżeniami. PZEM podłączony do esp12E, dosyć sporo opcji wygenerowanych, ale załączony tylko PZEM.
Wygenerowany w "teście" soft 7.12.00 nie powodował restartów, ale po kilku/kilkunastu godzinach zauważyłem zniknięcie wartości wyświetlanych w apce. Pokazana tylko "Energia czynna pobrana". Po restarcie przez kilka/kilkanaście godzin było ok.
Wczoraj automatycznie zaktualizowałem soft do 7.12.04 poprzez "Narzędzia" na stronie urządzenia. Po kilkunastu godzinach pracy urządzenia nie zauważyłem tego problemu.
Free Mem: 8.70KB (to była najmniejsza wartość, jaką zauważyłem - średnio jest ok. 10KB).
Jeszcze jedna sprawa; soft generowałem bez zaznaczonej opcji "Szyfrowane połączenie z serwerem (SSL)", natomiast w "konfiguracji mogę tę opcję załączyć i jest znacznie gorzej - jest problem z wejściem na stronę urządzenia. Załączyłem to tylko dla próby, ale ogólnie do tej pory nie używałem.
Co masz jeszcze dodane na tym module, że masz tak mało pamięci (chodzi o rzeczy nawet te które nie zostały włączone)? Nie po to masz możliwość generowania softu z wybranymi opcjami aby zaznaczać wszystko co się da :P Więc zachęcam najpierw wygenerować tylko soft dla PZEM i wtedy zgłaszać problemy jeżeli taki się pojawią.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Wygenerowałem 7.12.00 tylko dla testów, natomiast wcześniej miałem tylko PZEM-a bez jakichkolwiek dodatków (jak wcześniej pisałem).
Mogę testować w/g Twoich zaleceń - czy wygenerować "goły soft" z SSL-em i to sprawdzać?
Last edited by RomanG on Mon Feb 05, 2024 9:53 am, edited 1 time in total.

Return to “Ogólna dyskusja”