Brak połączenia

tomi171
Posts: 17
Joined: Sun Nov 05, 2017 4:56 pm

Wed Jan 17, 2018 11:16 pm

WITAM !
Czy ktoś miał taki przypadek ?
Zmiana softu w sonoff basic (zresztą nie pierwszy raz). Dzisiaj po wgraniu softu gate, odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania, dioda ochoczo miga czyli niby jest w trybie konfiguracji.
Wybieram sieci WIFI - na liście Sonoff się zgłasza. I tu niespodzianka: po wybraniu modułu, długie łączenie i w końcu brak połączenia z modułem. Myślałem że może coś pomyliłem więc blank i jadę z softem jeszcze raz. Efekt ten sam. Co może być nie tak ?
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Jan 18, 2018 1:04 am

Zacznij od wyczyszczenia cache przeglądarki
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
tomi171
Posts: 17
Joined: Sun Nov 05, 2017 4:56 pm

Thu Jan 18, 2018 5:03 pm

Dzięki za podpowiedź ale nie pomoże czyszczenie, bo próbowałem również zalogować się z poziomu przeglądarki telefonu i też bez rezultatu. Coś nie tak jest chyba z sonoff'em, bo przed zmianą softu śmigał bez zarzutu.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6195
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Jan 18, 2018 5:36 pm

Spróbuj z innego kompa.
User avatar
Espablo
Posts: 1427
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Jan 18, 2018 6:42 pm

Z jakimi ustawieniami spi mode wgrywasz soft. Miałem tak jak używałem złych ustawień spi mode.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
tomi171
Posts: 17
Joined: Sun Nov 05, 2017 4:56 pm

Thu Jan 18, 2018 7:09 pm

Dzięki za podpowiedź. Z innego kompa trochę długo łączył ale poszło. Wgrałem jeszcze raz inny soft żeby sprawdzić tą sytuację jeszcze raz. Jeden komputer łączy się drugi nie. Wprawdzie moduł przypisany i jest OK, tylko nie wiem z czego to może wynikać.
tomi171
Posts: 17
Joined: Sun Nov 05, 2017 4:56 pm

Thu Jan 18, 2018 7:13 pm

Ustawienia DIO
Zybi
Posts: 1352
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Thu Jan 18, 2018 7:25 pm

A z jakim softem problem, bo jak z moim to przekompiluję
tomi171
Posts: 17
Joined: Sun Nov 05, 2017 4:56 pm

Thu Jan 18, 2018 8:15 pm

Myślę że to nie jest problem softu, gdyż wcześniej miałem wgrany: sonoff_gate_ds18b20_NO_v2.0_p5 i było wszystko OK. Później wgrałem: Sonoff_ds18b20_v2.0_p5 i przez jakiś czas miał inne zastosowanie. Teraz w ręce wpadł sonoff 4ch, więc Basic miał dostać z powrotem "gate" i dostał tylko wystąpił problem łączenia z nim w trybie konfiguracji. Trochę mnie to nurtuje dlaczego teraz z komputerem którym wgrywałem softy do różnych modułów nie chce się łączyć, poprzez przeglądarke w telefonie też nie, a np. w tablecie tak. Nie wiem o co może chodzić.
Konar
Posts: 4
Joined: Wed Jul 19, 2017 12:02 am

Thu Jan 18, 2018 10:35 pm

Nie wiem czy o to chodzi, ale dzisiaj wgrałem suple na nowy Sonoff który mi przyszedł od Chińczyków i nie chciał mi się połączyć z WiFi (taki miałem komunikat na stronie konfiguracyjnej), okazało się, że on z WiFi się połączył ale nie mógł zalogować się do konta Supli, dopiero zalogowanie się na konto z komputera i kliknięcie REJESTRACJA URZĄDZEŃ: AKTYWNA pomogło. Kiedyś tego nie było i teraz długo szukałem w czym problem.
Post Reply