Potrzebuje pomysłu 8 przekaźników i 1 od zasilacza

ociepa222
Posts: 10
Joined: Mon Feb 25, 2019 7:34 pm

Post

Witam, mam 8 przekaźników do elektro zaworów i jeden do zasilacza 24v jak to teraz ugryź gdy otworze jeden z tych 8 zaworów automatycznie włączał się ten od zasilacza? Po zamkniecie zaworów zasilacz off.
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

Może jutro po trzeźwemu było by Ci łatwiej opisać to o co pytasz :D ;)
A tak na poważnie to trudno wywnioskować o co dokładnie Ci chodzi. Zaryzykuję... Możesz to rozwiązać programowo w kodzie programu lub tak trochę na skróty, ale też będzie działać. Od każdego sterowania tych ośmiu przekaźników poprowadź przez diodę sygnał na sterowanie przekaźnikiem dziewiątym. Jeśli któryś z tych ośmiu przekaźników zadziała, zadziała też 9ty. Jak wszystkie osiem będą Off, ten dziewiąty też się wyłączy. Tak dla poprawności pewnej tego rozwiązania sygnał sterowania na te osiem też powinien być przez diodę. Prawidłowość podłączenia przekaźników a raczej modułów przekaźnikowych, czyli zabezpieczenie modułu czy co tam masz do sterowania przekaźnikami pomijam.
Jeszcze mnie zastanawia do czego Ci to 24V. Do zasilania pompy? Bo jeśli tak to powinieneś uwzględnić zwłokę z jaką otwiera się zawór, żeby pompa nie włączała się równo z sygnałem sterującym otwarciem pierwszego obwodu, bo wtedy tego rozwiązania z diodami bym nie polecał. Chyba że masz jakiś obwód dodatkowy lub kilka które są zawsze otwarte.
ociepa222
Posts: 10
Joined: Mon Feb 25, 2019 7:34 pm

Post

No nie popisałem się tym opisem faktycznie ale dobrze zrozumiałeś :)
zzrr wrote: Wed Feb 07, 2024 10:51 pm Możesz to rozwiązać programowo w kodzie programu
A programowo jak to ugryź?
zzrr
Posts: 429
Joined: Wed Oct 26, 2022 7:35 pm

Post

ociepa222 wrote: Thu Feb 08, 2024 8:00 pm A programowo jak to ugryź?
Napisać tak kod dla mikrokontrolera żeby sterował przekaźnikami jak sobie wymarzysz ;). np żeby pompa włączała się 3 minuty później niż pierwszy obwód. Tylko pytanie czy chcesz to sobie robić sam pisząc program czy skorzystać z GG, bo jak i czy można to zrobić w GG to by już ktoś bardziej obeznany w builderze musiał powiedzieć.
A co do kodu to bardzo istotne jest skąd, w jaki sposób zorganizowałbyś sygnał o włączenia/wyłączenia przekaźników. Czy kablowo z termostatów, czy po radiu, czy wifi? Czy może WiFi w centralce i sterowanie poprzez cloud, czy może HA albo jakiś domoticz. Musisz to wiedzieć żeby też się dowiedział ten kto ewentualnie chciałby Ci pomóc.
lukasz06
Posts: 874
Joined: Sun Jul 17, 2022 6:53 pm

Post

Myślę że w GG jest to do ogarnięcia za pomocą reakcji i scen

Return to “Pomoc”