Mikrotik hAP ax3, ciągłe rozłączanie urządzeń ESP

karnasw

Cześć, mam gniazdka 3 gniazdka Gosund SP111, Wemos D1 Mini jako włącznik w kompie, 2x Sonoff Basic R3 i router Mikrotik hAP ax3. Co chwila mi rozłącza Gosundy, nie mają najwyższego zasięgu połączenia, bo około 55-65%, ale Sonoff, który ma około 30% zasięgu działa stabilnie. W Mikrotiku mam ustawione kanały na automatyczne, 20/40MHz 2GHz AX. Próbowałem ustawić na stałe jeden kanał np. 11 lub 6 i tylko 20MHz, ale nie to nie pomagało.

Czy gniazdka Gosund są, aż tak wrażliwe na zakłócenia sieci? Zazwyczaj jest tak, że tracą połączenie wszystkie razem. Wpięte są w tą samą listwę zasilającą.
lukfud

karnasw wrote: Mon Feb 12, 2024 10:42 am Cześć, mam gniazdka 3 gniazdka Gosund SP111, Wemos D1 Mini jako włącznik w kompie, 2x Sonoff Basic R3 i router Mikrotik hAP ax3. Co chwila mi rozłącza Gosundy, nie mają najwyższego zasięgu połączenia, bo około 55-65%, ale Sonoff, który ma około 30% zasięgu działa stabilnie. W Mikrotiku mam ustawione kanały na automatyczne, 20/40MHz 2GHz AX. Próbowałem ustawić na stałe jeden kanał np. 11 lub 6 i tylko 20MHz, ale nie to nie pomagało.

Czy gniazdka Gosund są, aż tak wrażliwe na zakłócenia sieci? Zazwyczaj jest tak, że tracą połączenie wszystkie razem. Wpięte są w tą samą listwę zasilającą.
Spróbuj zmienić AX na b/g/n
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
karnasw

Niestety, wciąż sobie rozłączają się. Chyba będę musiał pomyśleć o jakimś repeaterze.
klew

Jaką masz wersję softu na Gosundach?
Niedawno w GG był problem i urządzenia cyklicznie się resetowały. W najnowszych wersjach jest to poprawione. Także może spróbuj zaktualizować soft na Gosund.
karnasw

Mam najnowszy po tych poprawkach już. Tutaj po prostu tracę połączenie. Chyba po prostu zakłócenia od listwy plus koszyk na tę listwę pod biurkiem powoduje problemy. Wystawiłem antenę routera trochę poza obrys ściany i nie zrywa już cały dzień.
karnasw

Chyba to nie jest jednak problem z samym zasięgiem WiFi, a problem z przekazaniem adresu po dhcp dla urządzeń ESP. Zapomniałem, że mam ustawiony DHCP lease na 10 minut i czasami urządzenia pewnie łączyły się bez problemu, a czasami miały problem.
W mikrotik mam takie logi:
defconf offering lease 192.168.88.153 for XX:XX:XX:XX:XX:XX without success

Ustawiłem sobie Lease time na 24h (więc pewnie co 24h będę miał rozłączenia). Czy jest może możliwość ustawienia adresu na sztywno w GUI Generic lub może ktoś rozwiązał jakoś podobny problem na Mikrotik?

Edycja:
Jednak za bardzo się pośpieszyłem. Przy 24h lease i tak rozłącza wifi.
XX:XX:XX:XX:XX:XX@wifi2 disconnected, connection lost, signal strength -77
XX:XX:XX:XX:XX:XX@wifi2 connected, signal strength -76
defconf offering lease 192.168.88.160 for XX:XX:XX:XX:XX:XX without success
defconf assigned 192.168.88.160 for XX:XX:XX:XX:XX:XX Wemos_D1_Mini_V3

Return to “Pomoc”