Tak tak Robert dlatego napisałem o bramce, tu może nie doprecyzowałem że chodzi o bramkę radio<—>ESP.Robert Błaszczak wrote: Wed Jan 31, 2024 7:32 pm Robert, to musi być zrealizowane na radiu. Inaczej sobie tego nie wyobrażam. Na Wi-Fi to by trzeba było praktycznie codziennie wymieniać baterie w takich głowicach. Nie znam żadnego poważnego producenta głowic termostatycznych Smart, które działają na Wi-Fi.
🩺 GKW-01 Testy
-
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Shelly ma głowice po wifi, reszta raczej Zigbee, ale radio
to radio. Nie rozumiem tego, że wraz z Gkw nie pomyślano o glowicach. Może kolejne wydanie Gkw będzie po radiu i będzie obsługiwało głowice?
to radio. Nie rozumiem tego, że wraz z Gkw nie pomyślano o glowicach. Może kolejne wydanie Gkw będzie po radiu i będzie obsługiwało głowice?
-
Jest w planach zrobienie wersji bezprzewodowej z dodatkowym odbiornikiem przy kotle?
-
Czy z GKW-01 będzie można w prosty sposób wyciągnąć napięcie zasilania (5V lub 3.3V)? Można by było wtedy w prosty sposób dołożyć mały nadajnik LORA, a w kotłowni odbiornik z przekaźnikiem. Chyba to temat dla @Zibi, który ma spore doświadczenie w transmisji radiowej.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
W prosty sposób to nie. Jest na złączu 5V ale tutaj pozostanie DIY.Robert Błaszczak wrote: Tue Feb 06, 2024 12:28 pm Czy z GKW-01 będzie można w prosty sposób wyciągnąć napięcie zasilania (5V lub 3.3V)? Można by było wtedy w prosty sposób dołożyć mały nadajnik LORA, a w kotłowni odbiornik z przekaźnikiem. Chyba to temat dla @Zibi, który ma spore doświadczenie w transmisji radiowej.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
-
Jako że nie można było się doczekać na termostat w Supli zakupiłem Devireg Smart. Zakupiłem również z firmy F&F nadajniki dopuszkowe FW-RC4-AC v.2 (ta wersja powstała po moich naciskach na producenta aby mogła współpracować z łącznikami bistabilnymi - za taki robi właśnie termostat) i odbiorniki na szynę i wszystko pięknie działa po radiu (jest jeden mankament że te nadajniki w trybie bistabilnym co 60s wysyłają dla bezpieczeństwa rozkazy powtarzające aktualny stan jaki jest na wejściu i jest ryzyko przy dodawaniu nowego odbiornika że akurat odbierze on sygnał z tego nadajnika i się niejako "niechcący" sparuje z odbiornikiem do którego nie ma być przypisany). Brałem pod uwagę również system Zamela Exta Life ale niestety Zamel oferuje odbiorniki dwu kanałowe na szynę o szerokości 2 moduły i styki 2x8A a F&F odbiornik szerokości 1 moduł, 2 kanały i styki 2x16A . Także to jest jeden ze sposobów aczkolwiek pewnie można coś DIY samemu taniej.Robert Błaszczak wrote: Tue Feb 06, 2024 12:28 pm Czy z GKW-01 będzie można w prosty sposób wyciągnąć napięcie zasilania (5V lub 3.3V)? Można by było wtedy w prosty sposób dołożyć mały nadajnik LORA, a w kotłowni odbiornik z przekaźnikiem. Chyba to temat dla @Zibi, który ma spore doświadczenie w transmisji radiowej.
-
@djalex, dzięki. Podałeś fajne - gotowe rozwiązanie - dla osób nie posiadających ułożonego przewodu do sterowania kotłem z miejsca montażu termostatu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
A nie mozna dolozyc do gkw-01 obslugi radia z glowicą?robertklepacki94 wrote: Wed Jan 31, 2024 7:38 pmTak tak Robert dlatego napisałem o bramce, tu może nie doprecyzowałem że chodzi o bramkę radio<—>ESP.Robert Błaszczak wrote: Wed Jan 31, 2024 7:32 pm Robert, to musi być zrealizowane na radiu. Inaczej sobie tego nie wyobrażam. Na Wi-Fi to by trzeba było praktycznie codziennie wymieniać baterie w takich głowicach. Nie znam żadnego poważnego producenta głowic termostatycznych Smart, które działają na Wi-Fi.
Zamontowalem w ciagu ost 4 lat ze 200 systemow sterowania
ogrzewaniem na zigbee i 868. Wszystko zalezy od stropow
i tego czy na podlodze sa folie do podlogowki. W 75% instalacji
musialem zastosowac repeater albo jakies urzadzenie zigbee
zasilane 230V ktore jest repeaterem.
Dlatego bramka supla-radio (np 868) sprawdzi sie zazwyczaj ttlko na 1 kondygnacji...trzeba by znow repeater radia...
A gdyby kazdy gkw mial radio na pokladzie to moglby laczyc sie z glowicami lokalnie w ramach danego pomieszczenia (srrefy grzewczej).
No i niestety...tylko ok 10% z tych 200 instalacji to byly instalacje przewodowe.
Termostatów przewodowyxh dopuszkowyxh 230V jest w necie na peczki...od wyboru do kokoru ( glownie tuya)
Natomiast bezprzewodowyxh bateryjnych z ladnym wyswietlaczem cienkich nie odstajacych od sciany na 25-40mm jest jak na lekarstwo (do nedawna salus mial piekny cienki SQ610RF ale wlasnie polski dystrybutor wycofal sie z rej markii i rozwija swoja ENGO).
Dlatego bardzo sie ciesze ze SUPLA zyska termostat ale niestery w wersji przewodowej dopuszkowej przyda mi sie jak dobrze pojdzie raz na 10 razy...
A jestem przekonany ze w wersji bezprzewodowej gdyby powstalo cos podobnego do Salus SQ610RF mogloby zaorac rynek...ja w kazdym razie przesiaslbym sie na suple.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini schodowy, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual, czujnik poczty w skrzynce DIY, 1x Loratap roletowy (test trwa), 1x MiniTiger (test trwa), 1 x zawór wody BQ05 DIY
-
Avatto też ma model ma wifilukasz06 wrote: Wed Jan 31, 2024 9:30 pm Shelly ma głowice po wifi, reszta raczej Zigbee, ale radio
YoMan
-
Połowa lutego, wiosna idzie a termostatu który miał być przed sezonem grzewczym ani śladu: trzeba być strasznie niekompetentnym aby nie wypuścić urządzenia przez tak długi okres czasu tym bardziej ze u konkurencji są termostaty dostępne nawet z głowicami: Supla team chyba trzeba pomyśleć o rozwoju i odejściu od Zamela bo on strasznie kiepski a ich PL i OL nie dają rady....