Termostat DIY do testowania :)

zzrr

klew wrote: Tue Jan 09, 2024 1:27 pm ...To ustawia wartość, przy jakiej ma być ta ochrona. Ale dozwolony zakres jest definiowany przez room min/max.
ok. Dzięki popróbuję jeszcze. Bo właśnie ustawiałem setTemperatureHeatProtection i nie działało.
Ale rozumiem że sam ten parametr który jest jako ochrona przed przegrzaniem to wystarczy tylko setTemperatureHeatProtection?

Zadziałało... @veeroos faktycznie to było jeszcze trzeba ustawić Default RoomMax i Min. setTemperatureHeatProtection na maksymalna wartość nie działało. Kurna @klew Ty się zdrowo odżywiaj i chodź w czapce...
seebee

przydałoby się WYJŚCIE ciągłe Pwm do regulatorów ciągłych.
no i jakiś prosty PID, żeby już bylo mega..
veeroos

seebee wrote: Wed Jan 31, 2024 4:03 pm przydałoby się WYJŚCIE ciągłe Pwm do regulatorów ciągłych.
no i jakiś prosty PID, żeby już bylo mega..
Jeśli chodzi o termostat PID to gdzieś mój projekt jest na forum, a PWM? Hmmm, zawsze można kawałek swojego kodu dopisać . 😉
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
zzrr

veeroos wrote: Wed Jan 31, 2024 4:23 pm Jeśli chodzi o termostat PID to gdzieś mój projekt jest na forum, a PWM? Hmmm, zawsze można kawałek swojego kodu dopisać . 😉
viewtopic.php?p=147161#p147161
Ciekawa sytuacja bo jak to pisaliście to akurat ten temat o termostacie PID czytałem :)
zzrr

@klew mam pytanie do Ciebie jeśli możesz...
Da się zrobić żeby z poziomu kodu można było decydować czy dany kanał jest widoczny w aplikacji?
Na tą chwilę chodzi mi konkretnie o kanał termostatu. A z poziomu clouda ewentualnie?
klew

zzrr wrote: Fri Feb 16, 2024 9:46 pm @klew mam pytanie do Ciebie jeśli możesz...
Da się zrobić żeby z poziomu kodu można było decydować czy dany kanał jest widoczny w aplikacji?
Na tą chwilę chodzi mi konkretnie o kanał termostatu. A z poziomu clouda ewentualnie?
W Cloud możesz ukryć każdy kanał, aby był niewidoczny dla aplikacji.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
zzrr

klew wrote: Fri Feb 16, 2024 10:15 pm W Cloud możesz ukryć każdy kanał, aby był niewidoczny dla aplikacji.
No jest faktycznie. Za dużo na raz i ślepota dopada... A co z tą kwestią z poziomu kodu?
klew

zzrr wrote: Fri Feb 16, 2024 10:19 pm
klew wrote: Fri Feb 16, 2024 10:15 pm W Cloud możesz ukryć każdy kanał, aby był niewidoczny dla aplikacji.
No jest faktycznie. Za dużo na raz i ślepota dopada... A co z tą kwestią z poziomu kodu?
Nie ma takiej opcji. A do czego tego potrzebujesz?
zzrr

klew wrote: Fri Feb 16, 2024 10:42 pm Nie ma takiej opcji. A do czego tego potrzebujesz?
Kiedyś rozmawialiśmy na temat sterowania z termostatów pokojowych. I termostaty już działają w pokojach. Każdy z oddzielna i przez BLE sterują centralką przy rozdzielaczu. W tej opcji w każdym nowym termostacie przypisuje numer dla termostatu przy pierwszej konfiguracji i on się wtedy pojawia w cloudzie. Ale jak nie jest potrzebny czwarty czy piąty to póki nie uruchomie pierwszy raz termostatu w jakimś pomieszczeniu to go w cloudzie nie ma.
Teraz robię coś podobnego ale z odmiennym sterowaniem. W centralce Na ESP32... mam na razie cztery termostaty ale dam więcej. Chcę to tak zrobić żeby ze dwa termostaty były jak by rezerwowe i dopiero przy odebraniu sygnału przez BLE z odpowiednim numerem w tym przypadku termometru włączało ten termostat jako że został zainstalowany. Ale to spoko... można i w cloudzie w razie co wyłączyć, chciałem to tak troszkę zautomatyzować. Generalnie ma to służyć temu żeby nie pokazywało w apce termostatów do których jeszcze nie ma termometrów w pomieszczeniach.
klew

Z poziomu urządzenia możesz ustawić domyślną funkcję na "brak" i wtedy po rejestracji w cloud (pierwszej), będą na żółto (bez funkcji) i nie będą widoczne w apkach

Return to “Nowości”