Obniżenie rachunków za prąd, czy to możliwe?

klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

edm wrote: Mon Feb 19, 2024 1:49 pm W pracy (branża mocno techniczna) inżynierowie itp. zapodałem ten temat. Z burzy mózgów wyszło że to raczej niemożliwe, żeby energia wytworzona była większa od włożonej = perpetuum mobile. Ponieważ każde z urządzeń ma jakąś sprawność, straty itp.
Także pozostaje czekać na poczynania znajomego co jemu z tego wyjdzie ;) .
Tu nie ma się nad czym zastanawiać, ani na co czekać. Nic mu z tego nie wyjdzie.
Mnie dziwi, że ludzie potrafią korzystać z najnowszych osiągnięć techniki, które działają wyłącznie dzięki naszemu obecnemu poziomowi zrozumienia fizyki, a jednocześnie nadal dopuszczają do głowy tego typu pomysły, które przeczą jednemu z najbardziej podstawowych i najprostszych w zrozumieniu filarów fizyki.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

edm wrote: Mon Feb 19, 2024 1:26 pm Z tego co wiem ponoć ma to działać tak że napędzane będzie "małym" silnikiem elektrycznym o mocy X a prądnica poprzez zestaw przekładni ma wytwarzać prąd o mocy Y. Wytworzona moc Y ma być znacznie większa od mocy X i tym samym rekompensować pobór przez silnik elektryczny.
Perpetuum mobile. Super sprawa. Będzie pierwsze na świecie i to w Polsce.
Pietras81
Been thanked: 1 time

edm wrote: Mon Feb 19, 2024 1:49 pm W pracy (branża mocno techniczna) inżynierowie itp. zapodałem ten temat. Z burzy mózgów wyszło że to raczej niemożliwe, żeby energia wytworzona była większa od włożonej = perpetuum mobile. Ponieważ każde z urządzeń ma jakąś sprawność, straty itp.
Może ma kolbę w zestawie a swojej pracy nie liczy :)
https://pietras-81.aqi.eco/
SOYER
Been thanked: 2 times

Co to za inżynierowie nad tym debatowali?😂?😂😂😂
Przecież to wiedza z podstawówki.
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
zzrr

SOYER wrote: Mon Feb 19, 2024 3:33 pm
Co to za inżynierowie nad tym debatowali?😂?😂😂😂
Przecież to wiedza z podstawówki.
A tam podstawówki ja w przedszkolu jak byłem to już chciałem takie coś zrobić. Az trochę smutek mnie naszedł że teraz kto inny zbuduje perpetuum mobile
Pociesza mnie trochę fakt że doszedł nam na forum fajny temat z dziedziny głęboko naukowej
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

W przedszkolu to ja chciałem prądnicę z silniczkiem elektrycznym połączyć ośkami, na połączonej ośce zamontować gumowe kółko a wyprowadzenia z prądnicy połączyć dwoma kabelkami z silniczkiem. Gumowe kółko miało napędzać koło mojego rowerka. I miałem popylać rowerkiem na prąd. Taki byłem wtedy genialny :lol: :mrgreen: :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
zzrr

Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 19, 2024 3:52 pm W przedszkolu to ja chciałem prądnicę z silniczkiem elektrycznym połączyć ośkami, na połączonej ośce zamontować gumowe kółko a wyprowadzenia z prądnicy połączyć dwoma kabelkami z silniczkiem. Gumowe kółko miało napędzać koło mojego rowerka. I miałem popylać rowerkiem na prąd. Taki byłem wtedy genialny :lol: :mrgreen: :lol:
:lol: :D
Robert też Ci żal że kto inny pierwsze perpetuum mobile zrobi? :lol:
Robert Błaszczak

No właśnie żałuję, że wtedy nie przekułem mojego przedszkolnego pomysłu w realne urządzenie :D Tym samym straciłem szansę na bycie pierwszym :lol: :mrgreen: :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

zzrr

Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 19, 2024 3:59 pm No właśnie żałuję, że wtedy nie przekułem mojego przedszkolnego pomysłu w realne urządzenie :D Tym samym straciłem szansę na bycie pierwszym :lol: :mrgreen: :D
Ten gość zdaje się jeszcze nie skończył... :lol: :D
My tu wszyscy przecież pomożemy jak by co... :)
Robert Błaszczak

Ale o jego pomyśle Internet dowiedział się pierwszy. Więc nie będę tak bezczelnie wchodził z butami :mrgreen: :lol: :D

A żeby zbytnio nie zbaczać z tematu, to pytanie do Mirka z Zamela. Czy na obwodach pomiarowych w licznikach serii LEM są faktycznie jakieś filtry?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “Ogólna dyskusja”