Powiadomienie o braku zasilania

Grunger

Czy może ktoś ma pomysł jak można dostać powiadomienie od supli o braku zasialania urządzenia albo ze urządzenie jest wyłączone? Chodzi mi o urządzenie podłączone pod suple albo na przekaźniki albo supla do samego powiadamiania ze urządzenie się wyłączyło.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Grunger wrote: Wed Feb 21, 2024 9:52 pm Czy może ktoś ma pomysł jak można dostać powiadomienie od supli o braku zasialania urządzenia albo ze urządzenie jest wyłączone? Chodzi mi o urządzenie podłączone pod suple albo na przekaźniki albo supla do samego powiadamiania ze urządzenie się wyłączyło.
Możesz np podłączyć do zasilania tego urządzenie przekaźnik wyzwalany napięciem takim samym jak to urządzenie. Styki robocze przekaźnika podłączyć w układ z jakimś tanim modułem z WiFi np Wemos D1 mini. Robisz sobie w wemosie na jakimś pinie output HIGH a na innym Input z pomiarem stanu. Łączysz piny przez przekaźnik. Jak nie będzie zasilania na urządzeniu to Pin Input w wemosie wykryje że przełączył się z HIGH na LOW i dalej to już wiadomo....
kurus

zzrr wrote: Wed Feb 21, 2024 10:59 pm
Grunger wrote: Wed Feb 21, 2024 9:52 pm Czy może ktoś ma pomysł jak można dostać powiadomienie od supli o braku zasialania urządzenia albo ze urządzenie jest wyłączone? Chodzi mi o urządzenie podłączone pod suple albo na przekaźniki albo supla do samego powiadamiania ze urządzenie się wyłączyło.
Możesz np podłączyć do zasilania tego urządzenie przekaźnik wyzwalany napięciem takim samym jak to urządzenie. Styki robocze przekaźnika podłączyć w układ z jakimś tanim modułem z WiFi np Wemos D1 mini. Robisz sobie w wemosie na jakimś pinie output HIGH a na innym Input z pomiarem stanu. Łączysz piny przez przekaźnik. Jak nie będzie zasilania na urządzeniu to Pin Input w wemosie wykryje że przełączył się z HIGH na LOW i dalej to już wiadomo....
Tylko weź pod uwagę ze ten drugi wemos musi po zaniku zasilania mieć zasilanie i tak samo wifi musi działać.
Gitman

Kolega nie napisał że chodzi o brak zasilania w całej sieci/obiekcie tylko o urządzeniu też nie napisał o jakim zasilaniu jest mowa więc ciężko coś wywróżyć.
wojtas567

Prościej będzie tu https://scripts.supla.io/scenes jak moduł będzie offline.
Pozdrawiam
Wojtek
zzrr

Tak jeszcze kontynuując temat o komunikacie o braku zasilania...
Całkiem niezły do zrealizowania takiego ewentualnego zakomunikowania o braku zasilania bez angażowania się w budowę czy podłączanie dodatkowych układów jest zrobienie urządzenia z wykorzystaniem ESP32 Lolin. Ten moduł posiada na płytce mini gniazdko do podłączenia ogniwa Li-ON. Jest na płytce też gotowy układ do ładowania ogniwa jak jest zasilane przez gniazdo USB. ...i podobna sytuacja jak wyżej pisałem, pod zasilanie przekaźnik wyzwalany napięciem 5V a styki robocze tym razem do GPIO Lolina. Brak zasilania a urządzenie pracuje sobie dalej jak by nigdy nic przez wiele godzin. U mnie na Ogniwie 18650 nie pamiętam dokładnie ale ogniwo siadło dopiero na następny dzień czyli 12h spokojnie. A może to nie było wtedy ogniwo 18650 tylko takie małe 380mAh z jakiegoś starego helikopterka syna... szczerze mówiąc też nie pamiętam czym się bawiłem ;) . Więc w razie co podany czas pracy proszę traktować nie jako wartość "potestową", bo nie o to w temacie chodzi :)
Grunger

Chodzi dokładnie o zanik zasialania na sterowaniu od pieca olejowego. Ogólnie zasilanie na obiekcie jest. Tylko sterownik jest taki że wyłącza sie samoczynnie co jakiś czas.
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Teraz sobie gdybam, ale nie można na przykład założyć gniazdka z pomiarem mocy i jak będzie pobór niski (patrz sterownik wyłączony) to wyślę powiadomienie?
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
zzrr

veeroos wrote: Thu Feb 22, 2024 10:49 pm Teraz sobie gdybam, ale nie można na przykład założyć gniazdka z pomiarem mocy i jak będzie pobór niski (patrz sterownik wyłączony) to wyślę powiadomienie?
Też by można było pewnie i warunek zrobić na cloudzie jakiś.
@Grunger a co do wyłączającego się sterownika... Czemu nie postawisz na naprawę? Masz to gdzieś w pracy i nie chcesz inwestować, bo rozwiązanie z powiadamianiem to jak dla mnie nie załatwia sprawy jak należy.
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Ja aktualnie montuję układ sygnalizacji zaniku zasilania dla 8 obwodów
Wemos D1 mini + transoptory zasilanie bezpośrednio z 230V
Reszta już prosta GG i krańcówki

U mnie jest układ prosty bo mam gwarantowane zasilanie z niego zasilam urządzenia lan i moduły supli
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”