Modyfikacja przykładu WebInterface Arduino

iM@rek

Taaaa...
Już się cieszę na tę robotę ;-)
A przy okazji: czy można jakoś odczytać zarejestrowanego ip modułu bez mobilnej aplikacji?
Jakieś zapytanie po GUID albo coś podobnego?
A może dodać to do info w kafelce każdego modułu?
Moduł mógłby tę informację przesyłać na stronę...
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Yepestis wrote: Mon Feb 26, 2024 5:02 pm
lukfud wrote: Mon Feb 26, 2024 2:04 pm
Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 26, 2024 1:02 pm Automatycznie ląduje w pierwszej lokalizacji. Ja tą lokalizację nazwałem testową i nikt z pozostałych domowników - użytkowników Supli nie widzi, co tam wpada bo nie mają dostępu do tej lokalizacji.
Zrobiłem u siebie tak samo :)
Ja też tak zrobiłem :)
Jak to przeczytałem to też, a co...:D Budujemy drzewko? :P
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 26, 2024 1:02 pm Automatycznie ląduje w pierwszej lokalizacji. Ja tą lokalizację nazwałem testową i nikt z pozostałych domowników - użytkowników Supli nie widzi, co tam wpada bo nie mają dostępu do tej lokalizacji.
Orzesz ty orzeszku, to jest genialne, że też na to nie wpadłem, tak to już jest że rzeczy łatwe dla niektórych są trudnymi. :roll:
remiq88

Witajcie,
podłączam się do tematu, gdyż mój problem również bazuje na przykładzie WebInterface, który namiętnie modyfikuję pod różne swoje projekty, dzięki czemu udaje mi się uzyskać taką funkcjonalność jakiej potrzebuję, jednak tym razem muszę zasięgnąć konsultacji, gdyż nie wiem jak wybrnąć z problemu.
Otóż wymarzyła mi się bramka RF 433MHz -> Supla, aby widzieć w Cloudzie stan różnych czujników, które to w ramach układu z nadajnikiem działają i rozsyłają swój sygnał po RF. Problem mam jednak z odbiornikiem, który jest połączony z ESP8266 co ma pełnić rolę bramki.
Jako nadajników używam modułów STX882, jako odbiornika SRX882 https://www.smart-prototyping.com/image ... asheet.pdf
Jako, że w nadajnikach w roli mikrokontrolera używam Attiny13, postanowiłem skorzystać z gotowej biblioteki do obsługi RF, dedykowanej do układów z małą ilością pamięci jak Attiny: https://github.com/pouriap/TinyRF
Sama transmisja przebiega bezproblemowo, jednakże sedno problemu jest następujące:
Po fizycznym podpięciu odbiornika do ESP8266, czasem praktycznie od razu, a czasem dopiero po kilku minutach następuje software reset, przełączenie się modułu w tryb konfiguracyjny z jednoczesnym skasowaniem wszystkich ustawień (WiFi, server, email, custom inputy, itd.). Testowałem na kilku Wemosach oraz Nodemcu, zawsze efekt ten sam, czyli totalny factory reset. Nie ma znaczenia czy urządzenie jest w tym momencie podłączone do Clouda czy nie. Wygląda więc na to, że podpięcie modułu odbiornika (a raczej przebieg, jaki pojawia się na jego wyjściu) uruchamia jakiś mechanizm przywracania ustawień fabrycznych. Czy ktoś z Was jest w stanie mi nakreślić, czy taki mechanizm w ogóle jest w sofcie zawarty oraz jak go ewentualnie wyłączyć?
Problem wystąpił na różnych GPIO, nie jest też związany z zasilaniem.
Z góry dziękuję za pomoc.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

remiq88 wrote: Mon Apr 29, 2024 4:19 am Problem wystąpił na różnych GPIO, nie jest też związany z zasilaniem.
Gdzieś jednak problem jest...
Pierwsze co bym przeanalizował to czy nie ma w kodzie programu problemu....
Czemu wykluczasz zasilanie?
A jak masz zasilony ten SRX882? Jeśli po stronie odbiornika używasz ESP8266 to np wemos pracuje w logice 3.3V. Jeśli zasiliłeś SRX jego maksymalnym napięciem 5V to powinieneś użyć albo jakichś driverów albo konwertera stanów logicznych. Masz to uwzględnione w swoim układzie?
Kolejna rzecz... D3 -GPIO0, D4 -GPIO2 sprawdź czy masz na nich pullup. Sprawdz czy któryś z tych pinów pomimo włączenia pullup programowo aby przypadkiem pullupa nie ma. Wtedy rezystor. Może coś z tych rzeczy na początek.
A jeszcze takie pytanie... Jakiej biblioteki używasz po stronie ESP8266 do obsługi SRX?
remiq88

W ramach aktualizacji mojego poprzedniego zapytania - problem nie został w pełni rozwiązany tak, jakbym tego chciał, ale znalazłem jego obejście. Wielkie podziękowania dla @klew za naprowadzenie na przyczynę.
Otóż problem polega na obsłudze przerwań, na których w zasadzie opiera się cała biblioteka odbiornika RF. Odbiór danych z modułu powodował wstrzymywanie zapisu konfiguracji Supli i to w efekcie wysypywało całą konfigurację w losowy sposób.
Obszedłem to podłączając odbiornik RF do Attiny85 i dopiero Attiny połączyłem po UART z ESP8266. Kod na Attiny ma również zadanie filtrować przychodzące po RF dane i puszczać do ESP wyłącznie komunikację pochodzącą od moich nadajników.
Tak więc jeśli komuś w przyszłości przyjdzie do głowy wykorzystać Suplę i odbiornik RF na jednym ESP to może się spotkać z podobnym problemem.
iM@rek

Zacząłem modyfikować WebInterface dla Wemosie D1 mini.
Po kilku udanych zmianach w programie, dołożyłem linię dla DS18B20:

Code: Select all

new Supla::Sensor::DS18B20(7);
Nie podłączyłem czujnika.
Po wgraniu i reboocie Wemos nie wstaje.
Programowanie przez microUSB. Napięcia ok.
Podłączyłem też zasilanie zewnętrzne 5V - bez zmian.
Po resecie/ włączeniu krótko miga dioda i pojawia się przytoczony poniżej komunikat:

ets Jan  8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,7)
Wyczytałem, że to może być reset z braku czujnika, więc go podłączyłem do 3.3V, GND i D7 -> taki pin podałem w linii wywołania.
Na linii danych dołożyłem 4.7k do 3.3V.
Dalej bz.
Wemosa nie da się wyczyścić ani przeprogramować.

Detecting chip type... ESP8266
Chip is ESP8266EX
Features: WiFi
Crystal is 26MHz
MAC: 48:e7:29:58:95:c3
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...

A fatal error occurred: Unable to verify flash chip connection (No serial data received.).
Myślałem, że padł, ale drugiemu zrobiłem to samo i jest identyczny efekt.
Wygląda na to, że przy restarcie wieszają się nie znajdując DS'a.
Czy parametr podany w linii wywołania odpowiada pinowi D7 (GPIO13) Wemosa?
Ktoś może wie, jak wybrnąć z tej sytuacji?
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

iM@rek wrote: Thu May 23, 2024 8:42 pm
https://randomnerdtutorials.com/esp8266 ... nce-gpios/
GPIO6 to GPIO11 are usually connected to the flash chip in ESP8266 boards. So, these pins are not recommended to use.
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Ja się cały czas zastanawiam czemu ludzie sobie robicie pod górkę i używacie takich wynalazków jak wemosy zamiast użyć zwykłego dev kit.
iM@rek

[email protected] wrote: Fri May 24, 2024 7:36 am
W moim przypadku po prostu mam ich jeszcze kilka i chciałem zużyć w prostym zastosowaniu, w obudowie, w której już mam Wemosa z poprzednią wersją programu licznika.
Nowe projekty robię na ESP32.

Return to “Pomoc”