Wybierasz chyba OLED 0,96 i śmiga
Wyświetlacz OLED 1,3" SH1106
-
Mirek5
Wstawiłem spacje, tak jak klew proponował i działa - lekcja odrobiona tylko opublikowałem przez pomyłkę wcześniejszą wersję kodu. Z zegara wyrzuciłem sekundnik i wszystko wyśrodkowałem. Tak to wygląda na testach.zzrr wrote: Mon Feb 26, 2024 1:33 pmTy masz U8g2lib... a wpis w Twoim kodzie który Ci podawałem u8x8.setContrast jest prawidłowy w odniesieniu do tego jak był napisany już kod Twój wczesniej.Mirek5 wrote: Mon Feb 26, 2024 12:02 pm
Dostałem informację: Do obsługi kontrastu wyświetlacza należy skorzystać z biblioteki U8g2lib.h a następnie skorzystać z funkcji u8g2.setContrast(128); wartość parametru jest z przedziału (0 - 255).
Zapis w twoim kodzie U8X8_SSD1309_128X64_NONAME2_SW_I2C u8x8(.... tworzy obiekt u8x8 z klasy u8x8lib.h w bibliotece u8g2lib.
Możesz sobie też wpisać u8g2.setContrast tylko najpierw musiałbyś w kodzie dodać #include <U8g2lib.h> ale to i tak da w efekcie to samo.
A tak na marginesie to ta biblioteka mi się nie podoba jak na razie![]()
Gdzieś mi się przewinęła też informacja że ta funkcja tez może mieć wpływ na wyświetlanie. Ale zastanawiałem się czy Ci takie informacje nie pewne podrzucać. u8x8.setPowerSave(0); funkcja może dostać parametr 1 albo 0. Podobno 0 to max jasność a 1 przyciemniony. Możesz sobie sprawdzić to jak chcesz.
A przepraszam bardzo coś jeszcze...
Gdzie jest w kodzie ta pętla którą Ci podałem....
if (LocalDay != localTime->tm_wday)
{
u8x8.clearLine(6);
u8x8.clearLine(7);
u8x8.setCursor(2, 6);
u8x8.print(getDOW(localTime->tm_wday));
LocalDay = localTime->tm_wday;
}
w celu nie nakładania się na siebie wyrazów? drugiej opcji ze spacjami którą Ci klew proponował też nie widzę. No i gdzie tu jest przez tyle czasu cokolwiek wspólnego z SUPLĄ?Pierwsze upomnienie, nie odrobiona praca domowa
Jeszcze to spróbuj podmienić U8X8_SSD1309_128X64_NONAME0_SW_I2C u8x8(/* clock=*/D4, /* data=*/D3, /* reset=*/U8X8_PIN_NONE); NONAME2 zamienione na NONAME0.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mirek ja Cię nie rozumiem. Najpierw pytasz, czy GG obsługuje ten wyświetlacz, a później piszesz, że wiesz.
Co do przyciemniania to udało Ci się coś z tym zrobić?
-
Mirek5
Moje pytanie dotyczyło pełnej obsługi wyświetlacza 2,42" SSD1309, łącznie ze sterowaniem jasności, kontrastu np. spod: 192.168.4.1/Ustawienia urządzenia/I2C/Jasność[%] - stąd to moje zdziwienie, bo w opcjach GG jest możliwość wyboru tylko 0,96" SSD0,96 i 1,3" SH 1106. SSD1309 nie jest obsługiwane.lukasz06 wrote: Tue Feb 27, 2024 9:38 pmMirek ja Cię nie rozumiem. Najpierw pytasz, czy GG obsługuje ten wyświetlacz, a później piszesz, że wiesz.
Co do przyciemniania to udało Ci się coś z tym zrobić?
Z regulacją jasności jeszcze walczę - taka robota z doskoku. Mam sporo różnych zajęć w ciągu dnia, a na to potrzeba spokojnej chwili, tym bardziej, że ze mnie programista na zasadzie Ctrl+C, Ctrl+V, więc wszystko robię prawie doświadczalnie z pomocą KOLEGÓW z forum.