Mam głównie sonoffy Basic + Yunshany. Cześć działa bezbłędnie, a część... Od czasu do czasu, bardzo nieregularnie kilka sonoffów jest poza zasięgiem. Na cześć z nich pomaga restart routera lub fizycznie urządzenia (odcięcie zasilania i ponowne podłączenie). Ale jeden uparty podłącza się do sieci gdy... Podchodzę w jego pobliże majac przy sobie telefon. Po czym gdy odchodzę, czasem. Zostaje w zasięgu, a czasem nie. Wiem, że to totalnie irracjonalne, ale tak jest.
W tej samej mniej więcej lokalizacji znikają z zasięgu kontaktrony - raz jeden, innym razem drugi. Chyba nigdy oba na raz nie znikły. Tu restart ani zbliżanie się do urządzenia nic nie zmienia.
Wszystkie te urządzenia są nie dalej niż 5m od routera, brak przeszkód w postaci ścian betonowych itp, full zasięg wifi.
Urządzenia podmieniałem na inne egzemplarze - bez zmian (gdzie indziej działają dobrze, te sprane gdzie indziej - tutaj głupieją.
Logicznym w tej sytuacji byłoby obarczyć wina router, ale... Dlaczego tak wybiórczo znika zasieg w urządzeniach (reszta o której nie wspominam, działa bez zastrzeżeń). Podobnie z telefonem czy laptopem - nigdy im tam zasięgu nie zrywa.
Czy to jednak routera wina? Jeśli tak, to dlaczego tak wybiórczo?
Urządzenie sporadycznie gubi zasięg - problem routera?
-
vitia
Xiaomi ax 1800. Do tego routera jest podpięte tylko tylko 7 urządzeń - wliczając laptop czy telefon. Router robi za przedłużenie sygnału w garażu (podpięty kablem do głównego routera).
Poza tym, jak zwiększa się ilość urządzeń (loguje się telefon), to sonoff nie znika, a pojawia się właśnie...
Poza tym, jak zwiększa się ilość urządzeń (loguje się telefon), to sonoff nie znika, a pojawia się właśnie...
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
1. Przełącz tego Xiaomi w tryb Access Point (jeśli jest taka możliwość) i wyłącz na nim serwer DHCP.vitia wrote: Wed Feb 28, 2024 8:01 pm Xiaomi ax 1800. Do tego routera jest podpięte tylko tylko 7 urządzeń - wliczając laptop czy telefon. Router robi za przedłużenie sygnału w garażu (podpięty kablem do głównego routera).
2. Nie agreguj na nim dwóch pasm Wi-Fi (zrób dwa różne SSID dla 2.4 i 5 GHz).
3. Ustaw także inne SSID niż masz na głównym routerze.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl