supla-device na Linux

User avatar
shimano73
Posts: 2000
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Post

klew wrote: Fri Aug 11, 2023 8:55 pm
shimano73 wrote: Fri Aug 11, 2023 7:08 pm Takie pytanie , mam zainstalowany supla-device for linux na moim wyse i działa super, on zbiera dane ze stacji pogodowej .
Przedwczoraj dane przestały się pokazywać w aplikacji. Sprawdziłem aktualne dane i pliki z których korzysta supla-device były aktualne , Supla-device też działała bo mam ustawiony skrypt {{not state(wyse).connected}} co 10 min daje powiadomienie a nie dawał . Zresetowałem terminal i zaczęło działać poprawnie, dane pojawiły się w aplikacji,
Jak sprawdzić następnym razem w czym problem, które logi sprawdzić. Zauważyłem to że nie działa dopiero gdy przestały się przymykać rolety gdy jest zbyt gorąco na zewnątrz a warunki są powiązane ze stacja pogodową.
Zerknij do /var/log/syslog (lub jakiejś starszej kopii tego pliku).Poszukaj logów z supla-device. Powinieneś tam widzieć gdzieś start aplikacji po tym resecie. Następnie poszukaj kilku ostatnich logów sprzed tego startu.

Jak będzie niewiele, to możesz zmienić poziom logowania ustawiając

Code: Select all

log_level: debug
np. pod "name" urządzenie w yaml - to włączy dodatkowe logi i gdyby coś się ponownie stało, to będzie jakiś ślad.
Przyczyna znaleziona , problem był w tym, iż skrypt php który zapisuje dane ze stacji do plików, miał problem z ich zapisem , ponieważ brakło miejsca na dysku , usunąłem kilka rzeczy w tym tez stare logi i zwolniło się ze 100% na 97%. Dane w aplikacji pojawiły się nie mal od razu , nie zwróciłem uwagi wcześniej że pliki które tworzy skrypt php zmienia tylko stopkę czasową a sam plik jest pusty . Będę musiał rozważyć wymianę dysku na większy ;)
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4119
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Krzysiek, czy Supla Device na Linux można instalować na 64-bitowym OS? Próbuję zainstalować na Raspberry Pi OS Lite (64-bit) i make zatrzymuje się na 56%. Na 32-bitowym idzie wszystko ok.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
klew
Posts: 8777
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Robert Błaszczak wrote: Thu Sep 07, 2023 2:53 pm Krzysiek, czy Supla Device na Linux można instalować na 64-bitowym OS? Próbuję zainstalować na Raspberry Pi OS Lite (64-bit) i make zatrzymuje się na 56%. Na 32-bitowym idzie wszystko ok.
Nie powinno być problemu. Chyba że mu ramu brakuje.
Jeśli dajesz jakieś "make -j5", to spróbuj bez tego parametru albo j1
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4119
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

dałem make bez parametru. Spróbuję z -j1.

Edit: Niestety wygląda na to, że RPi Zero 2 W ma zbyt mało pamięci RAM (512MB), aby udźwignąć kompilację na 64-bitowej wersji OS.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
shimano73
Posts: 2000
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Post

Takie pytanie , po kliknięciu w ikonkę "i" dla kanałów z supla-device for linux wyświetla się adres ip urządzenia jako 0.0.0.0 , da się to zmienić aby pokazywał poprawny ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
User avatar
klew
Posts: 8777
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

shimano73 wrote: Fri Feb 02, 2024 7:38 pm Takie pytanie , po kliknięciu w ikonkę "i" dla kanałów z supla-device for linux wyświetla się adres ip urządzenia jako 0.0.0.0 , da się to zmienić aby pokazywał poprawny ?
Aktualnie to nie jest zaimplementowane.
Ogólnie maszyny na Linuxie mają kilka lub kilkanaście przydzielonych adresów IP. Z tego co pamiętam, to nie jest to proste, aby dowiedzieć się jakiego lokalnego adresu używa aktualne połączenie
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
ktsurma
Posts: 162
Joined: Mon Nov 18, 2019 7:07 pm
Location: Zgierz

Post

Potrzebuję pomocy. Zainstalowałem supla device na linux-ie (fedora). Zgodnie z instrukcją skonstruowałem plik supla-device.yaml w postaci:
name: Mierniki
log_level: debug
state_files_path: "/var/local/supla-device"
security_level: 2 # disable certyficate verification

supla:
server: svrxxx.supla.org
port: 2016
mail: mój mail

channels:
- type: ImpulseCounterParsed
name: i1
counter: total_m3
multiplier: 1000
source:
type: File
file: "/var/log/wmbusmeters/meter_readings/woda"
parser:
type: Json
W efekcie po odpaleniu polecenia: ./supla-device-linux dostaje następujący komunikat o błędach:
ERR[1709149350.552061] Config file YAML error: bad file: etc/supla-device.yaml
INFO[1709149350.552117] *** Starting supla-device ***
INFO[1709149350.552125] Using config file etc/supla-device.yaml
ERR[1709149350.552144] Config: "channels" section missing in file
ERR[1709149350.552149] Loading channels failed. Exit
Co jest nie tak?
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4119
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

W pliku konfiguracyjnym YAML bardzo ważne są wcięcia.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
ktsurma
Posts: 162
Joined: Mon Nov 18, 2019 7:07 pm
Location: Zgierz

Post

To znaczy?

Jak edytuję plik w edytorze graficznym to wcięcia są widoczne, np.:
supla:
__server:
__port:
__mail:

wszędzie po dwie spacje

Jak otworzyłem w edytorze nano to wcięcia tez są
User avatar
klew
Posts: 8777
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

ktsurma wrote: Wed Feb 28, 2024 8:38 pm To znaczy?

Jak edytuję plik w edytorze graficznym to wcięcia są widoczne, np.:
supla:
__server:
__port:
__mail:

wszędzie po dwie spacje

Jak otworzyłem w edytorze nano to wcięcia tez są
Jeśli odpalasz binarkę bez parametrów, to sztuka pliku yaml w katalogu etc/ relatywnie do bieżącego katalogu.
Daj tam parametr: -c nazwa_pliku.yaml
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “supla-dev”