Cześć.
Potrzebuje pomocy w sprawie własnego serwera supli. Może ktoś, coś mi podpowie.
Terminal HP T620 quad core 8Gb RAM, postawiony Proxmox i na nim dwie maszyny wirtualne i jeden contener. Contener to supla i tu mam problem. Dzieje się coś dziwnego. Nie regularnie co kilka dni coś się dzieje z serwerem, blokuje mi cały internet. Tak jakby działały jakieś procesy, które "zatykają" mi router(internet od UPC). Dopiero jak zrobię reboot contenera wszystko wraca do normy i działa znowu przez jakiś czas. Nie wiem jak to ugryść, inne maszyny działają dobrze(home assistant i openmediavault).
Pozdrawiam.
Prywatny serwer - problem
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Musisz wprowadzić więcej diagnostyki. Zacznij od sprawdzenia czy masz ping-a do routra i do jakiegoś hosta w internecie.
Sprawdź logi i statystyki routera. Może jakieś konflikty adresów IP masz. Serwer raczej nie generuje ruchu, który mógłby zająć całe pasmo.
Sprawdź logi i statystyki routera. Może jakieś konflikty adresów IP masz. Serwer raczej nie generuje ruchu, który mógłby zająć całe pasmo.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
arqiu70
W momencie wspomnianej awarii powstają jakby "dziury" w transmisji i czasami coś się uda otworzyć. Nawet obserwując stronę SUPLA Cloud widzę jak moje urządzenia można powiedzieć "pojawiają się i znikają". Router jest od dostawcy internetu -kablówka UPC, chyba za dużo się na nim nie odczyta. Zgrałem dziennik sieci z dnia awarii i wysłałem znajomemu sieciowcowi ale nic tam nie znalazł. I dlatego właśnie jest to bardzo dziwne zachowanie. Konflikt adresów raczej nie, ustawione jest DHCP. Sam nie znam się na sieci i nie mam pojęcia o co tu chodzi. Będę obserwował.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Zacznij od pinga. Lokalnie pomiędzy komputerami. Następnie do routera. Później do urządzenia brzegowego po drugiej stronie (możesz odczytać ip z routera). No i ping do np. 8.8.8.8.
Warto tez puścić mtr-a do np. 8.8.8.8
Warto tez puścić mtr-a do np. 8.8.8.8
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
arqiu70
Sorki, że się nie odzywałem.
Chciałem coś przetestować. Postawiłem serwer na innym sprzęcie(laptop) na debianie 12. Działało to bez problemów przez ok. 1,5 miesiąca. No to postawiłem na wcześniej wspomnianym terminalu HP T620 na nowo Proxmoxa i w contenerze Suple. Póki co od tygodnia działa ok, dlatego nie będę zawracał głowy i potestuje jeszcze przez jakiś czas.
Pozdrawiam
Chciałem coś przetestować. Postawiłem serwer na innym sprzęcie(laptop) na debianie 12. Działało to bez problemów przez ok. 1,5 miesiąca. No to postawiłem na wcześniej wspomnianym terminalu HP T620 na nowo Proxmoxa i w contenerze Suple. Póki co od tygodnia działa ok, dlatego nie będę zawracał głowy i potestuje jeszcze przez jakiś czas.
Pozdrawiam
-
arqiu70
Potrzebuje podpowiedzi.
Na swoim serwerze mam tylko dostępne strefy czasowe Pacific i America, Europy brak.
Na oledzie czas 2 godziny do tyłu. Serwer stoi na Proxmoxie ale tam czas jest prawidłowy. Jak temu zaradzić?
Pozdrawiam
Na swoim serwerze mam tylko dostępne strefy czasowe Pacific i America, Europy brak.
Na oledzie czas 2 godziny do tyłu. Serwer stoi na Proxmoxie ale tam czas jest prawidłowy. Jak temu zaradzić?
Pozdrawiam