Pomiar CO2 - przetwornik napięcia 0-10V na wartość PPM

tomazi78
Posts: 35
Joined: Thu Oct 31, 2019 2:28 pm

Post

Dzień dobry,
w nawiązaniu do nowej funkcjonalności SUPLA (kanał pomiarowy), może da się zrobić pomiar CO2 z czujnika ściennego?
Czujnik ma zakres 0-2000 ppm i mierzy stężenie CO2 w sali wykładowej. Ten pomiar jest przeliczany z napięcia w zakresie 0-10V, czyli 5V to 1000 ppm, a 10V to 2000 ppm. Chodzi mi o wskazanie wartości ppm i wykres tej wartości. Czujnik mierzy prawidłowo zawartość CO2 w powietrzu, ale do automatyki centrali wentylacyjnej podaje jedynie wartość napięcia w zakresie 0-10V, a ja nie widze tej wartości, a chciałbym ją widzieć, żeby wiedzieć czy automatyka wentylacji pracuje prawidłowo.
Wydaje się, że wystarczy zrobić zwykły woltomierz, który zmierzy to napięcie i dodatkowo zrobi mnożnik x200, czyli jak zmierzy np. 5,25V to pokaże wynik 1050 ppm.
Czy dałoby się to jakoś łatwo zmontować?

Omyłkowo chyba wrzuciłem pytanie nie w ten dzial - przepraszam i prosze o przeniesienie jesli to możliwe
User avatar
lukfud
Posts: 2117
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

tomazi78 wrote: Fri Mar 01, 2024 9:01 pm Czy dałoby się to jakoś łatwo zmontować?
Tak ;)
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
tomazi78
Posts: 35
Joined: Thu Oct 31, 2019 2:28 pm

Post

fantastyczna wiadomość!… a można więcej podpowiedzi?
Czym zrealizować pomiar, żeby był w miarę dokładny w tym niewielkim zakresie 0-10V i żeby znalazł się na SUPLI?
Jeśli dobrze rozumiem, to jak SUPLA dostanie pomiar napięcia, to już na serwerze moge wprowadzić mnożnik i jednostkę i powinno być GOT, tak? Czy coś źle kumam?
User avatar
lukfud
Posts: 2117
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

tomazi78 wrote: Fri Mar 01, 2024 9:34 pm fantastyczna wiadomość!… a można więcej podpowiedzi?
Czym zrealizować pomiar, żeby był w miarę dokładny w tym niewielkim zakresie 0-10V i żeby znalazł się na SUPLI?
Jeśli dobrze rozumiem, to jak SUPLA dostanie pomiar napięcia, to już na serwerze moge wprowadzić mnożnik i jednostkę i powinno być GOT, tak? Czy coś źle kumam?
Dowolne ESP (np. wemos D1 mini), odpowiednio dobrany dzielnik napięcia na wejście analogowe i soft, który Ci mogę przygotować.
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
tomazi78
Posts: 35
Joined: Thu Oct 31, 2019 2:28 pm

Post

Widzę, że jest też możliwość zakupu ESP8266 NodeMCU V3 OLED.
Czy jest taka możliwość, że taki wyświetlacz pokaże mi pomiar CO2 w wartościach PPM na miejscu? Mógłbym go wtedy zabudować i oprócz wartości wysyłanej do SUPLA, miałbym też widok na miejscu, co byłoby rozwiązaniem idealnym.
A juz rozwiązaniem spełniającym absolutnie wszystkie marzenia, to jakby jeszcze na tym wyświetlaczu pokazywałoby pomiar temperatury (pomiar temperatury jest już w SUPLI poprzez Sonoff’a). Da sie takie cuda? Czy juz przesadziłem? ;)
Pietras81
Posts: 1856
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Tak jak Lukfud napisał dzielnik napiecja i po temacje. Co do wyświetlania temp. to można ta co masz wyświetlić za pomocą linków bezpośrednich.
https://pietras-81.aqi.eco/
tomazi78
Posts: 35
Joined: Thu Oct 31, 2019 2:28 pm

Post

Pietras81 wrote: Fri Mar 01, 2024 10:26 pm Tak jak Lukfud napisał dzielnik napiecja i po temacje. Co do wyświetlania temp. to można ta co masz wyświetlić za pomocą linków bezpośrednich.
Czy na tym wyświetlaczu w pomieszczeniu na ścianie będą wtedy dwa pomiary? Jaki masz pomysł - skąd będzie źródło pomiaru? Bo rozwiązań może być kilka:

1. CO2 - wyświetla wartość bezpośrednio z czujnika na miejscu, przeliczając od razu na wartość PPM i podaje też na serwer SUPLA (o tyle dobrze, że przy braku internetu, zawsze pomiar CO2 będzie aktywny).
TEMP - wyświetla wartość z linka bezpośredniego i podaje ją na wyświetlacz

2. Obie wartości wyświetla z linków bezpośrednich

Return to “Nowości”