Sonoff POW R2 - nie zapisuje historii poboru pradu...
-
dawidd
- Been thanked: 1 time
Hej, wgrałem w sonoff Pow R2 soft GG v7.12.20 i wszystko działa cacy, poza tym ze gdy przekaźnik w sonoff jest OFF to w apce/cloud nie zapisuje się historia poboru prądu. Na pierwszym ekranie licznika w apce jest pokazywane napięcie, natężenie, moc czynna itd, ale gdy wejdzie sie w historie to słupki są na 0. Gdy przekaźnik jest ON, to historia zapisuje się normalnie. Sonoff jest trochę przerobiony, wyjście 230V jest wzięte przed przekaźnikiem, a nie za nim, jak jest w oryginale. Czy da się to jakoś poprawić?
-
dawidd
mam wyciągnięte 230v przed przekaźnikiem i zasilam nim router, świtche kamery itp, rzeczy które są włączone 24h, za przekaźnikiem odbiorniki które na noc mogą być odłączone. Dlatego zależy mi na tej historii bo w ogólnym zliczaniu mam spory błąd, bo jednak przez noc systemy IT trochę prądu wyciągają
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
pewnie już było o tym wspomniane ale co sie stanie jak urzadzenie jest stale włączone i stale idą zapisy ? ESP szlag trafi po przekroczeniu ilosci zapisów ?krycha88 wrote: Tue Mar 05, 2024 5:30 am Jest to celowe, aby ograniczyć ilość zapisów do epproma. Jeżeli masz urządzenie na OFF to co chcesz zliczać? Ile prądu pobrało ESP?
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
Patryk
viewtopic.php?p=83729#p83729myxhir wrote: Tue Mar 05, 2024 11:28 ampewnie już było o tym wspomniane ale co sie stanie jak urzadzenie jest stale włączone i stale idą zapisy ? ESP szlag trafi po przekroczeniu ilosci zapisów ?krycha88 wrote: Tue Mar 05, 2024 5:30 am Jest to celowe, aby ograniczyć ilość zapisów do epproma. Jeżeli masz urządzenie na OFF to co chcesz zliczać? Ile prądu pobrało ESP?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Flash ma ograniczoną ilość "zapisów" do około 100 000. Tzn. z reguły taką wartość podają producenci pamięci flash używanej w ESP.myxhir wrote: Tue Mar 05, 2024 11:28 ampewnie już było o tym wspomniane ale co sie stanie jak urzadzenie jest stale włączone i stale idą zapisy ? ESP szlag trafi po przekroczeniu ilosci zapisów ?krycha88 wrote: Tue Mar 05, 2024 5:30 am Jest to celowe, aby ograniczyć ilość zapisów do epproma. Jeżeli masz urządzenie na OFF to co chcesz zliczać? Ile prądu pobrało ESP?
Jeśli jakiś sektor flasha zostanie "wymazany" (robione przed zapisem) ponad 100 000 to istnieje duże ryzyko, że flash przestanie poprawnie działać (mogą być losowe odczyty, albo jakiś stały błąd).
Klasa "EEPROM" (która emuluje EEPROM na flashu) robi wymazanie sektora na każdy "commit", który z kolei jest wywoływany przy każdej zmianie zawratości tego "EEPROM-u".
Jeśli więc mamy użyty jakiś licznik i zapisujemy zmianę co 5 s, to flash zajedziemy w niecały tydzień.
Przy zapisie co 3 min, mamy około 210 dni.
Dlatego komercyjne liczniki maja dodatkowe pamięci FRAM lub EEPROM i dodatkowo jest zrobiony "wear-leveling" polegający na zapisywaniu w różnych miejscach i tam jest to przygotowane tak, aby żywotność pamięci była na przynajmniej 30-40 lat ciągłej pracy.
Przygotowuję też wersję Supla::Storage do zapisywania na flashu z wear-levelingiem i tam można teoretycznie uzyskać też > 20 lat przy częstym zapisie, ale potrzeba na to z 400-500 kB flasha.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
dawidd
to jeszcze mam pytanie - jeśli wygeneruje w GG soft na płytkę ESP8266 a nie gotowy szablon dla 'sonoff pow r2' i dodam sobie przycisk przekaźnik i licznik CSE7766, to tez gdy przekaźnik będzie wyłączony to historia nie będzie się zapisywać?