Witajcie chce stworzyć czujnik temperatury oparty na płytce nodemcu v3. I mam problem bo miło że udaje mi się wgrać firmware na płytkę to w aplikacji nie wyświetla mi temperatury czaku czas jest znak zapytania mimo że wszytko podłączone, ale po kolei jak to zrobiłem ;
Pobrałem sterowniki i podłączyłyśmy płytkę przez USB laptop wykrył uzadzenie jako prot com 3. Wszedłem w gui generetic i wygenerowałem firmware z jednym czujnikiem ds18b20 bo taki miałem. Podłączyłem do płytki czujnik czerwony do pola 3v czarny do pola g a żółty do d7 pomiędzy dałem 3v a d7 dałem rezystor 4,7 ohm. Pobrałem sobie wygenerowany firmware na laptop i próbowałem go wrzucić przez download tols ale miałem tam tylko jeden plik i nie chciał mi wejść, ale za to przez gui generetic udało mi się wrzucić na płytkę ten soft. Po wgraniu pojawiła mi się w sieciach WiFi supla wszedłem w nią skonfigurowałem wszytko i niestety nie pokazuje temp tylko znak zapytania . Czy robię coś źle ?
Czujnik temperatury pomoc
-
Mati_M92
Panie Robercie chciałem jeszcze zapytać jeżeli chciałbym dodać drugi czujnik do tej płytki to czy muszę zmienić Firmware ? Czy gdzieś w ustawieniach przestawić wystarczy ?
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Jeśli podepniesz drugi czujnik to musisz w konfiguracji ustawić ilość na dwa czujniki. Soft będzie oki.Mati_M92 wrote: Fri Mar 08, 2024 7:58 am Panie Robercie chciałem jeszcze zapytać jeżeli chciałbym dodać drugi czujnik do tej płytki to czy muszę zmienić Firmware ? Czy gdzieś w ustawieniach przestawić wystarczy ?
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Mati_M92
Ok zaznaczam dwa czujniki i pojawi mi się drugi port gpio czy wszystkie czujniki pod jeden ?
-
Pietras81
Wszystkie pod jeden. Rezystor też jeden wystarczy.Mati_M92 wrote: Fri Mar 08, 2024 11:56 am Ok zaznaczam dwa czujniki i pojawi mi się drugi port gpio czy wszystkie czujniki pod jeden ?
-
Mati_M92
Upewniłem się że rezystor to 4,7 k ohm i dalej nic, w aplikacji tylko trzy kreseczki przy termometrze na koncie supla wszytko połączone i znak zapytani
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
zrób zdjęcie lub schemat podłączenia i zrzuty konfiguracji. Jak to mówią "szklana kula jest akurat w serwisie" więc ciężko się domyślać gdzie zrobiłeś błąd.
(na forum nie "panujemy")
(chyba, że Robert jest innego zdania
)
(na forum nie "panujemy")
(chyba, że Robert jest innego zdania
YoMan
-
Pietras81
A wybrałeś dobry pin pod termometr ?? Zasilanie termometru masz z 3.3V ??Mati_M92 wrote: Fri Mar 08, 2024 7:41 pm Upewniłem się że rezystor to 4,7 k ohm i dalej nic, w aplikacji tylko trzy kreseczki przy termometrze na koncie supla wszytko połączone i znak zapytani
-
Mati_M92
Tak jak na zdjęciu podłączony czujnik czerwony zasilanie, czarny masa do piny G, i żółty sygnał do d7 tak jak w ustawieniach
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.