Reagowanie czujnikiem temperatury i wilgotności na włącznik

hub_ert

Cześć,
Zaczynam od supli i niestety nigdzie na YT nie znalazłem filmiku gdzie dokładnie pokazuje się działania na reakcjach :( Mam czujnik temperatury i wilgotności podłączony do włącznika. Zamysł jest taki że jak spadnie temperatura w tunelu foliowym poniżej 14*C to powinna się załączyć nagrzewnica aż do momentu uzyskania 20*C i wtedy się powinna wyłączyć. No i niestety mi to nie działa. Proszę o pomoc bo jak wstawiam taką reakcję że: Kiedy temperatura będzie < 14*C wtedy wykonaj akcję (WŁĄCZ) i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie >=20*C. Ale nie działa mi to tak jak chciałem aby to działało. Czy jest konieczność tworzenia drugiej relacji w której określiłbym zależność ze jeśli temperatura dojdzie do 20*C to ma się włącznik wyłączyć?
Ręce mi opadają....
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

hub_ert wrote: Sat Mar 09, 2024 12:45 pm Cześć,
Zaczynam od supli i niestety nigdzie na YT nie znalazłem filmiku gdzie dokładnie pokazuje się działania na reakcjach :( Mam czujnik temperatury i wilgotności podłączony do włącznika. Zamysł jest taki że jak spadnie temperatura w tunelu foliowym poniżej 14*C to powinna się załączyć nagrzewnica aż do momentu uzyskania 20*C i wtedy się powinna wyłączyć. No i niestety mi to nie działa. Proszę o pomoc bo jak wstawiam taką reakcję że: Kiedy temperatura będzie < 14*C wtedy wykonaj akcję (WŁĄCZ) i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie >=20*C. Ale nie działa mi to tak jak chciałem aby to działało. Czy jest konieczność tworzenia drugiej relacji w której określiłbym zależność ze jeśli temperatura dojdzie do 20*C to ma się włącznik wyłączyć?
Ręce mi opadają....
Dobrze się domyślasz. Potrzebujesz 2 reakcje: jedną na załączenie ogrzewania, drugą na wyłączenie.
1. załączenie: Kiedy temperatura będzie < 14*C wtedy wykonaj akcję (WŁĄCZ) i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie .... tutaj popełniasz błąd. Ta wartość jest po to, żeby nie "klikało" ogrzewanie co chwilę kiedy mamy wartość graniczną (np. skacze pomiędzy 13,9 a 14,1 stopnia. Zatem wstawiamy wartość np. 1 stopień wyżej. Jeżeli ogrzewanie się załączy przy 14 stopniach to ta reakcja (włączenie ogrzewania) nie będzie się nigdy więcej wykonywała dopóki temperatura nie podskoczy powyżej 15 stopni. Jeżeli jednak na chwilę się pojawi wskazanie ponad 15 to reakcja znowu czeka na zadany warunek (14st)
2. wyłączenie analogicznie: Kiedy temperatura będzie >=20*C wtedy wykonaj akcję (WYŁĄCZ) i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż temperatura będzie ... i tutaj analogicznie (tylko w drugą stronę) czyli 19 stopni. Ogrzewanie nie będzie się próbowało wyłączyć (reakcja nie będzie wykonywana) dopóki temperatura nie spadnie poniżej 19

W zależności gdzie masz czujnik o co chcesz osiągnąć, możesz te wartości zmienić. Jeżeli masz np. czujnik obok wejścia to otwarcie drzwi spowoduje większe wahnięcie temperatur i wtedy te marginesy zwiększ do np. 2-3 stopni.

Mam nadzieję, że teraz to jest jasne.

I tak do deweloperów: dla mnie to jest jasne ale widząc ile ludzie z tym mają problemów ... może pomyśleć nad jakąś zmianą? Tak do końca nie wiem nawet w którą stronę (bo dla mnie jest jasne) ale coś na rzeczy jest
YoMan
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Tylko pamiętaj, że jak Ci zabraknie Internetu, to albo spalisz to co rośnie w tym tunelu, albo Ci to zmarznie (choć wiosna idzie, więc raczej już mało prawdopodobne).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Pomoc”