Aplikacja supla nie łączy się z serwerem

[email protected]

Cześć

Od zawsze miałem problem z łączeniem się z serwerem supla przy zmianie sieci. Np gdy wchodzę w zasięg swojej sieci wi-fi z wcześniejszego połączenia LTE.
Problem natomiast pojawiał się gdy się korzystało z aplikacji. Teraz nie muszę z niej korzystać, gdy wejdę na swoje podwórko . Polacze się z wi-fi to przez dobre 5-15 minut nie mam szans skorzystać z aplikacji supla bo ta się nie łączy.
Nie wiem czy jakaś aktualizacja zepsuła aplikacje czy coś się stało.

Kiedyś na facebookowym kanale supli polecono mi korzystanie z widgetów i to działało perfekcyjnie... No ale właśnie! Działało bo już nie działa.

Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Duch__
Been thanked: 6 times

Stawiam na kiepski router lub brak puli adresów IP, albo łączysz się przez jakiś repeater który jest źle skonfigurowany
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Jaki masz telefon i wersję Androida?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
local

Wyłącz VPN i zobacz czy działa.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
[email protected]

Problem dotyczy nie tylko mojego telefonu na androidzie S23 Ultra, w iPhone również występuje tak samo jak i na tablecie S7 FE.
Na s7 FE i iPhone, nie korzystam z VPN ale testowo go dziś zdejmę z S23U.
Sam VPN to jest Adguard, faktycznie źle skonfigurowany może płatać figle.

Co do routera... nie sądzę by sprawiał problem (choć mogę się mylić). Routerem jest Huawei AX3 Pro z wyłączonym wi-fi, za nim stoją Accesspointy Tenda AX3000 (3 sztuki, ten z którego się łącze znajduje się w garażu na zewnątrz i obejmuje zasięgiem całe podwórko + bliską okolicę) wszystkie komunikujące się po kablu Lan nie po mesch'u.

W momencie gdy mam problem z aplikacją, połączenie z internetem, siecią, serwerem HA działa.
Dochodzi do takiej sytuacji, że nie mogę otworzyć np. bramy z aplikacji Supla, natomiast z tego samego telefonu otworzę ją za pomocą aplikacji homeassistant. Tylko tutaj fakt mimo dostępu z domeny HA działa również lokalnie w sieci. Apka łączy się przez domenę lub adres w sieci lokalnej.

Return to “Pomoc”