Sonoff Touch 2 kanałowy.

wojtas567

Dziękuję za życzenia i wzajemnie :)
Pozdrawiam
Wojtek
maras

Witam.
Proszę o pomoc w podłączeniu sonoff Touch.
Tak wygląda instalacja u mnie. Jest dobrze bo mam 220V na przełączniku (brązowy kabel)
Teraz co z L? Niebieski wpinam w L in i teraz czy mogę jakoś skrosować ten kabel złączka wago czy musiałbym jednak wykorzystać kabel pe?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Tam masz dwie żarówki ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
maras

Nie przyciski są dwa na wyłączniku ale podłączone jest pod jedną żarówkę / lampę.
Przy lampie tez tak samo trzy kable L, N i Pe
pzygmunt
Been thanked: 59 times

No to po "Pe" musisz puścić N łącząc N z Pe przy lampie. Inaczej nie będziesz miał zasilania przy sonoffie.
(Zaznaczam, że nie jest to zgodne z przepisami)

Wtedy w gniazdku masz N,L i linie zasilającą która idzie do żarówki.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
bicker

miałem ten sam problem, dostałem się do puszki nad włącznikiem (tam łączą się przewody od sieci, włącznika i lampy) i tam odpowiednio połączyłem.
dopiero zadziałało, łączenie przy lampie nie zawsze pomoże, mi się nie udało ...
besix

Kolego skoro masz tylko jedną żarówkę i trzy żyły w puszcze włącznika , to lepiej być nie może :)
Brązowy fazowy L już masz , teraz przy żarówce łączysz przewód zerowy , który tam jest na stałe ( ten na którym nie świeci próbnik ) z żółto- zielonym i na nim właśnie będziesz miał zero czyli N dla tego sonoffa , natomiast wyjście z sonoffa na żarówkę dajesz tym który został czyli niebieskim . Jest to już trochę mniej nie zgodne ze sztuką .
slawek

besix wrote: Sat Jan 27, 2018 9:00 pm Kolego skoro masz tylko jedną żarówkę i trzy żyły w puszcze włącznika , to lepiej być nie może :)
Brązowy fazowy L już masz , teraz przy żarówce łączysz przewód zerowy , który tam jest na stałe ( ten na którym nie świeci próbnik ) z żółto- zielonym i na nim właśnie będziesz miał zero czyli N dla tego sonoffa , natomiast wyjście z sonoffa na żarówkę dajesz tym który został czyli niebieskim . Jest to już trochę mniej nie zgodne ze sztuką .
Pomijam fakt, że wcale nie mniej, bo tym przewodem powinno być podpięte uziemienie lampy :!: , dodatkowo - dochodzi pytanie, czy przewody żółto-zielone (lub inne - w każdym bądź razie chodzi o tą trzecią żyłę) są połączone w puszce nad wyłącznikiem...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
besix

Uziemienie lampy jest wymagane pod warunkiem , że jej obudowa wykonana jest z metalu i posiada taki zacisk, a obudowy np z tworzywa takowego nie posiadają , a skoro ktoś zamontował u kolegi przełącznik , który ma podawać fazę na dwa niezależne obwody ( dwie żarówki ) , to raczej połączył żółto - zielone w puszce , bo w innym przypadku ten przełącznik nie miał by sensu :)
slawek

besix wrote: Sat Jan 27, 2018 9:37 pm Uziemienie lampy jest wymagane pod warunkiem , że jej obudowa wykonana jest z metalu i posiada taki zacisk, a obudowy np z tworzywa takowego nie posiadają ...
Niestety - jesteś w błędzie... poza tym lampę można zawsze wymienić na inną... ale to nie to forum i nie będziemy się kłócić ;)
Wiem, że praktyka odbiega od tych przepisów, ale jeśli je już tu "naginamy" - starajmy się o tym informować. Najważniejsze jest bezpieczeństwo użytkowników.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Return to “Sonoff Touch”