lukfud wrote: Tue Mar 12, 2024 12:45 pm
I tu zaczynają się schody z walidacją wartości, w takim razie same checkboxy.
Nazwy mogłyby być wysyłane z urządzenia (jak nazwy kanałów?), tłumaczenia są zbędne, cfg nie jest tłumaczony.
Osobiście same checkboxy to dość ograniczone pole do popisu. Już to co Rafał napisał powyżej byłoby bardziej elastryczne, czyli pola tekstowe z maksymalną długością i bez walidacji po stronie Clouda.
Cfg jest tłumaczony po stronie Clouda. Wszystko co masz w Cloud i w Apkach jest tłumaczone.
Poza tym argument "to tylko do DIY jest i każdy sobie ustawi co chce" do mnie nie trafia. Potem ludzie po internetach sprzedają takie urządzenia i w Cloud będą się pojawiały pola bez tłumaczeń i "kowalski" będzie nam błędy w braku tłumaczeń zgłaszał ;P.
Oczywiście kwestia tłumaczeń nie koniecznie jest "must have" i jest to raczej temat otwarty, ale chciałbym zwrócić uwagę na potencjalne problemy i chciałbym widzieć propozycje ich rozwiązania
Funkcjonalność przecież już jest, jak jeszcze inaczej mogę ją przedstawić?
Do mnie przemawiają struktury danych, wiadomości, bity, rozmiary pól, algorytmy itp

Jak dane mają być przechowywane? Tylko na urządzeniu? Tylko na serwerze? W obu miejscach? Jak mają być synchronizowane?
Jeśli KPOP ma tylko wyświetlać sformatowaną na urządzeniu wartość, to pola ustawień (w tym */+) w Cloud nie są potrzebne.
Ale jeśli, użytkownik miałby modyfikować wyświetlaną wartość po swojemu, to tych ustawień (jak mieliśmy okazję testować) jest za mało.
Dlatego na etapie "konsultacji" pytaliśmy czy czegoś potrzeba, czy to co jest zaproponowane wystarczy. Ale temat jest otwarty, jeśli coś znajdzie poparcie, to może być wprowadzone. Tylko konkrety

. Jakie pola? jakie wartości? itd
No i jak te min/max/in/out mają się mieć do mnożnika/dzielnika itp?
Dodatkowo czy te parametry miałyby zastosowanie do KPOP, które nie są pod spodem czujnikiem analogowym?
Moje niedopatrzenie. To gdziekolwiek indziej w obrębie kanału.
Wartość "raw" się wyświetli, jak ustawisz mnożnik i dzielnik na 1. Czy to nie wystarczy?