GUI-Generic 1.7.0 - wsparcie dla PZEM-004T V3

mystichussar
Posts: 10
Joined: Tue Nov 07, 2023 6:10 pm

Post

RomanG wrote: Tue Mar 12, 2024 9:08 pm
mystichussar wrote: Tue Mar 12, 2024 8:36 pm Co do softu, to pobierałem go dwa razy. Dwa razy flashowałem i dwa razy tak samo. ...
Sprawdź PW
edit;
Układ na pewno masz źle połączony i ustawienia też nie są dobre, ale przede wszystkim musisz poprawnie wgrać soft.
Na szampana trochę za późno, ale jest sukces. Dopiero z softem od Pietras81 zadziałało. Sprzęt bez zmiany ustawień. I jest faktycznie tak, że po podłączeniu wszystkich faz, na start nie widzi jednej. U mnie akurat nie widział 1F. Po restartcie jest OK.

Image

@RomanG
Układ na pewno masz źle połączony i ustawienia też nie są dobre
Rozwiń proszę.
RomanG
Posts: 305
Joined: Tue Jul 21, 2020 7:35 am

Post

Zwarte TX-y w pzem-ach powinieneś podłączyć do RX na wemosie, a na fotce, którą zamieściłeś wydawało mi się, że jest inaczej.
Skoro ruszyło, to źle widziałem. :D
RomanG
Posts: 305
Joined: Tue Jul 21, 2020 7:35 am

Post

mystichussar wrote: Tue Mar 12, 2024 10:31 pm Na szampana trochę za późno, ale jest sukces.
Jak ruszyło, to teraz musimy zapytać Krystiana (krycha88), dlaczego nie działa soft z generatora.
iM@rek
Posts: 263
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

Witam,
Z ciekawości wziąłem Wemosa 1d mini i bez czyszczenia, wgrałem soft, który kiedyś posłałem na forum, wersja 6.0.4.
Po usunięciu z Supli poprzednich ustawień tego Wemosa (był tam termometr), dodał się nowy start moduł i ruszyło od razu.
Podłączenia: D5, D6, D7 oraz D1 jako wspólny.
Podłączałem kilka razy, czasem trzeba było dodatkowo zresetować moduł, bo nie było którejś fazy. Po resecie działają wszystkie trzy.
Można jeszcze sprawdzić, czy faktycznie jest 5V DC na TTL.
PZEM głupieje przy odchyleniach tego napięcia - miałem tak kilka razy w przeszłości.
mystichussar
Posts: 10
Joined: Tue Nov 07, 2023 6:10 pm

Post

RomanG wrote: Tue Mar 12, 2024 10:36 pm Zwarte TX-y w pzem-ach powinieneś podłączyć do RX na wemosie, a na fotce, którą zamieściłeś wydawało mi się, że jest inaczej.
Skoro ruszyło, to źle widziałem. :D
iM@rek wrote: Tue Mar 12, 2024 10:51 pm Witam,
Z ciekawości wziąłem Wemosa 1d mini i bez czyszczenia, wgrałem soft, który kiedyś posłałem na forum, wersja 6.0.4.
Po usunięciu z Supli poprzednich ustawień tego Wemosa (był tam termometr), dodał się nowy start moduł i ruszyło od razu.
Podłączenia: D5, D6, D7 oraz D1 jako wspólny.
Podłączałem kilka razy, czasem trzeba było dodatkowo zresetować moduł, bo nie było którejś fazy. Po resecie działają wszystkie trzy.
Można jeszcze sprawdzić, czy faktycznie jest 5V DC na TTL.
PZEM głupieje przy odchyleniach tego napięcia - miałem tak kilka razy w przeszłości.
Zgadza się RomanG. Na zdjęciu było inaczej, bo kombinowałem już wszystkie możliwości. Ale jak się okazuje - nie wiem czy dobrze rozumiem - nie ma znaczenia jakie piny zadeklarujemy jako TX i RX przychodzące z PZEM, prawda? Kolega iM@rek zdaje się to potwierdza.
mystichussar
Posts: 10
Joined: Tue Nov 07, 2023 6:10 pm

Post

Jedna sprawa. Wcześniej w wątku RobertBłaszczak pisał o wyczyszczeniu układu. Dla jasności: przez "czyszczenie" układu mamy na myśli tę opcję?

Image

Za każdym flashowaniem to robię, ale kto wie, może coś nie zagrało właściwie, bo coś mi świta, że przedostatnie wgranie softu przed "sukcesem" nie skończyło się resetem układu (odpięcie od zasilania+odczekanie kilku sekund) i przejściem w tryb konfiguracji sygnalizowanym szybkim mruganiem LEDa. Zwróciłem uwagę na to i flashowałem (z czyszczeniem) ponownie chyba ze dwa razy. A za każdym poprzednim razem po flashu i reboocie przechodził automatycznie w tryb konfiguracji.

Naturalnie powinienem teraz sprawdzić najświeższe oprogramowanie z generatora żeby potwierdzić lub wykluczyć dla potomnych zawiłości.

Dam znać.
iM@rek
Posts: 263
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

W sumie można używać dowolnych GPIO (zgodnie z możliwościami i ograniczeniami (funkcjonalnymi i danego typu modułu ESP).
Przy licznikach PZEM i nie tylko, używałem różnych kombinacji GPIO i było ok (z uwzględnieniem uwagi powyżej).
Dodatkowo: jeśli używa się Tx i Rx do transmisji danych podczas pracy modułu, nie ma możliwości logowania danych z transmisji (potwierdzona info od Krycha88).
Dlatego, jeśli można i jest potrzeba logowania, trzeba korzystać z innych GPIO.
Last edited by iM@rek on Wed Mar 13, 2024 10:18 pm, edited 1 time in total.
RomanG
Posts: 305
Joined: Tue Jul 21, 2020 7:35 am

Post

mystichussar wrote: Wed Mar 13, 2024 10:08 am Zgadza się RomanG. Na zdjęciu było inaczej, bo kombinowałem już wszystkie możliwości. Ale jak się okazuje - nie wiem czy dobrze rozumiem - nie ma znaczenia jakie piny zadeklarujemy jako TX i RX przychodzące z PZEM, prawda? Kolega iM@rek zdaje się to potwierdza.
Pocieszyłeś mnie, bo już myślałem, że zaczynam tracić wzrok. :D Chociaż poznawanie "SUPLI" ma na to niemały wpływ. ;)
Jeżeli chodzi o Twoje wątpliwości, to nie wiem, czy to ja powinienem zabierać głos.
Napiszę tak; :D ....z tego, co się dowiedziałem...., to wemos (esp8266) ma tzw. "bezpieczne piny", czyli takie, które mogą być wykorzystane jako wejścia i wyjścia. Do takich pinów należą GPIO; 04, 05, 12, 13, i 14. Nie wiem co z TX-em i RX-em. Czy zawsze można je wykorzystać?

Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem jest metoda ze wspólnym RX-em. Dość prosta i wygodna ze względu na zminimalizowanie połączeń. ALE NIE CHCE DZIAŁAĆ!!!
Skoro uruchomiłeś już układ na starszym sofcie, to sprawdź nowy z GG. Ja próbowałem, ale bez sukcesu.
edit;
widzę, że w międzyczasie Marek już odpowiedział.
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Jeżeli mam zacząć to diagnozować to odpowiedzcie mi w końcu czy działa wszystko poprawnie jak macie różne piny zwłaszcza ten RX.
https://gui-generic-builder.supla.io/
RomanG
Posts: 305
Joined: Tue Jul 21, 2020 7:35 am

Post

OK! Czy masz jakieś sugestie, których pinów użyć?

Return to “GUI Generic”