ESP8266 - problem z wgraniem Supli

Kamild0

Witam,
Mam następujący problem.
Chciałem pobawić się trochę Suplą, a konkretnie modułem bramowym. Do wgrania firmware używam Nodemcu Flasher. Moduł to ESP-12F podłączony na takiej białej płytce. Wszytkie sygnały potrzebne do uruchomienia układu są podpięte. Wgrywam dwa pliki:
gate_module_eagle.flash.bin pod 0x0
gate_module_eagle.irom0text.bin pod 0x40000
Niestety po wgraniu widnieje mi sieć WiFi Supla, jednak nie moge się z nią połączyć. Przy próbie łączenia się z tą siecią układ się resetuje. W terminalu mam WDT reset.
Jeśli chodzi o część sprzętową to raczej wszystko jest ok bo inny soft na tej konfiguracji startuje bez problemu i można łączyć się z siecią WiFi (EspEasy) Jeśli chodzi o Suplę to żaden soft mi nie działa, wszystkie jakie próbowałem wgrać dają taki rezultat jak wyżej.
Podejrzewam, że robię jakiś błąd przy wgrywaniu. Jednak wydaje mi się że robię wszystko tak jak w poradnikach. Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem i pomoże?
Pozdrawiam
slawek

dodaj plik esp_init_data_default.bin, najlepiej jeszcze zmień program do flaszowania... zachęcam do zapoznania się z tematami działu FAQ
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Kamild0

Dzięki za pomoc :)
Przejrzałem ten FAQ ale niestety nic co tam znalazłem nie pomogło mi rozwiązać problemu.
Dodałem ten plik ESP_init jednak nic to nie zmieniło. Zmieniłem również program do flashowania jednak to też nie przyniosło poprawy.
Poniżej dodaję zrzut podczas programowania, czy wszystko mam ustawione poprawnie?
Z Terminala widać, że program uruchamia się poprawnie. Jednak po chwili mam WDT reset. Sieć się wyświetla ale połączyć się do niej nie można. Myślę, że błąd dalej tkwi gdzieś w programowaniu.
Bardzo proszę o pomoc bo już sam nie wiem gdzie robię błąd.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
slawek

Ustaw 8Mbit nie 4...
Adres init.data.default to 0xfc000
wojtas567

SPI mode powinieneś mieć chyba QIO
Pozdrawiam
Wojtek
slawek

wojtas567 wrote: Sun Jan 28, 2018 4:11 pm SPI mode powinieneś mieć chyba QIO
"Oryginalne" sotfty są kompilowane z DIO, tylko chyba @Zybi preferuje QIO...
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... ild.sh#L22
wojtas567

Może i tak, ale nie wiemy który soft kolega wgrywa, stąd moja propozycja :) może zaskoczy.
Pozdrawiam
Wojtek
Kamild0

Próbowałem już chyba wszystkich opcji :P
Chyba jestem jednak zbyt tępy do tej Supli :)
Wgrałem soft z waszymi podpowiedziami. Niestety efekt jest ten sam. Widzę sieć ale przy próbie łączenia ESP zgłasza wdt reset i się resetuje. Dioda na module szybko pulsuje.
Na 99% jestem przekonany ze po stronie sprzętowej wszystko ok bo ESP Easy działa na tej samej konfiguracji :(
Czy ja dobry soft w ogóle wgrywam?
gate_module_dht11_eagle.flash.bin
gate_module_dht11_eagle.irom0text.bin
Powinno działać na samym ESP-12F?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
wojtas567

A wgrywałeś inny soft supli jakikolwiek nawet do rolet, żeby sprawdzić czy tam też tak się dzieje?
Pozdrawiam
Wojtek
Kamild0

Od rolet akurat nie wgrywałem, próbowałem ten z projektu sterowanego gniazdka i efekt ten sam.
Jeśli chodzi ten od bramy próbowałem też każdego po kolei. Wszystko ma taki sam efekt jak powyżej.

Edit:
Próbowałem przed chwilę tego od rolet. Efekt ten sam

Return to “Pomoc”