Gniazdko SP111 v1.1
Soft GG v7.14.05
Gniazdko nie kalibruje się.
Podpięte pod miernik. Wpisuję wartość napięcia 228 , 10W
Gniazdko rozpoczyna kalibrację ( załącza się przekaźnik )
Po skalibrowaniu ( i restarcie ) - gniazdko wyświetla 244V
Czy coś robię ne tak ?
SP111 - nie kalibruje się
-
Michal81
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Mario78
- Been thanked: 1 time
Wczoraj kalibrowałem swoje gniazdko suszarką do włosów żony 2300W.
(myślałem też o żelazku teściowej
)
Aby błąd po kalibracji był możliwie mały trzeba jak wyżej napisane mocniej obciążyć gniazdko pamiętając o pomiarze napięcia które jak wiadomo przy takim obciążeniu spadnie. No i uważać aby w takiej suszarce albo żelazku nie włączył sie termostat.
Aby błąd po kalibracji był możliwie mały trzeba jak wyżej napisane mocniej obciążyć gniazdko pamiętając o pomiarze napięcia które jak wiadomo przy takim obciążeniu spadnie. No i uważać aby w takiej suszarce albo żelazku nie włączył sie termostat.
Panowie, autor tematu pisze o tym, że ma problem z zapisem kalibracji, bo wartość napięcia po resecie wraca do tej nieskalibrowanej wartości.
Jest jakiś problem, od której wersji nie pamiętam, ale jak kilka tygodni temu flashowałem kilka gniazdek koledze, to miałem tak samo.
Obciążenie podczas kalibracji nie ma większego znaczenia jeśli chodzi o zapis kalibracji. Ja akurat stosuje żarówkę 75W, bo taką akurat mam.
Być może nikt tego problemu nie wychwytuje, bo wszyscy kalibrują te gniazdka przez GUI, po dodaniu do swojego Clouda. Nie sprawdzałem ale domyślam się, że wtedy kalibracja zapisuje się poprawnie.
Także, ten... rozumiem kolegę @Michal81 i sytuację w jakiej się znalazł. Ja musiałem ponownie flashować 10 gniazdek starszym softem, żeby móc dokonać kalibracji
Jak ktoś ma wolne gniazdko to może wgrać najnowsze GG i przetestować kalibrację poprzez stronę konfiguracyjną 192.168.4.1 i potwierdzić lub zaprzeczyć poprawność zapisu wartości kalibracji, ale tak jak napisałem bez dodawania do Cloud.
1. Wgrać GG
2. Uruchomić gniazdko
3. Połączyć się z emitowana siecią
4. Wejść na http://192.168.4.1 i przejść do kalibracji
5. Podłączyć multimetr i obciążenie (np. żarówka)
6. Nacisnąć przycisk na obudowie (ja wciskam szybko 2x bo inaczej mam restart i przekaźnik gaśnie)
7. Wpisać wartości napięcia i natężenia po czym nacisnąć przycisk 'Kalibracja'.
8. Poczekać na zapis, restart i sprawdzić ponownie wyświetlane na http wartości napięcia
Jest jakiś problem, od której wersji nie pamiętam, ale jak kilka tygodni temu flashowałem kilka gniazdek koledze, to miałem tak samo.
Obciążenie podczas kalibracji nie ma większego znaczenia jeśli chodzi o zapis kalibracji. Ja akurat stosuje żarówkę 75W, bo taką akurat mam.
Być może nikt tego problemu nie wychwytuje, bo wszyscy kalibrują te gniazdka przez GUI, po dodaniu do swojego Clouda. Nie sprawdzałem ale domyślam się, że wtedy kalibracja zapisuje się poprawnie.
Także, ten... rozumiem kolegę @Michal81 i sytuację w jakiej się znalazł. Ja musiałem ponownie flashować 10 gniazdek starszym softem, żeby móc dokonać kalibracji
Jak ktoś ma wolne gniazdko to może wgrać najnowsze GG i przetestować kalibrację poprzez stronę konfiguracyjną 192.168.4.1 i potwierdzić lub zaprzeczyć poprawność zapisu wartości kalibracji, ale tak jak napisałem bez dodawania do Cloud.
1. Wgrać GG
2. Uruchomić gniazdko
3. Połączyć się z emitowana siecią
4. Wejść na http://192.168.4.1 i przejść do kalibracji
5. Podłączyć multimetr i obciążenie (np. żarówka)
6. Nacisnąć przycisk na obudowie (ja wciskam szybko 2x bo inaczej mam restart i przekaźnik gaśnie)
7. Wpisać wartości napięcia i natężenia po czym nacisnąć przycisk 'Kalibracja'.
8. Poczekać na zapis, restart i sprawdzić ponownie wyświetlane na http wartości napięcia
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Od którejś wersji kalibracja się nie zapisuje dopóki nie są wpisane dane na pierwszej stronie czyli de facto gniazdko musi być dodane do cloud. Ostatnia działająca bez tego zastrzezenia była chyba wersja 7.8.14
To też się zepsuło od którejś wersji. Kiedyś wystarczało kliknąć normalnie. Ja zawsze "rozgrzewam" żarówkę przed pomiarem wiec trzeba tak kombinować.lesny8 wrote: Thu Mar 14, 2024 6:48 am 6. Nacisnąć przycisk na obudowie (ja wciskam szybko 2x bo inaczej mam restart i przekaźnik gaśnie)
YoMan
Dokładnie, ale moim zdaniem tak nie powinno być.YoMan wrote: Thu Mar 14, 2024 7:13 am Od którejś wersji kalibracja się nie zapisuje dopóki nie są wpisane dane na pierwszej stronie czyli de facto gniazdko musi być dodane do cloud. Ostatnia działająca bez tego zastrzezenia była chyba wersja 7.8.14
...
Powinna być możliwość kalibracji offline, przed wpisaniem danych do cloud i wifi.
Nie pamiętam, żeby to kiedykolwiek działało na 1 przyciśnięcie, ale nie testowałem przecież wszystkich pojawiających się wersji.YoMan wrote: Thu Mar 14, 2024 7:13 am ....To też się zepsuło od którejś wersji. Kiedyś wystarczało kliknąć normalnie. Ja zawsze "rozgrzewam" żarówkę przed pomiarem wiec trzeba tak kombinować.lesny8 wrote: Thu Mar 14, 2024 6:48 am 6. Nacisnąć przycisk na obudowie (ja wciskam szybko 2x bo inaczej mam restart i przekaźnik gaśnie)
CO do żarówki to też rozgrzewam
SOP 2023 
SOP 2024
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Może się mylę, ale wydaje mi się, że zostało to zrobione celowo.lesny8 wrote: Thu Mar 14, 2024 8:24 am Powinna być możliwość kalibracji offline, przed wpisaniem danych do cloud i wifi.
Żeby była jasność - mi to w niczym nie przeszkadza.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Michal81
Czemu by to miało być zrobione celowo ?Robert Błaszczak wrote: Thu Mar 14, 2024 8:41 amMoże się mylę, ale wydaje mi się, że zostało to zrobione celowo.lesny8 wrote: Thu Mar 14, 2024 8:24 am Powinna być możliwość kalibracji offline, przed wpisaniem danych do cloud i wifi.
Żeby była jasność - mi to w niczym nie przeszkadza.
Czy masz na myśli zalewające rynek gniazdka z wgraną Suplą ?
Było by to dość zaskakujące działanie , by celowo zrobić soft który nie daje możliwości kalibracji offline.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Od jakiegoś czasu w sofcie GG nie da się zapisać ustawień GPIO bez wprowadzenia kompletnych danych konfiguracyjnych, więc pewnie nie da się też zapisać wartości kalibracji.
W końcu soft GG jest dla osób, które robią sobie DIY (zrób to sam), więc skonfigurują sobie wszystkie dane konfiguracyjne i zrobią kalibrację. Ja osobiście nie widzę w tym żadnego problemu.
W końcu soft GG jest dla osób, które robią sobie DIY (zrób to sam), więc skonfigurują sobie wszystkie dane konfiguracyjne i zrobią kalibrację. Ja osobiście nie widzę w tym żadnego problemu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak