SP111 - nie kalibruje się
-
Michal81
Tak..krycha88 wrote: Thu Mar 14, 2024 6:17 pm Jesteście tego pewni? Poczekaliście chociaż 2s na zapisanie danych?
Moja procedura wygląda tak :
Wypisuje napięcie odczytane z miernika , i waty ( podpięta żarówka )
Podczas kalibracji żarówka się zapala.
Potem gaśnie.
Potem czekam......dłużej niż 2s.
Wyłączam z prądy .
Podłączał , wchodzę w konfigurację : dane nie zapisane.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Faktycznie. Wygenerowałem przed momentem soft z przyciskiem i przekaźnikiem. Po wpisaniu konfiguracji GPIO dla jednego przycisku i jednego przekaźnika i odczekaniu chwili ustawienia są zapamiętane.
Tak skonfigurowane ESP ładnie dodaje się z poziomu kreatora w aplikacji.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Michal81
Czy wygenerowałeś soft w GG do SP111 i zapisywanie kalibracji działa u ciebie ?Robert Błaszczak wrote: Thu Mar 14, 2024 6:35 pm Faktycznie. Wygenerowałem przed momentem soft z przyciskiem i przekaźnikiem. Po wpisaniu konfiguracji GPIO dla jednego przycisku i jednego przekaźnika i odczekaniu chwili ustawienia są zapamiętane.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Nie, nie mam SP111, ale zweryfikowałem na Wemosie zapisywanie ustawień bez podawania danych na pierwszej stronie - danych dotyczących Wi-Fi i Cloud.
Bo taki zapis swego czasu też nie działał.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Nie działał i teraz działa (np. Termostat) ale ostatnia z wersji która testowałem kalibracji dalej nie zapisywała. Sprawdzę w najbliższym czasie.Robert Błaszczak wrote: Thu Mar 14, 2024 6:47 pm Nie, nie mam SP111, ale zweryfikowałem na Wemosie zapisywanie ustawień bez podawania danych na pierwszej stronie - danych dotyczących Wi-Fi i Cloud.
YoMan
-
YoMan
Nieeee
.. skrótowe myslenie i pisanie ...
W którejś wersji nie zapisywały się ani ustawienia termostatu jeżeli pierwsza strona nie była uzupełniona ani kalibracja dla sp111. Wtedy coś nawet pisałem czy to bug czy celowe. W którejś następnej wersji termostat już się zapisywał ale kalibracja dla sp111 dalej nie. Przyznaje ze nie wiem jak teraz bo w gniazdku nie ma nowości więc korzystam z jakiejś starej kompilacji, no może nie bardzo starej ale takiej sprzed termostatów.
W którejś wersji nie zapisywały się ani ustawienia termostatu jeżeli pierwsza strona nie była uzupełniona ani kalibracja dla sp111. Wtedy coś nawet pisałem czy to bug czy celowe. W którejś następnej wersji termostat już się zapisywał ale kalibracja dla sp111 dalej nie. Przyznaje ze nie wiem jak teraz bo w gniazdku nie ma nowości więc korzystam z jakiejś starej kompilacji, no może nie bardzo starej ale takiej sprzed termostatów.
YoMan
-
Adamo28
Hej, swego czasu zastanawiałem się czy wahania napięcia w sieci nie powodują rozjechanej kalibracji, tak samo zbyt duże obciążenie typu czajnik 1800W potrafi ściągnąć o kilka volt napięcie w dół. Kalibrację zawsze robiłem z multimetrem w gniazdku i 100W żarówce włóknowej. Zastanawiałem się też czy nie używać do tego celu UPS ale chyba przerost formy nad treścią...
-
YoMan
chyba tak .... weź pod uwagę, że to nie jest sprzęt laboratoryjny. Spokojnie możesz przyjąć dokładność na poziomie 1-2% = 2-4VAdamo28 wrote: Fri Mar 15, 2024 7:39 am Hej, swego czasu zastanawiałem się czy wahania napięcia w sieci nie powodują rozjechanej kalibracji, tak samo zbyt duże obciążenie typu czajnik 1800W potrafi ściągnąć o kilka volt napięcie w dół. Kalibrację zawsze robiłem z multimetrem w gniazdku i 100W żarówce włóknowej. Zastanawiałem się też czy nie używać do tego celu UPS ale chyba przerost formy nad treścią...
U mnie zwykle po (nawet kilkukrotnej) kalibracji wychodzi niedokładność ok. 1V i 1W (przy 60W żarówce). Raptem 1 na 5-7 trafia w punkt
YoMan