nietypowy termostat

andiw

witam
Nie jestem orłem w w pisaniu w arduino ide ale z gotowych przykładów, coś tam umiem posklejać. Kolega mnie poprosił o osuplowanie jego grzałek w boilerze. Obecnie termostat z GG oraz z przykładów w bibliotece działa świetnie i podoba mi się to rozwiązanie, ale cały problem polega na tym, żeby działanie grzałek zależało od załączonego stanu (wysoki albo niski, przerobi się jak trzeba) na określonym pinie. Konkretniej będzie to boiler wykorzystujący nadmiar energii z baterii z ładowania panelami fotowoltaicznym i jest tam pewien kontroler (ensolar), który podaje sygnał typu open collector. Muszę uzależnić działanie grzałek od tego sygnału. Myślałem o dodaniu po prostu buttona ale jak to połaczyć w programie, a może wszystko można wyklikać?
Dodatkowo na supli chce dodać przycisk odcinający zasilanie.
Zupełnie inna sprawą będzie fakt że mają być 2 grzałki działające na zmianę ale tylko jeden ds18b20.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Termostat w Supli pozwala na podpięcie "czujnika binarnego", który działa w taki sposób, że np. "wyłącza termostat przy otwartym oknie" itp.
Także do konfiguracji urządzenia dodaj czujnik binarny na GPIO ze stanem i dalej w konfiguracji na Cloud możesz ten czujnik powiązać z termostatem.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
andiw

niezły pomysł, tylko gdzie to znaleźć, w przykładach w nowej bibliotece na arduino ide raczej nie ma
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

andiw wrote: Fri Mar 15, 2024 7:01 pm niezły pomysł, tylko gdzie to znaleźć, w przykładach w nowej bibliotece na arduino ide raczej nie ma
Wystarczy że dodasz czujnik binarny jako osobny kanał na tym samym urządzeniu. Resztę ustawisz w cloud.
Klasa to Supła::Sensor::Binary
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”