Problem z sonoffem i GG - traci polaczenie w cloud

dawidd
Been thanked: 1 time

Hej, mam problem z 1 sonoffem basic sterującym światło w jednym pomieszczeniu. Po aktualizacji softu do GG v7.14.01 i później do GG v7.14.05 sonoff co kilka minut (nieraz częściej) traci polaczenie z cloud przez co światło wyłącza się na chwile i ponownie załącza. W gg soft ma jeszcze sterowanie oled i wyświetla 2 wartosci temperatur z linków bezpośrednich. Sam sonoff tez jest sterowany z innego sonoffa, ale to juz mam ustawione w cloud (jeżeli ma to jakieś znaczenie). Z Clouda juz kilka razy usuwałem i ponownie dodawałem urządzenie, bez rezultatu. Przed aktualizacją pamięć w sonoffie była czyszczona. W czym może być problem?
krycha88
Been thanked: 5 times

Zrezygnuj z tego połączenia - czyli linki bezpośrednie i urządzenie wykonawcze. Prawdopodobnie dochodzi do restartu urządzenia z braku pamięci.
https://gui-generic-builder.supla.io/
dawidd
Been thanked: 1 time

Czyli dołożenie w cloud funkcji żeby sonoff włączał się z innego urządzenia też zżera mu pamięć? Bo w sumie tylko to doszło, czego wcześniej przed aktualizacją nie było. OLED i 2 linki wcześniej na starym GG działały poprawnie.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ustawianie reakcji w cloud raczej nie ma na to wpływu.
Linki bezpośrednie są najczęstszą przyczyną braku pamięci.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krycha88

Napisz mi konkretnie jakie opcje używasz, wygeneruje Ci soft w moim środowisku. Mam spore podejrzenie, że problem z pamięcią tyczy się Arduino cli na którym jest postawiony buildera.
klew

Ja od jakiegoś czasu widziałem problem ogólnie z nawiązaniem szyfrowanego połączenia, po którym nie była zwalniana cała pamięć. Gdy urządzenie kilka razy łączyło się do serwera, to w końcu leciał reset z powodu braku pamięci.
Problem jest gdzieś w boardach (kompilowałem z Arduino ide).
Jedyne rozwiązanie jakie na to znalazłem, to złożenie całego Wi-Fi i postawienie wszystkiego od nowa.

Może to ten problem występuje też z linkami bezpośrednimi?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

krycha88 wrote: Sat Mar 16, 2024 8:30 am ... wygeneruje Ci soft w moim środowisku....
A jakie to środowisko? Dla kolegi pytam .... :)
YoMan

Ja używam VSC + platformIO
krycha88

klew wrote: Sat Mar 16, 2024 9:47 am Ja od jakiegoś czasu widziałem problem ogólnie z nawiązaniem szyfrowanego połączenia, po którym nie była zwalniana cała pamięć. Gdy urządzenie kilka razy łączyło się do serwera, to w końcu leciał reset z powodu braku pamięci.
Problem jest gdzieś w boardach (kompilowałem z Arduino ide).
Jedyne rozwiązanie jakie na to znalazłem, to złożenie całego Wi-Fi i postawienie wszystkiego od nowa.

Może to ten problem występuje też z linkami bezpośrednimi?
A czy podchodziłem do tego problemu w bibliotece? Jeżeli tak do podeślij linka ;)
klew

krycha88 wrote: Sat Mar 16, 2024 11:02 am
A czy podchodziłem do tego problemu w bibliotece? Jeżeli tak do podeślij linka ;)
Trochę nie rozumiem pytania.
Rozwiązania ze składaniem wifi tu nie przejdzie, bo rozłączysz też Suplę. Takie resetowanie trzeba by robić za każdym razem jak link się odpali

Return to “Pomoc”