W nawiązaniu do tego tematu: viewtopic.php?t=15046 chciałbym rozpocząć dyskusję, czy stosowanie w projektach DIY mikrokontrolerów serii 82xx ma jeszcze sens. Czy może jednak to już czas, aby używać serii ESP32.
Wygenerowałem sobie w GUI Generic Builderze dwa softy:
1.
Płytka ESP32C3 Dev Module
Procesor ESP32-C3
Pamięć FLASH Minimal SPIFFS (1.9MB APP with OTA/190KB SPIFFS)
Konfiguracja (LED, Config) TAK
Aktualizacja przez WWW TAK
Dostępne GUI podczas pracy modułu TAK
Szyfrowane połączenie z serwerem (SSL) TAK
Krańcówki TAK
Wyłączenie LittleFS TAK
Wyłączenie wszystkich logów TAK
2.
Płytka Generic ESP8266 Module
Procesor ESP8266
Częstotliwość procesora 160 MHz dla ESP82xx TAK
Pamięć FLASH 4MB (FS:1MB OTA:~1019KB)
Konfiguracja (LED, Config) TAK
Aktualizacja przez WWW TAK
Dostępne GUI podczas pracy modułu TAK
Szyfrowane połączenie z serwerem (SSL) TAK
Krańcówki TAK
Wyłączenie LittleFS TAK
Wyłączenie wszystkich logów TAK
W konfiguracji obu modułów (Wemos C3 pico i Wemos D1 mini) ustawiłem tylko jedną krańcówkę.
Niestety D1 mini długo nie podziałał bez restartu. Obrazek 1 i 3 to ESP32, obrazek 2 i 4 to ESP8266.
Według mnie, to stosowanie ESP82xx ma już tylko jakiś sens przy wyłączonym SSL i własnej instancji Supla Cloud.
.
GUI-Generic i SSL
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Ja się zastanawiam ze ktokolwiek się zastanawia 
To tak jakby używać smartfona z przed kilku lat
Można ,no ale nie narzekał bym ...
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
I jeszcze w uzupełnieniu jeden obrazek:
.
.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Robert Błaszczak
Rafał, tyle że ludzie aktualizują soft GG na urządzeniach z ESP82xx i przestaje im to działać (patrz link do tematu, który umieściłem w pierwszym poście).[email protected] wrote: Sat Mar 16, 2024 2:07 pm Ja się zastanawiam ze ktokolwiek się zastanawia
Wiem, że nie do końca o to pytam, ale może to już czas, aby GUI-Generic Builder nie generował softu dla ESP82xx, lub generował bez możliwości stosowania SSL (a co za tym idzie czytania z stanu innych urządzeń).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Wiem wiem , śledzę inne tematy, aczkolwiek trzeba mieć trochę świadomości po co się to robi, ja np nie ruszam gosunda bo pewnie się to kiepsko skończy a wiele nie wniesie ,a do innych rzeczy nie używam takich słabych zabawekRobert Błaszczak wrote: Sat Mar 16, 2024 2:10 pmRafał, tyle że ludzie aktualizują soft GG na urządzeniach z ESP82xx i przestaje im to działać (patrz link do tematu, który umieściłem w pierwszym poście).[email protected] wrote: Sat Mar 16, 2024 2:07 pm Ja się zastanawiam ze ktokolwiek się zastanawia
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ja bym jednak polecał używać SSL, ale nie włączać web serwera w trakcie normalnej pracy.
Niestety tutaj jeszcze dochodzi temat nagminnie używanych linków bezpośrednich, które też są po SSL.
Niestety tutaj jeszcze dochodzi temat nagminnie używanych linków bezpośrednich, które też są po SSL.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Robert Błaszczak
W prywatnych instancjach SSL nie jest niezbędny - dlatego o tym napisałem. Natomiast brak SSL w połączeniu z publicznym Cloud to już nie jest mądre.
Wyłączyłem na testowym Wemosie GUI podczas normalnej pracy. Zobaczymy, czy to pomoże.
Wyłączyłem na testowym Wemosie GUI podczas normalnej pracy. Zobaczymy, czy to pomoże.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
Ja już dawno przestałem kupować ESP 8266
Esp32 parę złotych więcej, a problemów mniej
Co innego gotowe moduły na starych ESP, z nimi trzeba ostrożnie aktualizować lub nie ruszać. Jednak coraz więcej producentów stosuje już Esp32, więc może warto rozważyć wymianę starego modułu na nowszy
Esp32 parę złotych więcej, a problemów mniej
Co innego gotowe moduły na starych ESP, z nimi trzeba ostrożnie aktualizować lub nie ruszać. Jednak coraz więcej producentów stosuje już Esp32, więc może warto rozważyć wymianę starego modułu na nowszy
-
Robert Błaszczak
Tyle, że spora część użytkowników o tym nie wie. Bo choćby zagląda na Forum sporadycznie.lukasz06 wrote: Sat Mar 16, 2024 2:47 pm Co innego gotowe moduły na starych ESP, z nimi trzeba ostrożnie aktualizować lub nie ruszać.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
Nie chcę, nie będę, i nie mam możliwości (wiedzy
), żeby dyskutować nad zasadnością przejścia na ESP32. Zapewne też za niedługo przejdę na tę platformę(?). Oczywiście - dla nowych urządzeń. Obym starych nie musiał ruszać.
W w/w wątku chodzi o uruchomienie urządzenia z całkiem gołym softem; bez SSL-a, bez linków bezpośrednich, gdzie teoretycznie pamięci jest (chyba) wystarczająco do działania. Wyłączyłbym też interfejs webowy, ale myślę, że to w tym przypadku nic nie pomoże.
Dlatego mogę przypuszczać, że to nie "słabość" kontrolera powoduje(?) problem. Nie mam ESP32, więc tego nie sprawdzę.
W sumie, to spokojnie mogę sobie odpuścić temat, ale mam obawy o to, kiedy zaczną się problemy z działaniem "starych" ESP (nawet bez aktualizacji), bo zmienią się jakieś wymogi ogólne. Czy wtedy pozostanie mi tylko wymiana wszystkich kontrolerów na ESP32?
Oby tak się nie stało!!!
Myślę, że wielu innych użytkowników "Supli" podziela moje obawy.
Ten zapas moich ESP12E możesz traktować jako żart. Chociaż kilka ich mam.
W w/w wątku chodzi o uruchomienie urządzenia z całkiem gołym softem; bez SSL-a, bez linków bezpośrednich, gdzie teoretycznie pamięci jest (chyba) wystarczająco do działania. Wyłączyłbym też interfejs webowy, ale myślę, że to w tym przypadku nic nie pomoże.
Dlatego mogę przypuszczać, że to nie "słabość" kontrolera powoduje(?) problem. Nie mam ESP32, więc tego nie sprawdzę.
W sumie, to spokojnie mogę sobie odpuścić temat, ale mam obawy o to, kiedy zaczną się problemy z działaniem "starych" ESP (nawet bez aktualizacji), bo zmienią się jakieś wymogi ogólne. Czy wtedy pozostanie mi tylko wymiana wszystkich kontrolerów na ESP32?
Oby tak się nie stało!!!
Myślę, że wielu innych użytkowników "Supli" podziela moje obawy.
Ten zapas moich ESP12E możesz traktować jako żart. Chociaż kilka ich mam.