GUI-Generic i SSL

lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Robert Błaszczak wrote: Sat Mar 16, 2024 2:07 pm I jeszcze w uzupełnieniu jeden obrazek:
.
free-mem.jpg
I wszystko jasne :)
kurus

Robert Błaszczak wrote: Sat Mar 16, 2024 2:07 pm I jeszcze w uzupełnieniu jeden obrazek:
.
free-mem.jpg
Na esp8266 nigdy nie używałem ssl bo to sie mija z celem, na esp32s2 ssl zbiera jakieś 35kB jakoś dużo mam wrażenie, po prawej stronie jest z zaznaczonym ssl.
Dodam że na esp32s2 przy zaznaczonym ssl jest problem z odczytem temp i wilgotności poprzez linki bezpośrednie że bardzo często wskakuje błąd odczytu i wywala pomiary, jak odznaczę ssl to odczyty są idealne, kiedyś pisałem o to do @krycha88 to jak dobrze pamiętam pisał to wina boardów ale na razie ich nie będzie aktualizować. dlatego w modułach moich na esp32 gdzie mam dodane jakieś linki nie używam ssl z tego powodu właśnie.. wrzucam wykres z zaznaczonym ssl.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Maniek913
Been thanked: 3 times

RomanG wrote: Sat Mar 16, 2024 5:27 pm Nie chcę, nie będę, i nie mam możliwości (wiedzy :) ), żeby dyskutować nad zasadnością przejścia na ESP32. Zapewne też za niedługo przejdę na tę platformę(?). Oczywiście - dla nowych urządzeń. Obym starych nie musiał ruszać.
W w/w wątku chodzi o uruchomienie urządzenia z całkiem gołym softem; bez SSL-a, bez linków bezpośrednich, gdzie teoretycznie pamięci jest (chyba) wystarczająco do działania. Wyłączyłbym też interfejs webowy, ale myślę, że to w tym przypadku nic nie pomoże.
Dlatego mogę przypuszczać, że to nie "słabość" kontrolera powoduje(?) problem. Nie mam ESP32, więc tego nie sprawdzę.
W sumie, to spokojnie mogę sobie odpuścić temat, ale mam obawy o to, kiedy zaczną się problemy z działaniem "starych" ESP (nawet bez aktualizacji), bo zmienią się jakieś wymogi ogólne. Czy wtedy pozostanie mi tylko wymiana wszystkich kontrolerów na ESP32?
Oby tak się nie stało!!!
Myślę, że wielu innych użytkowników "Supli" podziela moje obawy.
Ten zapas moich ESP12E możesz traktować jako żart. Chociaż kilka ich mam. :)
Właśnie - podzielam twoje obawy :(
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Podobno problem z pamięcią miał być już rozwiązany...
Gdy zwracałem uwagę na problemy z nowymi (generowanymi) softami, to podobno marudziłem ;-)
Z tego co pamiętam softy w wersji 7.5 i 7.6 działały normalnie i nie miały problemów z pamięcią (nawet przy włączonym SSL i linkach bezpośrednich). Później już było tylko gorzej. Sam pamiętam, jak straciłem dwie noce usiłując dojść, co jest grane po aktualizacji, gdzie jedno urządzenie zaczęło się resetować, a drugie nie dało się skonfigurować :(
Wyłączenie w generatorze możliwości generowania softu dla starszych procesorów, przy ogromnej ilości takich urządzeń w użyciu uniemożliwi jakąkolwiek aktualizację, w tym dołożenie jakiejkolwiek funkcji do działającego już urządzenia.
Mam natomiast inną propozycję. Nie wiem, czy jest to do końca możliwe, ale patrząc na to, ze można generować softy na stronie testowej, to może takie generowanie dla starszych procesorów będzie kompilowało ostatnią, stabilnie na nich działającą wersję?
Osobiście powoli przesiadam się już na ESP32, ale na dzień dzisiejszy mam jeszcze ponad dwadzieścia urządzeń na starszej platformie i pewnie nie jestem jedyny...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

@Zibi_007, wydaje mi się - aczkolwiek są to tylko moje niezweryfikowane przypuszczenia - że problem z pamięcią na ESP82xx pojawił się po którejś aktualizacji biblioteki Supla Device. W nowych wersjach Supla Device pojawiła się obsługa termostatu, KPOP/KLOP, itp. Nie jestem programistą i nie wiem, czy z tego powodu korzystanie ze zwykłego kanału do obsługi krańcówek i nowej wersji biblioteki Supla Device (bez korzystania z nowych funkcjonalności tej biblioteki) wpływa na kompilację programu i zwiększone wykorzystanie RAM. Jeśli tak, to wtedy tak jak piszesz - zatrzymujemy rozwój GG ze starą wersją Supla Device, a nowe funkcjonalności idą już tylko na ESP32.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Robert! (Myślę, że mogę tak!) :)
Zgodzę się , ale niech ten rozwój jest zatrzymany z pełną funkcjonalnością. Bo co po GG, jeżeli nic (nie chciałem tego użyć) nie działa.
Przepraszam! Działa dużo, ale niech działa wszystko!
I wtedy "stop".
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Zrobiłem małą poprawkę do Buildera, która może odzyska trochę pamięci przy włączonym SSL. Ale niestety nie mam teraz jak tego sprawdzić, więc może ktoś się poświęci?
Ale ona działa tylko na nowo generowanym firmware, więc jeśli soft ściąga się w ciągu kilku sekund, to znaczy, że może to być jeszcze stara wersja softu.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Robert Błaszczak

RomanG wrote: Sat Mar 16, 2024 7:19 pm Robert! (Myślę, że mogę tak!) :)
Ja wiem, że już stary jestem, ale oczywiście że tak możesz :lol:
RomanG wrote: Sat Mar 16, 2024 7:19 pm Zgodzę się , ale niech ten rozwój jest zatrzymany z pełną funkcjonalnością. Bo co po GG, jeżeli nic (nie chciałem tego użyć) nie działa.
Przepraszam! Działa dużo, ale niech działa wszystko!
I wtedy "stop".
Tak ja to też rozumiem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Robert Błaszczak

Goral64 wrote: Sat Mar 16, 2024 7:25 pm Zrobiłem małą poprawkę do Buildera, która może odzyska trochę pamięci przy włączonym SSL. Ale niestety nie mam teraz jak tego sprawdzić, więc może ktoś się poświęci?
Ale ona działa tylko na nowo generowanym firmware, więc jeśli soft ściąga się w ciągu kilku sekund, to znaczy, że może to być jeszcze stara wersja softu.
@Goral64, mogę potestować, ale niestety generuje mi się soft błyskawicznie. Co można zrobić, aby ponownie wykonać pełną kompilację?

Ps. Przed Twoimi poprawkami przy wyłączonym GUI podczas pracy modułu Wemos D1 działa już 5 godzin bez restartu. A więc tu jest już jest zdecydowana poprawa.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Robert Błaszczak wrote: Sat Mar 16, 2024 7:32 pm @Goral64, mogę potestować, ale niestety generuje mi się soft błyskawicznie. Co można zrobić, aby ponownie wykonać pełną kompilację?
Spróbuj dodać jakąś nieistotną opcję, żeby się zmienił GUID, inaczej trzeba by czekać na zmianę wersji softu GG przez @krycha88.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image

Return to “Ogólna dyskusja”