GUI-Generic i SSL

krycha88
Been thanked: 5 times

Patryk wrote: Sat Mar 16, 2024 8:26 pm Wracając do meritum.
Już kiedyś coś podobnego proponowałem:
viewtopic.php?p=128527#p128527
Możemy wycofać termostaty oraz kpop dla ESP8266 i będzie tak jak kiedyś albo będziemy generować softy z głową i też będzie dobrze.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Patryk wrote: Sat Mar 16, 2024 8:26 pm Wracając do meritum.
Już kiedyś coś podobnego proponowałem:
viewtopic.php?p=128527#p128527
Dokładnie. Również kiedyś ten temat poruszałem.

Pojawia się coraz więcej modułów z ESP32 C3 lub S3, na których jest zastosowana adresowalna dioda LED RGB WS2812. Warto byłoby mieć możliwość skorzystania z takiej diody. W obecnym GUI brak też niektórych GPIO, które są obecne na nowych modułach. Tak więc w temacie porządków z linią ESP32 jest sporo do zrobienia.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak

krycha88 wrote: Sat Mar 16, 2024 8:35 pm Możemy wycofać termostaty oraz kpop dla ESP8266 i będzie tak jak kiedyś albo będziemy generować softy z głową i też będzie dobrze.
Krystian, ale co rozumiesz przez generowanie softów z głową, skoro wygenerowanie softu i konfiguracja z obsługą TYLKO JEDNEJ KRAŃCÓWKI przy załączonym SSL i GUI podczas pracy powoduje reset ESP do pół godziny?

Edit: Mi GUI podczas pracy nie jest do niczego potrzebne i jak dla mnie to w ogóle nie powinno być tej opcji.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ale to nie krańcówka, roleta, czy przekaźnik są problematyczne.
Tylko SSL, web server i linki bezpośrednie.

I to nie jest tak, że kiedyś to nie było problematyczne. Kiedyś też pamięć była na styk.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak

Goral64 wrote: Sat Mar 16, 2024 7:25 pm Zrobiłem małą poprawkę do Buildera, która może odzyska trochę pamięci przy włączonym SSL. Ale niestety nie mam teraz jak tego sprawdzić, więc może ktoś się poświęci?
Ale ona działa tylko na nowo generowanym firmware, więc jeśli soft ściąga się w ciągu kilku sekund, to znaczy, że może to być jeszcze stara wersja softu.
Ciekawe to. Ilość wolnej pamięci nie zmieniła się, ale ESP trzyma stabilnie połączenie z Cloud. Czas pracy i czas połączenia równy (na tą chwilę 2h 35m). Oczywiście SSL i GUI podczas normalnej pracy włączone na testy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

krycha88

Robert Błaszczak wrote: Sat Mar 16, 2024 10:56 pm
Goral64 wrote: Sat Mar 16, 2024 7:25 pm Zrobiłem małą poprawkę do Buildera, która może odzyska trochę pamięci przy włączonym SSL. Ale niestety nie mam teraz jak tego sprawdzić, więc może ktoś się poświęci?
Ale ona działa tylko na nowo generowanym firmware, więc jeśli soft ściąga się w ciągu kilku sekund, to znaczy, że może to być jeszcze stara wersja softu.
Ciekawe to. Ilość wolnej pamięci nie zmieniła się, ale ESP trzyma stabilnie połączenie z Cloud. Czas pracy i czas połączenia równy (na tą chwilę 2h 35m). Oczywiście SSL i GUI podczas normalnej pracy włączone na testy.
Po ustaleniach z @Goral64 jego zmiany nie miały żadnego wpływu na wielkość czy ilość wolnej pamięci RAM bo builder już korzystał z tego sposobu :) @Robert więc jak wypadają twoje testy? Bo ja na swoich urządzeniach nie widzę żadnych problemów z połączeniem z SSL. Jedynie co zauważyłem to pierwsze nawiązywanie połączenia trwa dłużej o całe 2s :)
klew

Nawiązanie połączenia szyfrowanego trwa 2-3 s, tego się nie przeskoczy
Robert Błaszczak

krycha88 wrote: Sun Mar 17, 2024 2:05 pm Po ustaleniach z @Goral64 jego zmiany nie miały żadnego wpływu na wielkość czy ilość wolnej pamięci RAM bo builder już korzystał z tego sposobu :) @Robert więc jak wypadają twoje testy? Bo ja na swoich urządzeniach nie widzę żadnych problemów z połączeniem z SSL. Jedynie co zauważyłem to pierwsze nawiązywanie połączenia trwa dłużej o całe 2s :)
Ciekawe to wszystko. Nic nikt nie robił, ta sama wersja GG, a działa. Więc jedyna zmiana, jaka wczoraj nastąpiła, to zmiana wersji Cloud.
.
uptime.jpg
.
Free Mem: 9.41kB

Nie wiem, Panowie jak to wytłumaczyć.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

krycha88

Robert Błaszczak wrote: Sun Mar 17, 2024 6:05 pm
Dzisiaj poczyniłem kilka testów i powracamy do tematu przed kilku tygodni. Czyli na nowej bibliotece jest słabo z pamięcią oraz rozmiarem ;)

Jeżeli masz czas to przetestuj sobie wersję z
https://gui-generic-builder.supla.io/test.php
Jest to wersja oparta o bibliotekę 23.11 wg mnie ostatnia stabilna wersja na której nie było żadnych problemów.

Moduł bez dodanego żadnego kanału tylko nawiązanie połączenia z cloud. Wersja jest 7.14 to nowa biblioteka 7.15 to stara biblioteka. Wszystko generowane z tymi samymi parametrami.

Akurat tyle pamięci ile brakuje przy linkach bezpośrednich ;)
klew

Prosiłem już kilka razy, więc jeszcze raz poproszę.
Podaj dokładne rewizje które porównujesz (rozumiem że jedna to 23.11 a druga to obecny main, czy coś innego)?
Daj też proszę rewizję GG na której testujesz.
Podaj też parametry do kompilacji płytki, abym mógł to u siebie skompilować.

Return to “Ogólna dyskusja”