Brak kanałów dla DS 18B20

[email protected]

Rozumiem. A jak "ugryźć" w supli scripts "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów".
Może od początku: chcę sterować kotłownią, gdzie będzie 6 czujników temp. i w kodach {{ state(2).temperature > 20 }} muszę jakoś oznaczyć każdy z 6 czujników, aby uruchamiać kanały na podstawie zmian stanu kanału. Nie wiem jak oznaczyć poszczególne czujniki. Mogę prosić o pomoc ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
[email protected]

Tak
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

zacznijmy od tego czy w cloud masz wszystkie 6 wskazań temperatury:
powinieneś mieć te dwa urządzenia i po kliknięciu w nie powinny się pojawić kolejne czujniki ja w załączniku. Tam masz numer kanału.
W scripts w polu "wyzwalanie...." zacznij pisać od nawiasu "{" pojawią się podpowiedzi i wybierz dowolny warunek temperatury i powinno ci się z automatu wpisać mniej wiecej coś takiego:

Code: Select all

{{state(1234).temperature < 10}}
zmień liczbę w nawiasie na numer kanału ktory cie interesuje.
Bez nazwy.png
A tak naprawdę lepiej chyba to zrobić na reakcjach bezpośrednio w cloud:
2.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Dziękuję i zabieram się do poskładania tematu.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

robertklepacki94 wrote: Tue Mar 19, 2024 2:47 pm Używasz takich czujników?
ds18b20.jpg
Pamiętaj że Sonoff Basic nie ma separacji galwanicznej i na tej obudowie(DS18B20) może w każdej chwili pokazać się napięcie 230VAC, które woda może szybko przenieść pod kran w którym myjesz ręce.
Więc jeśli ci życie miłe zmień to na jakiś moduł z przekaźnikiem zasilanym niższym napięciem.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “Pomoc”