Hej!
Mam pytanie; czy istniejący kanał rolet będzie można zintegrować z takim nowym kanałem pomiarowym (lub 0/1) wybierając w konfiguracji np. "Powiązany kanał sterujący"?
Czy może jednak taka integracja musiałaby być zrobiona w ramach jednego kontrolera ESP dla tej rolety?
Rozumiem, że w pierwszym przypadku nie zadziała to bez Internetu! Internet w Supli nie wprowadza jakichś znacznych opóźnień, więc może to zadziałać.
Kalibracja rolet
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Kod rolet w supla-device będzie zakładał, że ma pomiar z lokalnego urządzenia. Ogólnie ten pomiar prądu jest sprawdzany bardzo często (co kilka ms) i jest używany także do sprawdzania, czy silnik rolet już ruszył (napędy czasem mają opóźnienia wbudowane).RomanG wrote: Wed Mar 06, 2024 11:54 am Hej!
Mam pytanie; czy istniejący kanał rolet będzie można zintegrować z takim nowym kanałem pomiarowym (lub 0/1) wybierając w konfiguracji np. "Powiązany kanał sterujący"?
Czy może jednak taka integracja musiałaby być zrobiona w ramach jednego kontrolera ESP dla tej rolety?
Rozumiem, że w pierwszym przypadku nie zadziała to bez Internetu! Internet w Supli nie wprowadza jakichś znacznych opóźnień, więc może to zadziałać.
Także to nie będzie dobrze działało, gdy pomiar będzie realizowany przez inne urządzenie. Musiałbyś jakoś zapewnić, aby opóźnienia w odzczycie były bardzo małe ( mniej niż 10 ms) i bardzo częste.
Wysyłanie pomiarów z urządzenia do serwera co 10 ms to bardzo zły pomysł i aktualnie biblioteka to ogranicza do 100 ms.
Do tego jedyna opcja odczytu jest przez linki bezpośrednie, a to jest szyfrowane połączenie po https, więc sam odczyt zajmuje pewnie ze 3 s.
Także przez serwer Supli tego nie zrealizujesz. Musiałbyś to jakoś inaczej lokalnie ogarnąć. Wg mnie gra nie warta świeczki
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli fizycznie podłączysz dwa urządzenia i będzie tam sygnał 0/1 zależnie od tego czy jest pobór prądu, czy nie, to będzie to działać.RomanG wrote: Wed Mar 06, 2024 12:16 pm Dziękuję! Zrozumiałem!
W takim razie, jeżeli moduł roletowy będzie posiadał wejście (0/1) to będzie go można wykorzystać do takiej integracji?
Czujnik poboru prądu musi być dość czuły. Są napędy, które pracują na 90 mA lub mniej.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Ten czujnik daje tylko to, że jeśli obliczona pozycja rolety pokazuje < 100%, a czujnik pokazuje, że roleta jest zamknięta to aplikacja pokaże, że roleta jest zamknięta. Nic więcej.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Dziękuje za wyjaśnienie.pzygmunt wrote: Thu Mar 21, 2024 10:33 am Ten czujnik daje tylko to, że jeśli obliczona pozycja rolety pokazuje < 100%, a czujnik pokazuje, że roleta jest zamknięta to aplikacja pokaże, że roleta jest zamknięta. Nic więcej.
https://pietras-81.aqi.eco/
Czy, w takim razie ten czujnik nie powinien być opisany w cloud-zie jako "czujnik zamknięcia"?