Rolety + silnik krokowy 28BYJ-48 12V + ULN2003

radzik_r
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Mirek5 wrote: Thu Mar 21, 2024 1:51 pm
Pietras81 wrote: Wed Mar 20, 2024 9:06 pm
Mirek5 wrote: Wed Mar 20, 2024 4:56 pm A jak odczytałeś ten fragment kodu, jak plik jest .bin?
kolego w linkowanym temacie jest wszystko napisane dziś sprawdzałem działa świetnie
PIN1 - GPIO 12
PIN2 - GPIO 13
PIN3 - GPIO 14
PIN4: - GPIO 15
przycisk GDN-GPIO5
przycisk GDN-GPIO4

No jeszcze zasilanie do płytki od krokowego czyli plus i minus ja brałem z wemosa gnd i 5V można z zewnętrznego zasilania.
Gdzie jest problem może jakieś zdjęcie co masz zrobione a gdzie się zatrzymałeś ??
No i działa prawidłowo. O to chodziło. Dziękuję.
A jakie piny trzeba przestawić lub jaką zmianę w sofcie trzeba zrobić, by silnik działał w lustrzanym odbiciu? Bo przy jednej z rolet napęd będzie zainstalowany po przeciwnej stronie rolety i w tej konfiguracji kierunki "otwarcie", "zamknięcie" działają odwrotnie.
Zamień pin2 z pin3 i pin1 z pin 4.
Powrotu podłączasz w odwrotnej kolejności.
Mirek5

Nie do końca jestem zadowolony z działania tego programu. Silnik pracuje skokowo i czasem gubi kroki. Tak na biurku, jak i na oknie. Nie wiem co dalej robić? Jestem podłamany, bo sporo czasu i pracy poświęciłem na uruchomienie tego zestawu. Ciężko jest zsynchronizować pracę silnika - wszystko się rozjeżdża. Raz wszystkie diody palą się światłem ciągłym - i wtedy silnik pracuje płynnie, innym razem migają diody, silnik pracuje krokowo i gubi kroki.
Jeżeli w apce przyciski chwilowe przytrzymuję ciągle to roleta pracuje wzorowo, bez zacięć, wszystkie diody świecą ciągle, silnik nie gubi kroków. Klikając na przyciski do pracy ciągłej diody migocą, silnik wyraźnie pracuje krokowo, gubiąc krok.
RATUNKU!!!
radzik_r

Mirek5 wrote: Tue Mar 26, 2024 7:40 pm Nie do końca jestem zadowolony z działania tego programu. Silnik pracuje skokowo i czasem gubi kroki. Tak na biurku, jak i na oknie. Nie wiem co dalej robić? Jestem podłamany, bo sporo czasu i pracy poświęciłem na uruchomienie tego zestawu. Ciężko jest zsynchronizować pracę silnika - wszystko się rozjeżdża. Raz wszystkie diody palą się światłem ciągłym - i wtedy silnik pracuje płynnie, innym razem migają diody, silnik pracuje krokowo i gubi kroki.
Jeżeli w apce przyciski chwilowe przytrzymuję ciągle to roleta pracuje wzorowo, bez zacięć, wszystkie diody świecą ciągle, silnik nie gubi kroków. Klikając na przyciski do pracy ciągłej diody migocą, silnik wyraźnie pracuje krokowo, gubiąc krok.
RATUNKU!!!
Przypuszczam że masz kiepsko zrealizowane połączenia, może coś Ci nie łączy
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Posprawdzaj połączenia, zasilanie, może za cienkie żyły.
YoMan

YoMan wrote: Wed Mar 27, 2024 12:27 am Posprawdzaj połączenia, zasilanie, może za cienkie żyły.
Moje spostrzeżenia:
1. Na aplikacji naciskając przyciski do pracy chwilowej, wszystko jest ok.
2. Podczas kalibracji używając przycisków do pracy ciągłej, jest ok.
3. Po kalibracji, kiedy już na apce pokazuje się animacja, wtedy silnik zaczyna pracować skokowo.
4. Ze względu na stratę czasu na "kroki", roleta nie domyka się w 100% jak i nie otwiera się do 0%
Co może być przyczyną, że po kalibracji jest taki efekt?
WeMosa zasilam z ładowarki tel. 5V/2A, a sinik mam na 12V, więc zasilam go z osobnego, stabilizowanego i dobrze filtrującego zasilacza 12V.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Mirek5 wrote: Wed Mar 27, 2024 9:28 am
YoMan wrote: Wed Mar 27, 2024 12:27 am Posprawdzaj połączenia, zasilanie, może za cienkie żyły.
Moje spostrzeżenia:
3. Po kalibracji, kiedy już na apce pokazuje się animacja, wtedy silnik zaczyna pracować skokowo.
4. Ze względu na stratę czasu na "kroki", roleta nie domyka się w 100% jak i nie otwiera się do 0%
WeMosa zasilam z ładowarki tel. 5V/2A, a sinik mam na 12V, więc zasilam go z osobnego, stabilizowanego i dobrze filtrującego zasilacza 12V.
W ramach oczywiście luźnej podpowiedzi ... miałem na myśli połączenie Wemosa ze sterownikiem silnika. Kilka razy mi się zdarzyło, że problemem było słabe połączenie, zwłaszcza GND. Sterownik jest na wspólnym GND z wemosem?
Aczkolwiek nie można wykluczyć jakiejś niezgodności softu na Wemosie ze sterownikiem - ale tu jestem za cienki.
YoMan

radzik_r wrote: Tue Mar 26, 2024 8:58 pm
Mirek5 wrote: Tue Mar 26, 2024 7:40 pm Nie do końca jestem zadowolony z działania tego programu. Silnik pracuje skokowo i czasem gubi kroki. Tak na biurku, jak i na oknie. Nie wiem co dalej robić? Jestem podłamany, bo sporo czasu i pracy poświęciłem na uruchomienie tego zestawu. Ciężko jest zsynchronizować pracę silnika - wszystko się rozjeżdża. Raz wszystkie diody palą się światłem ciągłym - i wtedy silnik pracuje płynnie, innym razem migają diody, silnik pracuje krokowo i gubi kroki.
RATUNKU!!!
Przypuszczam że masz kiepsko zrealizowane połączenia, może coś Ci nie łączy
Moje spostrzeżenia:
Krótko mówiąc: Silnik pracuje identycznie jak animowana roleta - skokowo.
radzik_r

ok, przyjrzę się temu jeszcze raz. Poszukam co w trawie piszczy :)
Mirek5

radzik_r wrote: Wed Mar 27, 2024 8:58 pm ok, przyjrzę się temu jeszcze raz. Poszukam co w trawie piszczy :)
Szukałeś, co tam w trawie piszczy? ;)
Manta

Mam tak samo jak Mirek5

Return to “Pomoc”