Modul ESP 12F - sterowanie bramą - jak ustawić w supli reakcje

arturbiel

Mam zamontowany sterownik Modul ESP 12F - otwieram i zamykam bramę z supli . Chciałem ustawić w supla reakcje aby po otwarcia bramy zaświeciły się światła na ogrodzie które też pracują w supla . Niestety nigdzie w ustawieniach nie mam czegoś takiego jak REAKCJA , macie jakiś pomysł na rozwiązanie problemu ?

Soft do ESP 12F wgrany ten poniżej :
{"NAME":"LC-Relay-ESP12-2R-D8","GPIO":[1,1,1,1,224,225,1,1,1,1,1,1,1,1],"FLAG":0,"BASE":18}
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Patryk

arturbiel wrote: Sat Mar 30, 2024 11:05 pm Niestety nigdzie w ustawieniach nie mam czegoś takiego jak REAKCJA , macie jakiś pomysł na rozwiązanie problemu ?
REAKCJE są w "okienku" czujnika (kontaktronu).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Gitman

Tak jak kolega wyżej napisał musisz mieć założony chociaż jeden kontaktron inaczej reakcji nie będziesz miał.

@pzygmunt czy nie można dołożyć też reakcji na sam kanał bramy ? Ja rozumie że żeby mieć reakcje na powiadomienia o otwarciu i zamknięciu to musi być na czujniku bo niby skąd ma wiedzieć czy jest brama otwarta lub zamknięta ale jak bym chciał zrobić prostą automatykę (żeby za każdym razem była reakcja czy to otwieram czy zamykam) właśnie do takiej prostej sprawy jak oświetlenie to niestety nie można a przydało by się. Większość bram wjazdowych (nie garażowych) które montuje ludziom nie wymagają wiedzy na temat stanu (otwarta/zamknięta) a często jest tak że nawet jak bym chciał podłączyć czujnik to nie ma takiej możliwości z powodu zbyt małej liczy doprowadzonych przewodów. Praktycznie zawsze ustawiam automat tak że po wyjechaniu brama automatycznie się zamyka więc czujnik (stanu) jest zbędny i tak naprawdę klient praktycznie zawsze tą bramę z supli tylko otwiera.

@pzygmun Wielki ukłon w twoją stronę o dodanie też reakcji na sam kanał bramy :roll:
kurus

Gitman wrote: Sun Mar 31, 2024 5:25 am Tak jak kolega wyżej napisał musisz mieć założony chociaż jeden kontaktron inaczej reakcji nie będziesz miał.

@pzygmunt czy nie można dołożyć też reakcji na sam kanał bramy ? Ja rozumie że żeby mieć reakcje na powiadomienia o otwarciu i zamknięciu to musi być na czujniku bo niby skąd ma wiedzieć czy jest brama otwarta lub zamknięta ale jak bym chciał zrobić prostą automatykę (żeby za każdym razem była reakcja czy to otwieram czy zamykam) właśnie do takiej prostej sprawy jak oświetlenie to niestety nie można a przydało by się. Większość bram wjazdowych (nie garażowych) które montuje ludziom nie wymagają wiedzy na temat stanu (otwarta/zamknięta) a często jest tak że nawet jak bym chciał podłączyć czujnik to nie ma takiej możliwości z powodu zbyt małej liczy doprowadzonych przewodów. Praktycznie zawsze ustawiam automat tak że po wyjechaniu brama automatycznie się zamyka więc czujnik (stanu) jest zbędny i tak naprawdę klient praktycznie zawsze tą bramę z supli tylko otwiera.

@pzygmun Wielki ukłon w twoją stronę o dodanie też reakcji na sam kanał bramy :roll:
Kiedyś jak jeszcze nie było reakcji w supli to ustawiłem sobie powiadomienie na właśnie przekaźnik kanał bramy poprzez Pushover i to działało ok, tak wiem że, to tak trochę naokoło dla klienta ale na chwilę obecną innej opcji bez kontraktonu nie ma.
Gitman

Ale mi nie chodzi o powiadomienia tylko o możliwość uruchomienia innego modułu (oświetlenie na podjeździe, chodniku) przez reakcje obojętnie czy to na otwieraniu czy zamykaniu po prostu za każdym wyzwoleniem bo wiadomo bez czujnika "stanu" nie wiadomo w jakim położeniu aktualnie się znajduje ale w tym przypadku nie ma to absolutnie żadnego znaczenia.
LukaszH

Gitman wrote: Sun Mar 31, 2024 8:41 am Ale mi nie chodzi o powiadomienia tylko o możliwość uruchomienia innego modułu (oświetlenie na podjeździe, chodniku) przez reakcje obojętnie czy to na otwieraniu czy zamykaniu po prostu za każdym wyzwoleniem bo wiadomo bez czujnika "stanu" nie wiadomo w jakim położeniu aktualnie się znajduje ale w tym przypadku nie ma to absolutnie żadnego znaczenia.
Kiedyś już taki podobny temat był poruszony i jeśli sterowanie bramą odbywa się przez moduł który ma chociaż jeden dodatkowy kanał, to można wyjście wpiąć do tego wejścia i wtedy byłby sensor albo AT (ten sam sygnał co wchodzi do bramy). Jest to trochę obejście ale działa :)
SOYER
Been thanked: 2 times

Przecież da się reagować na włączenie przekaźnika otw/zamk bramy.
brama->isOn()
Tyle, że sam musisz napisać szkic, ale to nic trudnego.
Sam teraz napisałem program do oświetlenia podjazdu, oprócz wielu innych rzeczy, to min reaguję właśnie na fakt kliknięcia zamknięcia bramy.
Po prostu, jeśli krańcówka pokazuje że brama jest otwarta to (brama->isOn()) musi oznaczać, że ktoś kliknął żeby się zamknęła. Na to reaguję sciemnieniem ledów do zera.
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
Gitman

SOYER wrote: Sun Mar 31, 2024 10:45 am Przecież da się reagować na włączenie przekaźnika otw/zamk bramy.
brama->isOn()
Tyle, że sam musisz napisać szkic, ale to nic trudnego.
Sam teraz napisałem program do oświetlenia podjazdu, oprócz wielu innych rzeczy, to min reaguję właśnie na fakt kliknięcia zamknięcia bramy.
Po prostu, jeśli krańcówka pokazuje że brama jest otwarta to (brama->isOn()) musi oznaczać, że ktoś kliknął żeby się zamknęła. Na to reaguję sciemnieniem ledów do zera.
Jaka krańcówka ?
Najczęściej jest tak że przy samej bramie nie ma zasięgu a moduł podłączam do przycisku który z reguły jest w garażu na ścianie o wyciągnięciu sygnałów z jakichkolwiek krańcówek czy czujników fabrycznych lub dokładnych w wielu przypadkach można zapomnieć z powodu braku dodatkowych przewodów.
Gitman

LukaszH wrote: Sun Mar 31, 2024 10:25 am
Gitman wrote: Sun Mar 31, 2024 8:41 am Ale mi nie chodzi o powiadomienia tylko o możliwość uruchomienia innego modułu (oświetlenie na podjeździe, chodniku) przez reakcje obojętnie czy to na otwieraniu czy zamykaniu po prostu za każdym wyzwoleniem bo wiadomo bez czujnika "stanu" nie wiadomo w jakim położeniu aktualnie się znajduje ale w tym przypadku nie ma to absolutnie żadnego znaczenia.
Kiedyś już taki podobny temat był poruszony i jeśli sterowanie bramą odbywa się przez moduł który ma chociaż jeden dodatkowy kanał, to można wyjście wpiąć do tego wejścia i wtedy byłby sensor albo AT (ten sam sygnał co wchodzi do bramy). Jest to trochę obejście ale działa :)
Tylko po co tak kaleczyć ?
Jak by była dodana możliwość reakcji nie tylko na czujniku ale także na kanale to sprawa była by załatwiona bez najmniejszych kombinacji i co najważniejsze zdalnie. Wielu klientów dopiero po czasie pyta czy można by było takie coś ogarnąć i tak mógłby to zrobić zdalnie a nie jechać i zmieniać moduł na inny lub grzebać się z samym czujnikiem. Często mam klientów do których jest parę kilometrów do zrobienia że tak powiem nie potrzebuje.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Gitman wrote: Sun Mar 31, 2024 11:00 am Najczęściej jest tak że przy samej bramie nie ma zasięgu a moduł podłączam do przycisku który z reguły jest w garażu na ścianie o wyciągnięciu sygnałów z jakichkolwiek krańcówek czy czujników fabrycznych lub dokładnych w wielu przypadkach można zapomnieć z powodu braku dodatkowych przewodów.
Gitman wrote: Sun Mar 31, 2024 11:07 am Tylko po co tak kaleczyć ?
Jak by była dodana możliwość reakcji nie tylko na czujniku ale także na kanale to sprawa była by załatwiona bez najmniejszych kombinacji i co najważniejsze zdalnie. Wielu klientów dopiero po czasie pyta czy można by było takie coś ogarnąć i tak mógłby to zrobić zdalnie a nie jechać i zmieniać moduł na inny lub grzebać się z samym czujnikiem. Często mam klientów do których jest parę kilometrów do zrobienia że tak powiem nie potrzebuje.
Tylko po co w ten sposób montować klientowi sterowanie bramą? Może warto uczciwie powiedzieć, że jeśli nie ma zasięgu Wi-Fi przy napędzie bramy, to nie będzie mógł wykorzystać większości funkcjonalności systemu Supla.

Cytat z instrukcji SBW-02:
Sterownik bramowy Wi-Fi 2-kanałowy Supla SBW-02
1. ZANIM ZACZNIESZ
OPIS PRODUKTU:
Sterownik bramowy pozwala na integrację z dowolnym napędem bramowym oraz furtką i umożliwia zdalną kontrolę bramy poprzez aplikację mobilną Supla. Urządzenie przystosowane jest do montażu bezpośrednio w napędzie. Dzięki uniwersalnemu zasilaniu 12÷24 V AC / DC można go wykorzystać w wielu aplikacjach. Podłączając sygnały z wyłączników krańcowych pod wejścia sterownika otrzymujemy informację o otwarciu i zamknięciu bramy / furtki.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Ogólna dyskusja”