Sonoff RF R2 Power- GUI-Generic: v7.14.18

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

krycha88 wrote: Thu Mar 21, 2024 7:08 am
RomanG wrote: Thu Mar 21, 2024 7:01 am Pytam o sytuację po wyłączeniu GUI podczas normalnej pracy. Przełączając się w tryb konfiguracyjny zmieniają się znacznie warunki pracy, a zatem ilość wolnej pamięci też.
W trybie konfiguracyjnym nie jest nawiązywane połączenie SSL, więc masz 10kB jej więcej.
SSL mam wyłączony, a przechodząc do "konfigu" na starcie jest o 4-5kB więcej "frimema" (Free Mem) :)
ruza
Been thanked: 1 time

Dziękuję za podpowiedzi. Sprawdziłem wyłączenie GUI, SSL nie było nigdy włączone (dlaczego warto włączać?).

Wygląda na to, że uszkodzone fizycznie jest to ESP, gdyż wykopałem drugą sztukę z jakiejś szuflady i tu soft działa bezproblemowo.
Nie spodziewałem się tego, skoro TASMOTA działa bez problemów, widocznie uszkodzenie któregoś rejestru flash?

Czy to możliwe, że to uszkodzenie wynika z tego, że ten moduł po nieudanym OTA był włączony przez ponad miesiąc? Na pewno ciągle się resetował, bo wystawiał AP, ale nie dawało się połączyć - po kilku sekundach następował reset.

Tak czy inaczej, włączenie SSL powoduje spadek wolnej pamięci o około 12kB w tym wypadku (24,35kB na 12.75kB z włączonym SSL)
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

ruza wrote: Thu Mar 21, 2024 8:07 pm Dziękuję za podpowiedzi. Sprawdziłem wyłączenie GUI, SSL nie było nigdy włączone (dlaczego warto włączać?).

Wygląda na to, że uszkodzone fizycznie jest to ESP, gdyż wykopałem drugą sztukę z jakiejś szuflady i tu soft działa bezproblemowo.
Nie spodziewałem się tego, skoro TASMOTA działa bez problemów, widocznie uszkodzenie któregoś rejestru flash?

Czy to możliwe, że to uszkodzenie wynika z tego, że ten moduł po nieudanym OTA był włączony przez ponad miesiąc? Na pewno ciągle się resetował, bo wystawiał AP, ale nie dawało się połączyć - po kilku sekundach następował reset.

Tak czy inaczej, włączenie SSL powoduje spadek wolnej pamięci o około 12kB w tym wypadku (24,35kB na 12.75kB z włączonym SSL)
Opcja SSL zapewnia szyfrowaną komunikację między urządzeniem a serwerem. Pozwala również na upewnienie się, czy połączyłeś się z serwerem, z którym chciałeś się połączyć, a nie z jakimś serwerem podstawionym w celu dokonania "ataku" na Twoje urządzenie. (choć nie wiem, czy GG korzysta z tej drugiej opcji).

Jeśli pamięć flash się uszkodziła, to jeden soft może działać ok, a inny nie - zależy do tego gdzie jest to uszkodzenie i co tam się znajduje w tym obszasze pamięci, a każdy soft może mieć tam inne rzeczy. Samo leżenie w szufladzie raczej nie zepsuje, wgrywanie OTA też nie ma dużego wpływu. Ogólnie flash ma ograniczoną ilość zapisów (z reguły do około 100 000), więc każda operacja zapisu może go uszkodzić, choć dojście do tych 100 000 zapisów przez OTA jest raczej trudne :P

Możesz to sprawdzić poprzez wgrywanie softu na urządzenie, a następnie zgrywając cały flash do pliku kilkadziesiąt razy. Każdy odczytany plik powinine być identyczny i powinien też odpowiadać temu co wgrywałeś (tylko wgrywa się często fragment flasha, a odczytuje cały, albo wybrany obszar). Uszkodzona pamięć może dawać 1 lub 0 na stałe w niektórych bitach (wtedy pliki mogą się różnić od tego co było wgrane), albo mogą dawać losowe 0 lub 1 przy każdym odczycie. Wtedy odczytane binarki wielokrotnie będą różne.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”