Zigbee <> Supla-docker własna instancja

lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Robert Błaszczak wrote: Sat Apr 06, 2024 8:27 pm
lukasz06 wrote: Sat Apr 06, 2024 8:16 pm Mam pytanie, dlaczego Supla nie wspiera Zigbee?
Trzeba jakieś kombinacje robić na około żeby to podłączyć
Bo urządzenia Zigbee różnych producentów też nie są kompatybilne ze sobą.
Nie do końca. Mam termometry różnych producentów które akurat współpracują z ewelinkiem
To raczej nie jest argument, przecież Zamel mógłby takie urządzenie wypuścić na rynek typowo pod Suple.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Simono wrote: Sat Apr 06, 2024 8:18 pm Na razie głównie to myślałem tylko o:
- czujniki temperatury i wilgotności
- włączniki jedno i dwukanałowe bez N (mam starą instalację dwu żyłową)

Docelowo to chciałem i inne urządzenia dla przykładu od IKEI stacje ale to w dużo późniejszym czasie.
Myślę że to powinno się dać łatwo zintegrować przez sd4linux.
Ogólnie w sd4linux możesz dodawać kanały, które czytają stan z pliku lub czytają tekst z uruchamianych komend. Podobne sterowanie przekaźnikiem sprowadza się do uruchomienia polecenia. Wystarczy że nauczysz się sterować urządzeniami z linii poleceń i wtedy można to prosto przenieść do sd4linux
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Simono
Been thanked: 6 times

klew wrote: Sat Apr 06, 2024 8:35 pm
Simono wrote: Sat Apr 06, 2024 8:18 pm Na razie głównie to myślałem tylko o:
- czujniki temperatury i wilgotności
- włączniki jedno i dwukanałowe bez N (mam starą instalację dwu żyłową)

Docelowo to chciałem i inne urządzenia dla przykładu od IKEI stacje ale to w dużo późniejszym czasie.
Myślę że to powinno się dać łatwo zintegrować przez sd4linux.
Ogólnie w sd4linux możesz dodawać kanały, które czytają stan z pliku lub czytają tekst z uruchamianych komend. Podobne sterowanie przekaźnikiem sprowadza się do uruchomienia polecenia. Wystarczy że nauczysz się sterować urządzeniami z linii poleceń i wtedy można to prosto przenieść do sd4linux
Podejrzewam, że niestety sam tego nie ogarnę :(
Simono
Been thanked: 6 times

Koledzy czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak się zabrać do tematu aby mając działające zigbee2mqtt i broker mqtt za pomocą sd4linux mieć urządzenia zigbee przełączniki/włączniki i termometry w Supli aby zrezygnować z HA?
Dodatkowo chciałbym przenieść termometry Xiaomi LYWSD03MMC maliny aby mieć wszystko na jednej wirtualce. Od czego zacząć pomijając to że trzeba jakieś ubuntu czy debiana do tego celu postawić?

Return to “Pomoc”