brama garazowa

rafal765

Witam wszystkich mam mały problem z brama garażowa. to znaczy bramę garażowa otwiera zamel sbw 01 i z aplikacji wszystko działa ok dodatkowo mam wyłącznik do którego mam podłączony rnw 01 i tu mam mały problem niby wszystko działa otwiera bramę po przytrzymaniu przez 2 sekundy oraz zamyka po krótkim kliknięciu ale... jak otworze wyłącznikiem to po chwili bram mi się samoczynni zamknie. nie mam ustawionego automatycznego zamykania. Zdarza się tez ze zamknę bramę z wyłącznika po chwili się sama otworzy i znów zamknie nigdy cos takiego się nie dzieje z aplikacji proszę o pomoc z czym jest problem.W ustawieniach jest tez pozycja weryfikacja stanu bramy ustawiona jest na liczba prób otwierających na 4 liczba prób zamkniętych na 5 może tu cos nie tak????
ramar4

A jaki masz sposób weryfikacji Aktywny czy Pasywny ?
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

rafal765 wrote: Fri Apr 12, 2024 6:27 pm ...W ustawieniach jest tez pozycja weryfikacja stanu bramy ustawiona jest na liczba prób otwierających na 4 liczba prób zamkniętych na 5 może tu cos nie tak????
Dla poprawnego działania wymagany jest czujnik otwarcia bramy, a prawdopodobnie go nie masz.
Zanim go zainstalujesz, ustaw "Liczba prób otwarcia ...i zamknięcia" na "1" i na razie powinno być dobrze.
Najedź myszką na pytajnik przy "Liczba prób otwarcia, ...zamknięcia, a będziesz wiedział, dlaczego się tak dzieje.

edit;

Tak teraz myślę, że powinieneś zmienić w "wyzwalaczu akcji" z "zamknij" i "otwórz" na "zamknij/otwórz" i wtedy wystarczy tylko jedna akcja z tego wyzwalacza, żeby wykonać obie czynności bramy (zamknięcie i otwarcie).
Gitman

Tak teraz myślę, że powinieneś zmienić w "wyzwalaczu akcji" z "zamknij" i "otwórz" na "zamknij/otwórz" i wtedy wystarczy tylko jedna akcja z tego wyzwalacza, żeby wykonać obie czynności bramy (zamknięcie i otwarcie).
Dokładnie
Jeśli nie ma czujnika stanu bramy to po co dwie akcje z jednym klikiem i przytrzymaniem ? Ustaw jak kolega wyżej napisał i powinno działać.
PijanySmerf

czym sie różni sposób weryfikacji pasywny od aktywny?
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

"Aktywny"; pierwsza zmiana stanu czujnika na docelowy przerywa ponawianie prób.
"Pasywny"; raz na 60 sek. sprawdzany jest stan czujnika i przerwane jest ponawianie, gdy czujnik zaraportuje oczekiwany stan.
Najedź myszką na pytajnik przy "Sposób weryfikacji", a wszystko się wyjaśni. :)

Dlaczego tak; niekiedy można wykorzystać krańcówki napędów do podłączenia bezpośrednio do sterowników suplowych, ale zdarzają się napędy, gdzie w czasie ruchu bramy krańcówki te zmieniają cyklicznie swój stan i wtedy ten stan jest sprawdzany po jakimś określonym czasie (tutaj co 60 sek.).

Return to “Ogólna dyskusja”