Mam taki problem gdyż w studni mam mało wody pompa została wymieniona na najmniejszą ale i tak jest w stanie pompować ciągle max 10 minut i potrzebuje przerwy 2 minuty i dalej może pompować 10.
System oparty jest na pompa w studni przepompowuje do zbiornika z 2 pompą w którym zamontowany jest czujnik wysokości. Starałem się zrobić to na 2 harmonogramach jeden załącza pompę a 2 wyłącza, harmonogramy miały przesunięcie względem siebie o 5 minut i działało w trybie 5 minut pompowania 5 przerwy. Harmonogramy same w sobie działały okej ale jak na czujniku wysokości dodaje reakcje jak poziom wody spadnie poniżej 1m to uruchamia 2 harmonogramy tylko że one po uruchomieniu przez reakcje uruchamiają się w tym samym czasie (brak przesunięcia o 5 minut) więc to nie zdało egzaminu. Następnie pomyślałem nad sceną która załącza pompę po 5 minutach wyłącza. Kolejno dodałem reakcje na czujnik niestety ona nie uruchamia się. Głowię się od 2 dni i nie mogę sobie z tym poradzić proszę o pomoc jak rozwiązać problem z uzupełnianiem zbiornika.
Ustawienie sceny pod pompę wody ze studni
-
Maniek89
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nie do końca rozumiem opis. Natomiast wydaje mi się, że to zadziała w taki sposób:Maniek89 wrote: Mon Apr 15, 2024 9:40 pm Mam taki problem gdyż w studni mam mało wody pompa została wymieniona na najmniejszą ale i tak jest w stanie pompować ciągle max 10 minut i potrzebuje przerwy 2 minuty i dalej może pompować 10.
System oparty jest na pompa w studni przepompowuje do zbiornika z 2 pompą w którym zamontowany jest czujnik wysokości. Starałem się zrobić to na 2 harmonogramach jeden załącza pompę a 2 wyłącza, harmonogramy miały przesunięcie względem siebie o 5 minut i działało w trybie 5 minut pompowania 5 przerwy. Harmonogramy same w sobie działały okej ale jak na czujniku wysokości dodaje reakcje jak poziom wody spadnie poniżej 1m to uruchamia 2 harmonogramy tylko że one po uruchomieniu przez reakcje uruchamiają się w tym samym czasie (brak przesunięcia o 5 minut) więc to nie zdało egzaminu. Następnie pomyślałem nad sceną która załącza pompę po 5 minutach wyłącza. Kolejno dodałem reakcje na czujnik niestety ona nie uruchamia się. Głowię się od 2 dni i nie mogę sobie z tym poradzić proszę o pomoc jak rozwiązać problem z uzupełnianiem zbiornika.
1. Tworysz scenę "Pompa 5min", w której włączasz pompę, czekasz 5 min i ją wyłączasz.
2. Dodajesz "harmongram pompa" , w którym co 10 min uruchamiasz scenę Pompa 5 min
3. W reakcji w czujniku poziomu dajesz włączenie "harmonogram pompa", gdy poziom > x.
4. Dodajesz drugą rekację do czujnia poziomu, który wyłącza "harmonogram pompa", gdy poziom < y.
Najlepsze suple dla Twojego domu