Witam
Czy ktoś z administratorów byłby mi w stanie podglądnąć od strony serwera czy wszystko jest w porządku ?
Mam pod "nadzorem" kilka urządzeń które montowałem u kolegi w domu i ostatnio odezwał się do mnie że dostaje masę fałszywych powiadomień. Czasami podobno dziennie tyle że wyczerpuje się limit dostępnych - przychodzi z każdego. Patrząc chwilę na dane w chmurze - nie mam tego na komórce. Cyklicznie co kilkanaście, kilkadziesiąt sekund pojawia się informacje że któreś urządzenie jest odłączone. Gdyby były wszystkie na jednym łączu internetowym podejrzewał bym tu problemu, ale kilka urządzeń jest na światłowodzie a kilka na LTE. Kilka jest przeróbek (Gosund, IKEA, Sonoff), a kilka oryginałów (3 szt SBW-01; 1 szt MEW-01)
Wybieram się tam w najbliższym dniu, ale chciałbym się upewnić że tu nic nie wymiękło. Czy to może wina nie aktualizowanego oprogramowania na urządzeniach - zakładane było wszystko w 2023 roku gdzieś na początku.
svr91.supla.org
I co jeszcze potrzeba do sprawdzenia podać do sprawdzenia ? bez danych wrażliwych ?
Sprawdzenie zachowania konta na Supli
-
myszektbg
Standardowo z Supli powiadomienia i większość z bram - są trzy, czyli SBW-01 (soft 2.7.0)
-
Patryk
viewtopic.php?p=178714#p178714myszektbg wrote: Sat Apr 20, 2024 9:59 am Standardowo z Supli powiadomienia i większość z bram - są trzy, czyli SBW-01 (soft 2.7.0)
-
myszektbg
Routery są dość dobre i przeznaczone do większej ilości połączeń - specjalnie tak było kupowane, zwłaszcza że do tej pory przez prawie rok nie było problemu a i teraz nawet jest mniej urządzeń niż było w zeszłym roku. Wersje softu na tych SBW-01 są stare, jedno zrobiłem właśnie aktualizację. Na Gosundach nie jest tak źle bo są widzę wersje 7.4.21 (no.... 1szt ma 6.0.4, a jedna kurcze 5.9.11).
Zastanawia mnie właśnie tylko to dlaczego co chwilę któreś traci połączenie. A te powiadomienia to okazuje się że były tak szybkie i dziwne, że:
- powinno przyjść powiadomienie o otwartej bramie
- po zamknięciu o zamkniętej bramie
a tu przychodzą dwa na raz o zamkniętej bramie.
Jestem na miejscu sprawdzam jeden z routerów dostępu do internetu. Niby chodzi wszystko jak trzeba. Zrobiłem na jednym SBW-01 aktualizację - do kolejnych jest dostęp na tą chwile utrudniony. Zobaczymy jakie będzie jego zachowanie po aktualizacji.
Zastanawia mnie właśnie tylko to dlaczego co chwilę któreś traci połączenie. A te powiadomienia to okazuje się że były tak szybkie i dziwne, że:
- powinno przyjść powiadomienie o otwartej bramie
- po zamknięciu o zamkniętej bramie
a tu przychodzą dwa na raz o zamkniętej bramie.
Jestem na miejscu sprawdzam jeden z routerów dostępu do internetu. Niby chodzi wszystko jak trzeba. Zrobiłem na jednym SBW-01 aktualizację - do kolejnych jest dostęp na tą chwile utrudniony. Zobaczymy jakie będzie jego zachowanie po aktualizacji.
-
myszektbg
Zmieniłem w jednym, zrobię powiadomienia. Zobaczymy co się będzie działo. Próbowałem teraz zrobić powiadomienia przez scenę z opóźnieniem 3 sek, ale podobno nic do kolegi nie dochodzi
. Aktualnie jest w Hiszpanii i działa na IOS. Podobno nawet jak a aplikacji kliknie na "i" to nic mu się nie otwiera - tylko mieli i wiesza 
-
myszektbg
Co jest jednak źle. Próbuje na stronie w ustawieniach ustawić czas automatycznego zamknięcia po kilku minutach - wcześniej tak było i wywala mi błąd że nie można wykonać akcji gdy urządzenie jest wyłączone a odłącza go po zapisie nowych ustawień na stronie.
Z poziomu strony mogę zamykać otwierać bez problemu i nic się nie dzieje a próba zapisu generuje błąd. Sceny też mi nie bierze pod uwagę do wykonania.
PS. Automatyczne zamykanie przyjął po którymś razie.
Z poziomu strony mogę zamykać otwierać bez problemu i nic się nie dzieje a próba zapisu generuje błąd. Sceny też mi nie bierze pod uwagę do wykonania.
PS. Automatyczne zamykanie przyjął po którymś razie.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
W Supli prawie każda zmiana czegokolwiek w Cloud powoduje rozłączenie urządzeń - to normalne zachowanie.
Natomiast zapisanie konfiguracji nie jest wykonaniem akcji. Więc albo coś w Twoim opisie nie tak, albo coś tam się mocno namieszało;)
Najlepiej wrzuć jakieś screeny z opisem
Natomiast zapisanie konfiguracji nie jest wykonaniem akcji. Więc albo coś w Twoim opisie nie tak, albo coś tam się mocno namieszało;)
Najlepiej wrzuć jakieś screeny z opisem
Najlepsze suple dla Twojego domu