Cześć, posiadam wemos D1 mini V2 i potrzebuje pomocy w stworzeniu systemu pod odczyt zuzycia wody.
Pomoże ktoś?
wemos D1 mini v2
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
a na jakiej zasadzie chcesz to odczytywać? Nakładka impulsowa czy podsłuch protokołu radiowego?Daimon wrote: Thu Apr 18, 2024 10:29 am Cześć, posiadam wemos D1 mini V2 i potrzebuje pomocy w stworzeniu systemu pod odczyt zuzycia wody.
Pomoże ktoś?
YoMan
-
Daimon
Licznik będzie posiadał wyjście do zliczania impulsów
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
to jeszcze pytanie czy to będą impulsy beznapięciowe czy też będzie podawał jakiś potencjał na wyjście.
Zakładając, że to będzie beznapięciowe (tak jak np. nakładka do licznika gazu Apator) to w najprostszej wersji:
- oprogramowanie GG z wybraną opcją licznika impulsów
- w konfiguracji wybierasz pin
- jedno wejście z licznika pod pin
- drugie pod GND
tyle.
Prawdopodobnie puryści mnie poprawią, że przydałby się jakiś rezystor podciągający, może optoizolacja dla zabezpieczenia ... ale często to działa bez tych dodatków a jak szlag trafi wemosa raz na kilka lat z powodu burzy lub indukcji na przewodach to 20zł nie jest majątkiem (tylko warto zrobić kopię konfiguracji - wtedy nie tracisz historii pomiarów)
YoMan
-
Daimon
Trochę nie wiem co dalej jaki licznik najlepiej kupić. Wgrałem oprogramowanie jak widać na screen i jak to ustawic.
Jesteś w stanie pomóc z opisem krok po kroku.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Ja proponuję taki zestaw jak na fotce. Jeśli potrzebujesz pomocy pisz śmiało.Daimon wrote: Sat Apr 20, 2024 10:34 am Trochę nie wiem co dalej jaki licznik najlepiej kupić. Wgrałem oprogramowanie jak widać na screen i jak to ustawic.
licznik wody gsd8
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Daimon
na licznik kupić nakładkę czy lepiej licznik który ma funkcje odczytu impulsu?
A ta druga plytka oprócz d1 mini to też potrzebuje?
-
Pietras81
Możesz kupić licznik z nakladka możesz wykorzystać to co podesłałem. Licznik nowy w granicach 60 pl jak poszukasz kupisz taniej to tego czujnik za 25 pln i drukowana nakladka lub przykleić na taśmę. Ta druga płytka to koszt w Chinach 6pl a jest to optoizolacja. Nie jest niezbędna ale ja stosuje. Jeśli w cenie poniżej 100 kupisz licznik już z nakladka to brać się nie zastanawiać. Moja nakladka plus polecony licznik odczyt do 1 litra.Daimon wrote: Sat Apr 20, 2024 2:13 pm na licznik kupić nakładkę czy lepiej licznik który ma funkcje odczytu impulsu?
-
Pietras81