Zupełnie inaczej to odbieram. Ale robimy niepotrzebny offtopic.lukasz06 wrote: Sat Apr 20, 2024 7:45 pm Ja myśle, że to jest piorytet. To zaburza cały system i należałoby to poprawić. No, ale to moje osobiste rozważania, nie wiem jak inni się do tego ustosunkowują. Dla mnie jest to bardzo, bardzo irytujące.
Sprawdzenie zachowania konta na Supli
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
W niczym to nie zaburza systemu. Gdyby to był realny problem to przy 235k domach podłączonych do Supli mielibyśmy taki temat wrzucany na forum kilka razy w tygodniu.lukasz06 wrote: Sat Apr 20, 2024 7:45 pm Ja myśle, że to jest piorytet. To zaburza cały system i należałoby to poprawić. No, ale to moje osobiste rozważania, nie wiem jak inni się do tego ustosunkowują. Dla mnie jest to bardzo, bardzo irytujące.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
W niczym to nie zaburza systemu. Gdyby to był realny problem to przy 235k domach podłączonych do Supli mielibyśmy taki temat wrzucany na forum kilka razy w tygodniu.
[/quote]
Jednak temat co jakiś czas wraca jak boomerang, a z pewnością te 265k nie zagląda na forum nawet raz w tygodniu.
Większość ludzi po prostu o tym nie wie i myśli, że tak już musi być. Wiadomo, że nie codziennie rejestruje się nowe urządzenia lub dokonuje zmian w istniejących, ale jednak większość korzysta z GG, gdzie aktualizacje są dość często, a nie zawsze jest coś poprawnie zrobione i często należy usunąć urządzenie z Cloud i dodać je ponownie. Tak samo jest ze zmianą nazwy kanałów.
Przez to inne kanały "obrywają bokiem", dlatego uważam, że może priorytet to nie jest, da się z tym żyć, ale na pewno zaburza system.
[/quote]
Jednak temat co jakiś czas wraca jak boomerang, a z pewnością te 265k nie zagląda na forum nawet raz w tygodniu.
Większość ludzi po prostu o tym nie wie i myśli, że tak już musi być. Wiadomo, że nie codziennie rejestruje się nowe urządzenia lub dokonuje zmian w istniejących, ale jednak większość korzysta z GG, gdzie aktualizacje są dość często, a nie zawsze jest coś poprawnie zrobione i często należy usunąć urządzenie z Cloud i dodać je ponownie. Tak samo jest ze zmianą nazwy kanałów.
Przez to inne kanały "obrywają bokiem", dlatego uważam, że może priorytet to nie jest, da się z tym żyć, ale na pewno zaburza system.
Jednak temat co jakiś czas wraca jak boomerang, a z pewnością te 265k nie zagląda na forum nawet raz w tygodniu.pzygmunt wrote: Sun Apr 21, 2024 9:43 amW niczym to nie zaburza systemu. Gdyby to był realny problem to przy 235k domach podłączonych do Supli mielibyśmy taki temat wrzucany na forum kilka razy w tygodniu.lukasz06 wrote: Sat Apr 20, 2024 7:45 pm Ja myśle, że to jest piorytet. To zaburza cały system i należałoby to poprawić. No, ale to moje osobiste rozważania, nie wiem jak inni się do tego ustosunkowują. Dla mnie jest to bardzo, bardzo irytujące.
Czytając odpowiedź Krzysztofa byłem usatysfakcjonowany, bo zrozumiałem, że temat musi trochę poczekać, jednak odpowiedź Przemka już nie jest tak optymistyczna.
Wydaje mi się, że jakiś problem chyba jest i widzę go m.in. w działaniu licznika impulsów.
Zaobserwowałem u siebie rozbieżność między wodomierzem, a wartością zapisaną w cloud-zie i dla testu zresetowałem ESP przed zapisem w chmurze. Okazało się, że zliczonych wcześniej przez ESP impulsów po resecie nie było na urządzeniu. Tak myślę, że wartość w ESP została przywrócona do wcześniej zapisanej w cloud-zie, ale pewności nie mam.
Dam przykład dla pokazania, że problem istnieje; napełniając basen wodą z rury 1,5 cala i ciśnieniu 4 atm. po restarcie ESP w 9 minucie i 59 sekundzie od poprzedniego zapisu stracę dość sporo impulsów (trochę abstrakcja, ale pokazuje problem).
Nie wiem, czy reset ESP jest jednoznaczny z odłączeniem urządzenia od cloud-u (zapis zmian na serwerze) i czy też może powodować niezapisywanie impulsów.
Jeżeli tak, to zaniechanie odłączania urządzenia - jeżeli jest możliwe - byłoby jak najbardziej uzasadnione.
To są subiektywne spostrzeżenia na podstawie mojej (dość skromnej w tym temacie) wiedzy.
Wydaje mi się, że jakiś problem chyba jest i widzę go m.in. w działaniu licznika impulsów.
Zaobserwowałem u siebie rozbieżność między wodomierzem, a wartością zapisaną w cloud-zie i dla testu zresetowałem ESP przed zapisem w chmurze. Okazało się, że zliczonych wcześniej przez ESP impulsów po resecie nie było na urządzeniu. Tak myślę, że wartość w ESP została przywrócona do wcześniej zapisanej w cloud-zie, ale pewności nie mam.
Dam przykład dla pokazania, że problem istnieje; napełniając basen wodą z rury 1,5 cala i ciśnieniu 4 atm. po restarcie ESP w 9 minucie i 59 sekundzie od poprzedniego zapisu stracę dość sporo impulsów (trochę abstrakcja, ale pokazuje problem).
Nie wiem, czy reset ESP jest jednoznaczny z odłączeniem urządzenia od cloud-u (zapis zmian na serwerze) i czy też może powodować niezapisywanie impulsów.
Jeżeli tak, to zaniechanie odłączania urządzenia - jeżeli jest możliwe - byłoby jak najbardziej uzasadnione.
To są subiektywne spostrzeżenia na podstawie mojej (dość skromnej w tym temacie) wiedzy.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Zerwanie połączenia to nie reset ESP. Dodatkowo urządzenie nie odtwarza stanu z serwera, tylko samo przechowuje stan.RomanG wrote: Sun Apr 21, 2024 11:30 am Czytając odpowiedź Krzysztofa byłem usatysfakcjonowany, bo zrozumiałem, że temat musi trochę poczekać, jednak odpowiedź Przemka już nie jest tak optymistyczna.
Twój problem nie ma żadnego związku z resetowaniem połączeń przez serwer
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Dziękuję bardzo!klew wrote: Sun Apr 21, 2024 12:05 pm
Zerwanie połączenia to nie reset ESP. Dodatkowo urządzenie nie odtwarza stanu z serwera, tylko samo przechowuje stan.
Twój problem nie ma żadnego związku z resetowaniem połączeń przez serwer
....to są subiektywne spostrzeżenia na podstawie mojej (dość skromnej w tym temacie) wiedzy.
Dalej się edukuję...